Как България да развие здравния си туризъм?

Страната ни е извън списъка с най-посещавани държави
13 юни 2018 22:31, Екип на Bloomberg
11
Как България да развие здравния си туризъм?
Снимка: Pixabay

В Европа и цял свят има здравен или социален туризъм, но България е извън така наречените туристопотоци. Дебатите за туризма трябва да се водят на теми, които са свързани с дългосрочност, стратегии и приоритетите на 50, 60, 70 български общини, които разполагат с проучени минерални води, каквито липсват в 50% до 70% от страните в ЕС. Това коментира доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За да се акцентира на темата за здравен туризъм у нас, първо трябва да се промени начина на мислене на хората, които взимат важните решения и второ, да се промени начинът на действие, смята той. Йорданов даде за пример отделянето на много внимание например на проблемите с шума, което е епизодичен проблем, вместо да се насочат усилията към общините, които разполагат с проучени минерални води, които липсват в голяма част от европейските страни. България обаче остава на заден план като дестинация за хората с увреждания, каза още той.

„България има нужда от нови и големи инвестиции във вътрешността на страната. В теми, свързани с целогодишен туризъм. Публиката, към която трябва да се обърнем, са пенсионерите на Европа и може би децата със сериозни здравни проблеми“.

Според него България има нужда да изпраща послания към конкретни групи. Той даде за пример нашите военни санаториуми, които могат да се възстановят чрез частно – публично партньорство и да приемат отново скандинавските пенсионери, както преди 40 години.

Относно дигитализацията в туризма Йорданов коментира, че сме на етап, в който желаем да се развиваме по отношение достъпността и осигуряване на коректна информация на всички потребители. Хубаво е, че България се придържа към тази световна тенденция, смята той, но според него пътят ще е дълъг, докато се премине през всички зони, обекти, артефакти, които трябва да бъдат пуснати в дигиталното пространство. Другият проблем е лошата инфраструктура на пътищата в страната ни, което отново говори за липсата на съвместни политики, с които да отстраним основните си проблеми. Трябва да създадем атракции, да изградим културни местности около големите курорти, а не около големите градове, смята гостът.

„Защо България да не се превърне в целогодишна дестинация за здравен, винен, културен, екстремен, екологичен, а защо не и селски туризъм? Все още институционалното разминаване на ниво министерства, ведомства, политики, регионални общности ни кара да мислим на парче и е много тъжно, че тази съвместимост липсва".

Йорданов препоръчва да бъдат канени големи туроператори и инвеститори и страната да се насочи към всички социални групи и културни слоеве. Големи чуждестранни инвеститори обаче не искат да влагат много у нас поради проблемите в туристическия ни бранш, каза на финала той.

Видеото вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайаха, това майтап ли е? То здравна система няма тия здравен туризъм взеха да развиват
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да си развием първо здравната система!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,тогава нас "здравноосигурените" хептен няма да ни погледнат ! докторите ще си бачкат за евро,паунди,долари , а бай българашо с данъците си ще плаща масрафа - базите,болниците,апаратура,Лекарства, обучени лекари и тн тнЕ,тогава каква далавера ще се развърти -бедна ви е фантазията
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да се мъчим. Няма да стане.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно албанско дете веднъж събираха пари там за операция в България. Но за други объркали се не съм чувал!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия някаква шега ли е? Сигурно половин България са здравни туристи из Европа, защото държавата осъжда хронично болните и близките им на бавна (или бърза) мъчителна смърт. А някой се сетил да правим здравен туризъм? Според мен някой се е объркал в използването на тази дума. Това което иска да каже може би е здравословен туризъм. Да, можем да направим кални и минерални бани. Но само толкова. Здравният туризъм е за държави, които имат пари и искат да ги харчат за населението си.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно - като избесим всички от НЗОК.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що е то Здравен туризъм? Сериозно питам.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ може да се превърне в едно царство на глупостта във което се разхождат всекакви доценти и експерти и пръскат мозък.