Природата няма нужда от повече деца! Защо едни жени отказват да са майки?

Te искат да не допринасят за напрежението на планетата чрез репродукция
14 юни 2018 21:52, Екип на Dnes.bg
173
Природата няма нужда от повече деца! Защо едни жени отказват да са майки?
Снимка: visualhunt.com

Четири жени от Великобритания признават, че са взели решението да нямат деца. Колкото и учудващо да звучи, те са част от редица британски жени, които решават да останат без деца. Причините не са стремежи за кариера или невъзможност да намерят партньор, а защото са загрижени за осакатяващото въздействие на пренаселеността на Земята.

Световното население расте в размер от 1 милиард на всеки 12-15 години. До 2050 година се очаква то да нарастне с 30%. Последната година населението на Великобритания отбеляза най-голямото си годишно увеличение за близо 70 години.

Службата за национални статистики заяви, че нетната международна миграция е основният двигател на растежа, но има и ръст на раждаемостта и по-малко смъртни случаи. С огромната консумация на изкопаеми горива като бензин, въглища и газ те твърдят, че в момента използваме почти три пъти по-голяма част от възобновяемите ресурси, които нашата земя може да осигури.

Британското благотворително дружество "Population Matters" е един от водещите участници в популяризирането на популационния контрол. В него има членове от целия свят, включително сър Дейвид Атънбъроу, телевизионния натуралист Крис Пакхам и бездетния автор Лионел Шрайвър.

През последните години се появяват и редица уебсайтове, които подчертават проблема с пренаселеността, като разговорите включват млади британски мъже и жени, които са сериозни в желанието си да не допринасят за напрежението на планетата чрез репродукция.

32-годишната Унаг е обладана от идеята да гледа как расте едно бебе, да се удивлява на първата му усмивка, на колебливите му първи стъпки и първите му опити за независимост, които разтапят сърцата на повечето майки. Въпреки това тя е решила никога да не изпита радостта от това да разбере, че е бременна. Унаг има добре платена работа като организатор на събития и от година е в сериозна връзка с мъж, който копнее да стане баща.
Какво предизвиква това важно решение? Нейното желание да спаси планетата.

"Хората са най-големият двигател за измененията на климата, за приноса на парникови газове и за обезлесяването и киселинността на океаните", обяснява тя, цитирана от "Daily Mail".

Според нея, единственото нещо, което може да реши тези проблеми на планетата е да има по-малко хора. Тя признава, че има майчин инстинкт, но никога няма да промени решението си. Тя решава, че няма да има деца, след като изучава изменението на климата и енергийния мениджмънт в университет на запад от Англия. Тя е толкова убедена, че малко преди да навърши 30 години започва да разследва перспективата да се стерилизира.

"NHS не могат да направят това, защото не могат да приемат факта, че няма да променя решението си", допълва тя.

Сега тя е решена да не се отдава на любопитство, въпреки факта, че нейните приятели имат бебета. Но приятелят ѝ, който е на 33 години, не споделя нейната загриженост за околната среда и иска да има деца. Според Унаг осиновяването на деца също е вариант. Тя споделя, че жените, които имат 4 или 5 деца са безотговорни.

"Аз не мога да кажа на хората как трябва да се чувстват, но мисля, че трябва да им се дадат познания за свръхнаселението. Смятам, че са неосъзнати", казва Унаг.

Разбира се, инструктирането на жените да не се размножават не е само спорно, но е почти невъзможно.

"Не можеш да насилваш хората да нямат деца и никога няма да искаме да правим това", казва директорът на "Population Matters" Робин Мейнард.

Според него убеждаването трябва да е позитивно. Той споделя, че има голям отзвук сред хората и доста двойки са решили да имат до две деца.

Ана Хюз е на 35 години. Тя е веган, купува дрехи от магазини за благотворителност и живее на лодка. Тя има още 3 сестри и 5 племенника, но въпреки това решава да няма деца. Ана е инструктор по колоездене и споделя, че е била възпитана да "уважава природата". Решението да не става майка взима, когато е на 20 години.

Когато за пръв път казва на приятелите си за своето решение, всички са предположили, че ще промени решението си. Но Ана все още държи на своето решение и приятелите ѝ я поздравяват за устойчивостта ѝ. Тя признава, че е имала само една връзка, чийто край е дошъл заради нейното решение. Сега, необвързана, тя се надява решението ѝ да няма деца да се окаже бонус. Част от причините да не бъде майка е и нейният страх за това какво бъдеще ще има детето ѝ, дали ефектите от свръхнаселението ще продължат.

Хелън Кембъл, на 40 години, и нейният съпруг Кени също отказват да имат деца. Хелън взима това решение по времето, когато среща съпруга си. Тя споделя, че приятелите и семейството ѝ са смятали, че ще почувства неопределимото желание да стане майка, но това не се случва. Двамата не искат да са отговорни за оставянето на още един човек на планетата. Според тях хората са лоши относно околната среда.

Хелън признава, че се натъква на враждебност над възгледите си. Наричат я егоистична, а друга жена се е разплакала, защото не може да забременее и не може да приеме нейното решение. Но все пак тя не смята, че прави нещо лошо.

Джо Грей и неговата съпруга Ромита, и двамата на 36 години, също са категорични, че ще останат без деца.
Джо казва, че вредите, които хората оказват върху животинските видове са факторът, който е определил решението му.

Неговата съпруга Ромита също е загрижена за въздействието на пренаселеността на планетата. Тя признава, че майка ѝ е била "малко разочарована" от решението ѝ да няма деца. Когато става на 30 години Ромита се запитва дали трябва да преразгледа възгледите си. Но след няколко месеца е разбрала, че е направила правилното решение.

"Щях да се чувствам толкова виновна, че съм докарала още едно дете в света, което щеше да използва ограничените ресурси...", споделя Ромита.

Джо разказва, че среща опозиция: "Когато хората ме питат защо нямам деца, им казвам. Те не искат сериозно да се занимават с проблема и моята гледна точка се осмива, сякаш съм някакъв шантав, който иска хората да изчезнат".

Според Организацията на обединените нации, с 410 души на квадратен километър, Англия вече е най-пренаселената голяма нация в ЕС. Ако всяко семейство има средно половин дете по-малко в бъдеще, отколкото се предвижда, ще има един милиард по-малко хора, отколкото се очаква от 2050 г., и с 4 млрд. по-малко до края на века.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
3
 
! Отговори
Мъж на 28 преди 5 години
И за протокола, на любимия ми въпрос "кой ще те гледа на старини" отговарям така:и в момента има роботи лични асистенти, само че са скъпи и не толкова достъпни. До 30-40 години обаче ще са на цена не по-висока от скъпа прахосмукачка в момента. Ще са ъпгрейтнати и не само, че ще ти перът мръсните ***, ми ще ти готвят, пазаруват и разкарват кучето вместо теб. :) Децата ви не са ви роби, та да ги правят те тези неща.
112
4
 
7
 
! Отговори
Мъж на 28 преди 5 години
Жал ми е за вас, които правят деца с идеята "да има кой да ме гледа на старини", или по-скоро ме е жал за децата Ви. Познавам такива индивиди, които като децата им пораснаха и започнаха да работят, напуснаха и чакат те да ги гледат и да им пращат пари. Жалка история. Да сте чували крава да бозае от теле!?Аз също не искам деца, напълно осъзнат избор, и да, мъж съм. Преди 2 години си направих и вазектомия, за да съм напълно сигурен, че няма да стане гаф. И да не кажете, че съм егоист-гледам куче
111
7
 
4
 
! Отговори
Nohut преди 5 години
Не, съвсем не всяка иска да ражда. Спрете с акъла на дядо си да мислите. Отдавна има жени с ясна обоснована позиция да не раждат. Защото думата имат те. Мъжете са осеменители, ако тя благоволи. Оттам и на изток се множат доста повече.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, Боже, какви егоисти и какви глупости бръщолевят, че чак сами са си повярвали.
109
4
 
5
 
! Отговори
До 121 преди 5 години
Викаш да оженим всички мъже насила,та белким и грозотиите се уредят с мъж.Не е проблемът е мъжете-жените сте лигли.И моята две деца гледа и всичко орева.За двете деца общо 6 години няма да ходи на работа и пак недоволна.Като и кажа за трето и ме гледа накриво.
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога неандерталците които били коренните жители на Европа са изчезнали защото са живели на малки групи. Имали са малко деца. После идват предците ни - кроманьонците, които са "емигранти" от Африка. По слабо приспособени и с по-малки мозъци, но... с огромна за онова време численост. Те лека-полека са изтикали местните в най-затънтените райони докато накрая окончателно изчезнат. Тук там е имало и смесени "бракове". Трябва ли да позволим историята да се повтори!?
107
12
 
11
 
! Отговори
Как да се оправим преди 5 години
До ФАКТ!!!!.... който мъж над 28 г. не ще брак и деца, да го задължават да поеме издръжката на едно *** от многодетно семейство.Ако след 2 години все още не е създал семейство и свое дете, да му зачислят издръжката на още едно индийче. След още 2 години, ако е все още ерген - да му натресат отговорност за издръжката на трето индийче и така, докато индийчетата станат пет!Същото да важи и за женорята, които до 35 г. не са родили нито едно дете и нямат медицински причини да са бездетни.
106
2
 
11
 
! Отговори
Продължение на 119 преди 5 години
До ФАКТ!!!!!Но за да се осъществи това тяхно желание е необходимо да имат до себе си стабилен съпруг. Как да го имат, след като повече от половината мъже под 40-годишна възраст се мислят все още за подрастващи момченца-плейбойчета и тръбят наляво и надясно, че никакъв подпис не може да ги привърже към някаква си там жена! Не им идва наум, че брачната институция е възникнала преди всичко за да подсигури отглеждането на децата!Затова, който мъж над 28 г. не ще брак и деца, да бъде задължен....
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТ!!!!! (85)Правиш огромна грешка. Правата на жените идват не защото те са проявили каприз да ги искат, а защото преди това жените са били впрегнати във фабричното производство. Оттам възниква и необходимостта да им се делегират определени права.Няма нормална жена, която да не иска до 30 г. да е родила 2-3 деца и да си ги отглежда спокойно поне докато влязат в колеж. Дори и жените-висшистки разсъждават така и биха започнали работа чак когато децата им станат поне на по 15 г.Продължавам
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 107Правилно.Но ще добавя нещо към твоето изказване. Който иска да кара като ***, нека да си се плоди, но да не чака от нас помощи. И ако създаде повече деца, отколкото може да храни, да плаща /отработва/ глоба за всяко от тях, а после да отработва и издръжката им в интернат! За такива индивиди - 16-часов работен ден! Няма аз и ти да им храним децата, след като сме преценили, че семействата ни могат да си позволят само по едно!
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Защо да не го правят, ако става въпрос за притежателки на матки, които вече са създали 5-10 деца, но никога не са работили, нямат намерение да работят, не знаят български или го поназнайват едва-едва, колкото да викат "Дай мааа, черпи детето с некой лев!"
102
7
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Личният егоизъм (или кариеризъм) се оправдава със загриженост за съществуването на земята. Като бях ученик попитах баща си: Татко, защо трябва да се учи, като във всеки момент може да стане земетресение или космическа катастрофа? Защо трябва да се мъчим да учим? И тези жени така - да не страдат...
101
6
 
4
 
! Отговори
Евр..... преди 5 години
Затова се радвам на своя род. За нас винаги семейството е било над всичко и всчички. Затова нашия род ще оцелее и ще доминира останалите !!!
100
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ана, Хелън, Джо може и да нямат деца, но Мустафа, Ахмед, Юмер .., които живеят на помощите за децата от четирите си съпруги са на друго мнение. Те както и българските роми "обичат" децата. Това е специфика на културата им.Затова непроизводителната част от населението на земята се увеличава за сметка на тези, които ги издържат с труда си.Броят на предизвикващите съчувствие гладни сомалийчета не се намалява, а напротив се увеличава, защото помощите за родителите им зависят от броя на децата!!!
99
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От деца европейчета нямаме нужда, но от бежанци имаме а така ли. Безрод4ието ви няма начало и край също няма. Като заиграе дървота по со ро со идните ви тикви се сърдете на себе си
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се че Евлогиев успя да даде оставка, ала да пробие омертата и укриването на докторски престъпления ва Изпълнителна агенция мидицински одет, където смъртта на родилка и дете се резюлира като ....маловажен случай!!!!! Лежете в панделата лекари - престъпници
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма проблем ,Бангладеш през 1960-а е бил 50млн, а сега почти 200млн
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Упорито се говори че гинеколози за щяло и нещяло резват маточни тръби. Има ли полиция да провери тая схема. Една позната я лъжеха, че трябва да и отрежат едната тръба, щото била болна, а като тя поиска да и дадат официален документ ама преди да и я резнат от болницата из ро ди те изпаднали в смут и след дни и дадоха документ че маточната и тръба е здрава и няма нужда от операция. ЛЕКАРИ - УБИЙЦИ, много хора са пострадали от тях и схемите им и ще се наложи да си излежат ПРИСЪДИТЕ иде видов ден
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популационният контрол е на ниво в България - 300000 жени не могат да имат деца. Никой не праве разследване коя държава ни причини това с какво диверсия - дали с отровни храни, дали с гмо, дали с лекарства, дали със сринатата ни медицина.
94
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата нямала нужда от повече деца!? Що за побъркан може да напише подобно нещо? Вие сте срам за журналистиката, много ниско паднахте.