Британец направи опит за ЛГБТ протест в Москва

Руската полиция задържа за кратко 66-годишния Питър Тачъл
14 юни 2018 19:35, Анисия Иванова
76
Британец направи опит за ЛГБТ протест в Москва
Снимка: Reuters

Руската полиция задържа за кратко британския активист за правата на ЛГБТ Питър Тачъл в Москва за неразрешен протест в първия ден от Световното първенство по футбол, предадоха ДПА и Ройтерс.

Тачъл, който организира такива прояви из цял свят от години, се е опитал да протестира близо до Червения площад, за да привлече вниманието върху нарушаването на правата на гейове в Чечения. 66-годишният активист бил заснет да държи плакат с надпис "Путин не взема мерки срещу мъченията на гейове в Чечения".

Репортер на Ройтерс е видял как руски полицай казва на Тачъл, че е незаконно да организира такива протести по време на Мондиала и че трябва да престане, иначе ще бъде арестуван. Франс прес отбелязва, че полицаят е имал добро ниво на английски и се е държал учтиво. 

"Протестирам от името на руснаците", обяснил британският активист и добавил, че редица известни руснаци като композитора Пьотър Чайковски са били хомосексуални.

"Путин е нашият избор, изборът на народа", отвърнал му минувач на руски.

След кратко задържане в полицейски участък Тачъл е пуснат под гаранция, съобщи фондацията му в Туитър. Полицията заяви, че той ще бъде обвинен в нарушаване на закона за организиране на публични протести.

Това е третото задържане в Русия на известния с борбата си за равни права на ЛГБТ британски активист. През 2007 г. той бе арестуван, след като бе ударен в лицето на гей прайд в Москва, който бе съпътстван от насилие.

От 14 юни до 15 юли Русия е домакин на Световното първенство по футбол. Тя увери гей запалянковците, че са добре дошли на Мондиала, който се откри днес с мача между Русия и Саудитска Арабия.

Макар и в големите руски градове да има активни ЛГБТ общности, проявите на насилие над хомосексуални в Русия редовно се появяват в новините, отбелязва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
19
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Да протестира пред лордовете? Тоя няма и да го намерят после :D
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този на всяка манджа магданоз. *** си лордовете и си протестирай пред тях. Змейовете сте долни интриганти и се бъркате в чужди работи. Именно затова не ви харесват.
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да съм никакъв активист протестирам срещу нечовешките условия на труд на българите берящи ягоди из английските полета.
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската милиция да си пази палките и да провери дали някоя не липсва след срещата им с тоз чутовен джендъропрайдист.
35
0
 
28
 
! Отговори
Awared of преди 5 години
Хаха знам го Peter Tatchell от поне 2 год, има профил в twitter, той все с правата на гейовете в Чечня се занимава и от години организира протести в Лондон срещу политиката на Путин. Не се учудвам че е цъфнал и в Москва. Той е изявен поддръжник на LGBTQ общността. Лошото е че привлича и много млади и наивни хора в Англия за каузата си. Скоро апелираше да се правят промени в образователната система в UK, в учебниците по сексология да се включи и "третия" пол, не само да се говори за момчета и момичета. Считаше че онези които се определят като различни, са дискриминирани. Има и фондация Equality
34
2
 
34
 
! Отговори
Не го подкрепям! преди 5 години
Гейовете будят погнуусса! На който му харесва да го прави, но да не го демонстрира на обществено място!
33
0
 
33
 
! Отговори
КГБ преди 5 години
До 27. Тя Хилъри Клинтън беше само един човек, ама виж как спретна чудовищни протести срещу Путин (2013 май беше) за което Путин и го върна на изборите срещу Тръмп с имейлите
32
3
 
22
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
и знаеш ли какво, ако река да съдя медята ви в еспч, ще ви разоря от глоби! и така ще стане!
31
2
 
30
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
нямаш никакво юридическо обоснование да триеш мненята ми, както и да налагаш бан над ип адреси. това съзнаваш ли го? съзнаваш ли колко си далеч от путин, който наричаш диктатор? за това твърдq, че незаконните ви действя ще доведат само до законното ви затваряне в затворите!
30
4
 
26
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
та разликата, между тоя на снимката и мене е, че аз съм в ес, където ме тиqт безогледно и без никакво юридическо обоснование "демокрадите, а не в рашката на путин, където на тоя нищо не са му направили, или имаш сведеня от медиите ви, като днес и дойче дизелвеле, че е било много вероятно са го напръскали с новичок? м?
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Путин отидели в Чечня, ще мине без прегръщане.
28
5
 
25
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
нека да кажем още, че не сме в имперята на путин, но гаврата не само с моите мнения е повече от известна на света. пословична, така да се каже. гаврата на асоцялното малцинство над мнозинството, което ви дава прехраната. тази гавра няма как да продължава много. макар и да съм с бан до 2020 година...
27
1
 
24
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
do 26 по изтритите ми мнеииq не ти вервам, но инак: идва денят, в които ще отговаряте за всичките си злини, които сторихте. няма да се измъкне никой!
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали един или сто- закона е за всички!
25
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КГБАма как ве ! Един човек с плакат е такава провокация срещу руските служби, че направо си просят да бъдат остъклени, нали ?
24
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PerkolesВ България за разлика от диктаторска Рашка, ако излезеш на площада с плакат, никой няма да те арестува и осъди за 'незаконен' протест. Дано схванеш разликата.
23
3
 
45
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Гей в Чечня??? Е такова животно нема!!!
22
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Путин е много зле да излезе някой самостоятелно с плакат с протест. Т'ва направо е криминално престъпление.
21
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В русия нямаш право да протестираш - това е положението.
20
2
 
45
 
! Отговори
КГБ преди 5 години
Платен от Западните специални служби да провокира. Искат да тества реакцията на руснаците.