Ким иска да очарова света, но КНДР още е затвор под открито небе

Тръмп увери, че е говорил с него за правата на човека
13 юни 2018 20:15, Елка Василева
40
Ким иска да очарова света, но КНДР още е затвор под открито небе
Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Въпреки безпрецедентното настъпление с личен чар, предприето от Ким Чен Ун в Сингапур, Северна Корея си остава "затвор под открито небе", напомнят защитниците на човешките права.

Описан като човек, "желаещ да постъпва справедливо", от Доналд Тръмп на пресконференцията му във вторник и посрещан от минувачи с викове "Обичаме ви!", гостът, свикнал да го наричат по-скоро "диктатор", навярно е бил изненадан.

Самият Ким Чен Ун зачести с необичайните опити да се покаже симпатичен - направи си например селфи, застанал широко усмихнат до първия дипломат на Сингапур.

"Някои казват, че Ким е "чаровник" или "по-симпатичен от очакваното" - само да не останат подлъгани от усмивката на Ким по време на това политическо шоу", коментира във вторник за АФП Чой Джун Хун, беглец от КНДР, който живее днес в Сеул.

Още по темата

Той призова международната общност да не потулва "тъмната страна зад дипломатическото риалити шоу".

"Наистина се надявах Тръмп да повдигне на срещата с Ким въпроса за човешките права", каза Чой, припомняйки съдбата на "горките севернокорейци, изгниващи в своя затвор".

Доналд Тръмп увери, че е говорил с Ким Чен Ун за правата на човека. Но той игнорира въпроса на журналист, запитал за съдбата на Ото Уормбиър - американски студент, починал след повече от година престой в севернокорейски затвор.

Фамилията Ким управлява с желязна ръка КНДР от три поколения.

Преди срещата на върха от вторник над 300 правозащитни организации, включително "Хюман райтс уоч", призоваха Пхенян да подобри положението с човешките права.

Убийства, изтезания, отвличания

В годишния си доклад за състоянието на човешките права в света през 2017 г. американският Държавен департамент обвини през април Северна Корея в цяла поредица нарушения, одобрени от правителството - от извънсъдебни убийства до използване на мъчения, без да забравяме репресиите срещу дисиденти и отвличанията в чужбина.

Ким Чен Ун е обвиняван, че стои зад премахването на собствения си чичо Чан Сон Тек, екзекутиран за предателство през 2012 г., както и зад убийството на своя полубрат Ким Йон Нам на едно от летищата в Малайзия през 2017 г.

"Ким Чен Ун се опитва да получи международен статут като държавник, но усилията му ще останат напразни, ако продължи да управлява страна, която все така е най-големият в света затвор под открито небе", коментира Брад Адамс, директор за Азия в "Хюман райтс уоч".

Правозащитното сдружение припомня, че някои от санкциите срещу Пхенян са наложени за потъпкване на човешките права, а не само заради ядрената му програма.

"Ще е твърде разочароващо, ако катастрофалната ситуация с правата на човека в Северна Корея бъде изцяло потулена насред размразяването на дипломатическите отношения", предупреди "Амнести", отбелязвайки "почти тоталното пренебрегване на човешките права" в Северна Корея.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
ХЕЛП МИИИ преди 5 години
може ли някой да ми обясни какво е извънсъдебно убийство и значи ли , че има съдебно убийство ? един чел, друг превеждал, трети писал, никой не редактирал...
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
33, ДА ТАКА Е И АЗ ГЛЕДАХ КЛИПОВЕТЕ, ОБАЧЕ СА СВЪРШИЛИ КУЧЕТАТА И СЕГА СЕ НАЛАГА ДА ГЛЕДКА КАТО ТАТО СЪС СТРАХОВИТ ЧАР. ДА СИ СПОМНИМ ЗАЩО СЕ СЛУЧИ 1989ГСОЦ СИСТЕМАТА ФАЛИРА, 1997Г 1 Д БЕШЕ РАВЕН НА 3000ЛВ, СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА 5 ДОЛАРА. ДАЛИ ВЯРВАМ НА ХУБАВАТА КОРЕЯ СЪТВОРЕНА ОТ ТЯХ- ЗАЩО ДА НЕ ВЯРВАМ, ТЕ СИ Я ОБИЧАТ, ТЯ Е ТЯХНА РОДИНА, ОБАЧЕ КУЧЕТАТА СВЪРШИХА. ОЩЕ ПО ХУБАВОТО Е ЧЕ НАЙ ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ ИЗВЕДНЪЖ ЩЕ СЕ СЪБУДЯТ МИЛИОНЕРИ В РОЛС РОЙС И ЩЕ СЕ БОРЯТ В ИСТЕРИЯ ЗА СОЦ РАВЕНСТВО.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Човешки права" е нелепа фраза. Слабият - в цялата фауна /към която се числи и homo sapiens sapiens/ - има правата, които му отпуска силният, и мястото му в хранителната верига. Хората по дефиниция нямат права, трябва да ги извоюват. Нарича се вътрешновидова конкуренция.
30
4
 
4
 
! Отговори
зрител преди 5 години
До 32 Лошия капиталистГледал съм доста клипове в ютуб за Северна Корея и от тях се вижда, че тази страна е изключително чиста, подредена, с модерно строителство, хората са културни, няма спящи по улиците бездомници, наркомани. Няма гей паради и правозащитни со ро сои дни терористични организации.
29
3
 
8
 
! Отговори
Лошия капиталист преди 5 години
Гледайте някой документален филм за Северна Корея или клипчета в youtube на хора посещаващи страната. После ми говорете колко били лоши САЩ.
28
6
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"затвор под открито небе"Майко мила!А запада какво е?
27
4
 
6
 
! Отговори
2254 преди 5 години
По долу един другар /!!!!/се плюнчи,че САЩ са ни ограбили по примера на рускосеверокорейска пропаганда ,само през демокрация всеки си пише.И малко ако помисли,но що да мисли,ако е ***,кой точно ни ограби през деморацията,оше от самото начали, кой съсипа държавата икономически и морално.Луканови зими,Виденови зими,финансови кризи,миграция ,банкови фалити и износ на капитали ,та хайде сега " крадеца вика дръжте крадеца".Е сори,много сте нагли от групата на " наследниците"!
26
6
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 5 години
ПЛАТЕНИТЕ ПЛУЖЕ.. ВЕСТНИКАРСКИ НЯМА ДА СПРАТ ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ ДА Я РАЗГРАБВАТ КАКТО НАС. НИЩО НЯМА ДА ГИ ЗАДОВОЛИ МРЪСН.. .АДОВЕ ОСВЕН ПЪЛНОТО РАЗГРАБВАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се очаквах да прочета тролски коментари и разбира се е пълно с такива. Това го има само в България. Никой нито е ходил, нито е виждал КНДР, то там отиваш и не се връщаш, няма как да се върнеш. Има руски (да дрогари тролеи именно руски) документални филми за КНДР и там всичко е показано.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДВА ЛИ Е ПО-ГОЛЯМ ЗАТВОР ОТ ДРУГИЯ ЗАТВОР
23
7
 
6
 
! Отговори
Пламен Радоев преди 5 години
До Валерий ЖаблянковНе зная под това име на този пост, стои ли политика В.Жаблянов, но ако ти се ходи да живееш в С.Корея бих ти предоставил доста голям списък от Вашата баба Партия за пионерски лагер в Северна Корея с еднопосочен билет.Като почнеш от Орешарски и Станишев и Виденов и стигнеш до кака от Крушовица
22
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
По голяма полицейщина и тоталитаризъм само с две партии от САЩ няма.
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всички русофили да ги пращаме на двугодишна екскурзия до КНДР, за да видят колко е добре тук.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кимс малкката пиишка го тури на всички демокрастиА корейския народ им пиика на наркоманскката демокрацииясядайте да шийте топки за световното за 12 цента едната
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри фамилията Ким пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофите за огризки от храна.-------Не ровят в кофите за огризки, защото в кофите няма огризки.
18
3
 
17
 
! Отговори
Рогоносец преди 5 години
Да не гледат СК колко убийства и отвличания направила, ами да кажат защо в САЩ има 10 млн бездомника. Да кажат колко войни провокираха и колко инвазии направиха и колко цивилно население изпотрепаха. Айде сега... Тука си имаме акъл, не сме като промитите имириканци...
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5% от българите живеят хиляда пъти по-добре от северни-корейците.
16
2
 
7
 
! Отговори
67986 преди 5 години
Ким влезе в нова роля,за която дълго се подготвя.Направи успешни совалки в Южна Корея ,в Пекин потърси подкрепа и я получи.Определено се хареса.Нататък зависи от неговия капацитет,политически реализъм ,реформи ,все тънки неща за деспотичен режим.Ще е неразумно и не вярвам веднага да отпусне юздите,хората не са готови ,живели в подчинение,в угода,репресирани,без възможност за лична инициатива,ако им се даде пълна свобода води до хаос,вече е пробвано.Изглежда умен човек и може би ще намери баланс.
15
6
 
0
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ядрено оръжие е бомба, която използва освободената енергия или друг вид разрушителни реакции, причинени от ядрени реакции!!!Междуконтиненталната балистична ракета е балистична ракета с голям обсег на действие, което позволява прелитането на континенти!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Фамилията Ким управлява с желязна ръка КНДР от три поколения."При фамилията Ким пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофите за огризки от храна. А с желязна ръка се управляват и Германия, и Франция, и САЩ, и Белгия - я опитайте да протестират пред европейсктеи институции срещу ЕС да видите дали ще ви дадат резрешение и какво ще ви се случи ако организирате неразрешен протест.