Британец направи опит за ЛГБТ протест в Москва

Руската полиция задържа за кратко 66-годишния Питър Тачъл
14 юни 2018 19:35, Анисия Иванова
76
Британец направи опит за ЛГБТ протест в Москва
Снимка: Reuters

Руската полиция задържа за кратко британския активист за правата на ЛГБТ Питър Тачъл в Москва за неразрешен протест в първия ден от Световното първенство по футбол, предадоха ДПА и Ройтерс.

Тачъл, който организира такива прояви из цял свят от години, се е опитал да протестира близо до Червения площад, за да привлече вниманието върху нарушаването на правата на гейове в Чечения. 66-годишният активист бил заснет да държи плакат с надпис "Путин не взема мерки срещу мъченията на гейове в Чечения".

Репортер на Ройтерс е видял как руски полицай казва на Тачъл, че е незаконно да организира такива протести по време на Мондиала и че трябва да престане, иначе ще бъде арестуван. Франс прес отбелязва, че полицаят е имал добро ниво на английски и се е държал учтиво. 

"Протестирам от името на руснаците", обяснил британският активист и добавил, че редица известни руснаци като композитора Пьотър Чайковски са били хомосексуални.

"Путин е нашият избор, изборът на народа", отвърнал му минувач на руски.

След кратко задържане в полицейски участък Тачъл е пуснат под гаранция, съобщи фондацията му в Туитър. Полицията заяви, че той ще бъде обвинен в нарушаване на закона за организиране на публични протести.

Това е третото задържане в Русия на известния с борбата си за равни права на ЛГБТ британски активист. През 2007 г. той бе арестуван, след като бе ударен в лицето на гей прайд в Москва, който бе съпътстван от насилие.

От 14 юни до 15 юли Русия е домакин на Световното първенство по футбол. Тя увери гей запалянковците, че са добре дошли на Мондиала, който се откри днес с мача между Русия и Саудитска Арабия.

Макар и в големите руски градове да има активни ЛГБТ общности, проявите на насилие над хомосексуални в Русия редовно се появяват в новините, отбелязва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които неясно защо наричат гейове, са непропорционално много повече представени в новините, в сравнение с другите групи от населението, които явно са дискриминирани с това, че ги няма в новините. 90625
18
0
 
31
 
! Отговори
АМАН От диверсии преди 5 години
Проникнали са в Москва с гей парадисти.тези висят над земята на около 3 метра и нещо..
17
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааа, дааа!! един от толерантните на меркел, обама, клинтън, цензурата на медиите, които ми трият мненята по форумите. и защо? знаете ли какво би казал той за мен? арест и бой! е, добре, че сме по-толерантни от толерантните, инак светът на "толерастните би завършил още вчера!
16
1
 
60
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Репортерът на лъжовната агенция Ройтерс съвсем случайно е бил там и само е дебнел т.н. "активист" да провокира руската полиция и да раздуят случая!
15
1
 
60
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 5 години
Европейския съд вече ще съди хетеросексуалните, защото не са станали хомосексуални.
14
0
 
43
 
! Отговори
Баи преди 5 години
Та ... ония брадати чеченци ши бягаш с 200...хахахаха..
13
1
 
49
 
! Отговори
младен преди 5 години
Да му боднат палката на полицая отзаде и аре по живо по здраво.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Щото в България налагат цензура на определени думички, тука (Англия) направо разпъват шатри над такива работи!
11
2
 
25
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Чоека харесва дyne ай сеа не му се сърдете
10
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно. Нашият гей прайд не ме раздразни кой знае колко. Но този тип би ме подразнил! Защитник на правата на цели 4-5 хомо в Чечня, борец за 5 минути слава.
9
1
 
59
 
! Отговори
Бой преди 5 години
На братушките такива хич не им минават ... този нежния ще изяде дървото скед ден два. Няма да е веднага за да не бие на очи
8
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не е по тези "меки" хватки!
7
1
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не протестира срещу педофилите в англия
6
45
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама Путин какъв е?
5
1
 
80
 
! Отговори
като тук преди 5 години
Такива номера в Русия не минават това е истинска държава а не васална територия....
4
1
 
68
 
! Отговори
кой преди 5 години
Чиста провокация .....
3
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно търси бой и/или ... Ако не е безсмъртен майстор по бойни изкуства, по-добре да си трае там, защото ще бъде неприярно изненадан.
2
2
 
81
 
! Отговори
Пачо преди 5 години
Кой си ти да "Протестирам от името на руснаците". Ако полицията остави руснаците да ти покажат искат ли да протестираш от тяхно име от теб мокро петно няма да остане. Англосанксонски наглец!
1
72
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация по руски. Путин вече от един човек с плакат се плаши и вика милицията. Същински параноик като Сталин.