Потребителите vs. "токсичните" дебати - избягват Facebook

Хората са леко отегчени, отбелязва авторът на доклада
14 юни 2018 17:30,
10
Потребителите vs. "токсичните" дебати - избягват Facebook
Снимка: Архив, Reuters

Много хора се пренасочват от Фейсбук към затворени форуми като Уатсап, за да обсъждат всекидневните новини, водени от притеснения за личната си неприкосновеност, фалшиви новини и "токсични" дебати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според най-новото проучване Диджитъл нюз рипорт на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс, използването на Фейсбук като платформа за новини намалява, в частност сред младите потребители, които предпочитат Уатсап, Инстаграм и Снапчат.

"Хората са леко отегчени от Фейсбук", отбелязва водещият автор на доклада Ник Нюман.

Фейсбук остава най-популярната социална мрежа за новини (36 процента). Платформата обаче "губи почва" спрямо други приложения, например Уатсап, чието потребление като новинарски източник се е утроило за четири години до 15 процента.

Проучването показва също, че хората се чувстват по-спокойни да обсъждат новини в затворени форуми най-вече в страни с двуполюсно разделение и на места, където е опасно открито да се изразяват политически възгледи, като например в Малайзия и Турция.

Потребителите споделят, че често попадат на истории във Фейсбук и Туитър и ги публикуват в Уатсап за групова дискусия с ограничен кръг приятели.
Въпреки че до голяма степен "отстъплението" от Фейсбук се приписва на променените алгоритми, отдаващи предимство на взаимодействията със семейство и приятели, доверието също играе ключова роля.

Само 23 процента от 74 000 души, анкетирани в 37 страни, вярват на новините в социалните мрежи. За сравнение - доверието в новините като цяло е 44 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Dimitrina преди 5 години
До N6Ще дам предложение във всички социални мрежи да пишат само грамотни хора. Какво е това, бе N6, което си написал? Разчете ли си го? Аз не успях. И ти мислиш, че си написал някакво мнение? Целият интернет е залят от неграмотност! Понякога си мисля, че се намирам в някакво племе от онези, дето си дупчат носовете с кокал от животно, за да са красиви. А ние уж имаме азбука, имаме език, имаме дълга, дълга история... И, за който не знае: аС се пише със З! ОК? АЗ!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родата понеже звезди сваляте на конкуренция тях каните къде ли не нали знаете се вдин ден щеме потърсите а дотогава милия може да дотресе всички при тях тои не разбра ли.че ако не бе моя нямаше да е това което е но да не обиди колежката ги праща на нея оттука натака не се чуди ако не ти говоря ти не си мои роднина оправяи се
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се чудя днес що не ми върви ми щото видях завистливата си рода
4
6
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 5 години
Kato AS IMAM
3
6
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 5 години
Opusnal si 5,6 lesni broiki
2
10
 
1
 
! Отговори
дамбулова преди 5 години
Ас имам
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм имал фейсбук, никога няма и да имам. Невероятна глупост и губи-време.