Пари като шума! Али Банат – милионерът, продал Ферари, за да помага

Младият Али Банат е диагностициран през 2015-а с рак
14 юни 2018 20:35,
41
Пари като шума! Али Банат – милионерът, продал Ферари, за да помага
Снимка: The Muslim Observer

Какво прави един човек, осъден на смърт заради тежката диагноза рак? Ражда се, преосмисля себе си и започва да живее. Този път наистина.

Али Банат е роден в Австралия и е милионер, който има всичко – живее в луксозна къща на плажа, кара скъпо Ферари, има дрехи, обувки и аксесоари за стотици хиляди. Израства в предградие в Сидни. Натрупва богатството си след като основава своя собствена компания. Животът му изглежда перфектен. Но всичко се преобръща през 2015 година. 

Младият Али е диагностициран с рак, когато е в разцвета на силите си. Разбира за коварната болест през 2015 година, а лекарите му дават едва 7 месеца живот. Това обаче поставя ново начало за него. Банат се посвещава на това да твори добро и да подарява щастие на другите и може би това му помага да живее почти три години – много повече, отколкото медиците предполагат. 

След като разбира за тежката диагноза, милионерът всъщност осъзнава, че парите нямат значение. Затова решава да продаде компанията си и да промени начина си на живот. Започва да набира средства за мюсюлманите в неравностойно положение по цял свят. Решава да замине за Того, Африка – един от най-бедните райони, където 55% от населението живее в пълна бедност. Освен това в страната има много голям процент мюсюлмани.  

Банат решава да използва богатството си, за да построи джамия и училище за местните деца. Така стартира своя проект "Мюсюлмани по света". Инициативата му има за цел да даде жилище на 200 вдовици, да построи медицински център, както и да отвори серия от малки бизнеси, които да подкрепят местното население. 
 
Целият път на Али Банат от неговата диагноза до неговата смърт за документирани в късометражните YouTube серии "Благословен с рак". На въпроса защо избира точно това заглавие за филмите си, Банат отговаря: "Защото това беше дар от Аллах. Той ми даде шанс да се променя". 

 
 
В "Благословен с рак" Али показва огромното си състояние - огромна спалня, претъпкана с дрехи и обувки на "Луи Вютон", бляскава гривна, струваща над 50 000 долара, скъп автопарк, в който има ферари "Спайдър". Целият този разкош обаче се оказва излишен... Затова подарява всичко. 
 
Новината за смърта му идва преди две седмици. Но добрината и отдадеността на собствената му кауза го превръщат в светец в очите на останалите. От създаването на неговата фондация са събрани над 2 милиона долара от дарения - хора, които вярват в неговата кауза и искат да станат част от промяната. 
 
Във видеоклип, малко преди смъртта си, Али призовава каузата му да не умира с него, а да продължи: 
 
"В този живот имах коли, имах пари, имах всичко. Опитайте се просто да имате цел, да имате план, към който да се стремите и да вървите напред!", призовава с последните си думи Али Банат. 
 
Мюсюлманите по цял свят считат смъртта му по време на Рамадан за подарък от самия Аллах.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
24
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас нормалните - какво ни интересува колко джамии е построил.Али?Аман от агитация на най-човеконенавистната политическа доктрина - ислям!
1
40
 
30
 
! Отговори
Мръсен терорист преди 5 години
Дано по скоро *** за да гори в Ада, където са всички мюслюмани и терористи