Пари като шума! Али Банат – милионерът, продал Ферари, за да помага

Младият Али Банат е диагностициран през 2015-а с рак
14 юни 2018 20:35,
41
Пари като шума! Али Банат – милионерът, продал Ферари, за да помага
Снимка: The Muslim Observer

Какво прави един човек, осъден на смърт заради тежката диагноза рак? Ражда се, преосмисля себе си и започва да живее. Този път наистина.

Али Банат е роден в Австралия и е милионер, който има всичко – живее в луксозна къща на плажа, кара скъпо Ферари, има дрехи, обувки и аксесоари за стотици хиляди. Израства в предградие в Сидни. Натрупва богатството си след като основава своя собствена компания. Животът му изглежда перфектен. Но всичко се преобръща през 2015 година. 

Младият Али е диагностициран с рак, когато е в разцвета на силите си. Разбира за коварната болест през 2015 година, а лекарите му дават едва 7 месеца живот. Това обаче поставя ново начало за него. Банат се посвещава на това да твори добро и да подарява щастие на другите и може би това му помага да живее почти три години – много повече, отколкото медиците предполагат. 

След като разбира за тежката диагноза, милионерът всъщност осъзнава, че парите нямат значение. Затова решава да продаде компанията си и да промени начина си на живот. Започва да набира средства за мюсюлманите в неравностойно положение по цял свят. Решава да замине за Того, Африка – един от най-бедните райони, където 55% от населението живее в пълна бедност. Освен това в страната има много голям процент мюсюлмани.  

Банат решава да използва богатството си, за да построи джамия и училище за местните деца. Така стартира своя проект "Мюсюлмани по света". Инициативата му има за цел да даде жилище на 200 вдовици, да построи медицински център, както и да отвори серия от малки бизнеси, които да подкрепят местното население. 
 
Целият път на Али Банат от неговата диагноза до неговата смърт за документирани в късометражните YouTube серии "Благословен с рак". На въпроса защо избира точно това заглавие за филмите си, Банат отговаря: "Защото това беше дар от Аллах. Той ми даде шанс да се променя". 

 
 
В "Благословен с рак" Али показва огромното си състояние - огромна спалня, претъпкана с дрехи и обувки на "Луи Вютон", бляскава гривна, струваща над 50 000 долара, скъп автопарк, в който има ферари "Спайдър". Целият този разкош обаче се оказва излишен... Затова подарява всичко. 
 
Новината за смърта му идва преди две седмици. Но добрината и отдадеността на собствената му кауза го превръщат в светец в очите на останалите. От създаването на неговата фондация са събрани над 2 милиона долара от дарения - хора, които вярват в неговата кауза и искат да станат част от промяната. 
 
Във видеоклип, малко преди смъртта си, Али призовава каузата му да не умира с него, а да продължи: 
 
"В този живот имах коли, имах пари, имах всичко. Опитайте се просто да имате цел, да имате план, към който да се стремите и да вървите напред!", призовава с последните си думи Али Банат. 
 
Мюсюлманите по цял свят считат смъртта му по време на Рамадан за подарък от самия Аллах.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ми трябва рак, за да си гледам кефа. Пия си Бургас 63, карам си количка, бакам, колкото да има и си щракам с пръсти :)
21
0
 
6
 
! Отговори
Стига преди 5 години
Няма нищо хубаво в болестите, още по-малко в онези, които учените умишлено са създали.
20
0
 
5
 
! Отговори
Дали преди 5 години
Рак е жестока диагноза, а колко жестока е държавата ни България, в която на здравно осигурените, но болни в 4-ти стадий на рак, не се дават безплатно обезболяващи, не че и с тях болките изчезват, но...Тоеа ли е "Майка България", за която се трудиха родителите ни или е "Мащеха".
19
1
 
3
 
! Отговори
със сигурност преди 5 години
Разболял се е в Австралия -защото там има най много УВ лъчение в цял свят
18
6
 
3
 
! Отговори
Дали преди 5 години
Основател е на "Muslim around the world"... А дали не са му паднали задръжките и да е употребил парите срещу неверниците? Или раздавайки неволно е подпомогнал тероризма? В Библията пише :"Не прави непоискано добро, защото вършиш зло"
17
7
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Евтина ислямска пропаганда. А аз си направих извода че човек който дава 700 долара за джапанки не заслужава да живее.
16
1
 
8
 
! Отговори
Тъжно преди 5 години
Намерете интервюто с него, как мълчи 5 минути на въпроса, защо нарича рака "дар" и очите му се пълнят със сълзи... Тъжно и жалко... Много *** има по този свят - убийци, изнасилвачи, крадци, а доживяват дълбока старост. Можеше да има собствени деца, да създава работни места, да създава възможности за другите, а не да им се дава наготово. Да раздадеш предмети и пари на бедните, няма да ги направи по-богати... И животът бил справедлив...Един способен човек по-малко.
15
7
 
5
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
"Мюсюлманите по цял свят считат смъртта му по време на Рамадан за подарък от самия Аллах."Абе те по принцип считат смъртта за подарък и затова честичко си режат главите, газят и стрелят невинни и се взривяват на обществени места. Даруват се демек, казано другояче.
14
3
 
11
 
! Отговори
Sik преди 5 години
Благодаря на господ , че не съм се родил българин. Щях да бъда, алчен, злобен и с много комплекси. Човек, на който все някой друг му е виновен .
13
7
 
13
 
! Отговори
али банан преди 5 години
Интервюто е смехотворно. И тези хора са родени и отрасли в Австралия!! Едва говорят английски, всяко изречение започват с "алла" ... Цялата концепция вместо да трогва дразни...и благотворителността им не е като хората!!
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е постигнал нещо в живота си,пари и ферарита.И когато е получил ,,повиквателната'',тогава е разбрал че нищо от това което си е мислил че е постигнал,не струва и петак,че нищо няма да вземе със себе си.Осъзнал се е,разбрал е че причината за болестта е в начинът по който гледа на живота.Поне е раздал всичко на нуждаещите се,и това му е била последната радост.Нека и българите да се поучат от него,колкото и да са откраднали,и пени няма да занесат горе. Евала на човека,бил е истински вярващ.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имал - Дал"
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ... бабичката дала петаче на Христос, богаташът 100.Христос удостоил бабичката с повече внимание. Защо,Господи,та аз ти дадох много повече?Защото ти ми даде трошичка от многото, което имаш, а тя ми даде всичко което имаше.Отговорил Христос.
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има смисъл да се дават пари, но само за интеграция на бежанците.Да учат български, да се заселват, да ходят на курсове.Оградите няма да ги спрат така или иначе.
8
13
 
15
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи- Хр. БотевТолкова млад с честен труд не е събрал тези пари толкова млад и за това аллах си знае работата...
7
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест, подпомагал тероризма тоя?
6
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата на Република България,да се самосезира и да предяви обвинение за прокламиране на ислямистка дейност в този сайт!
5
2
 
44
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Българите не са богати - но събират милиони за болни деца...и закъсали алпинисти...Лесно е да даряваш - когато имаш - много трудно е , когато нямаш!
4
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко от нашите мили олигарси биха постъпили така?Представяте ли си висши СИКаджии да подарят фераритата си и да построят църкви, домове за сираци, болници за най-бедните?А?
3
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано повече като него да дойдат в България и да очовечат поне малко тази гнила държава и мрсният и народ.