Вафли, бисквити, напитки: Време ли е захарта да стане новият тютюн?

Юни е, а децата вече са изконсумирали годишната си доза захар
15 юни 2018 18:45, Екип на Dnes.bg
26
Вафли, бисквити, напитки: Време ли е захарта да стане новият тютюн?
Снимка: архив Reuters

Все още сме в първите две седмици на юни, а децата на Англия вече са консумирали годишната препоръчителна доза захар.

Здравните служители на Острова са изчислили, че младежите достигат своето препоръчитлено количество добавена захар за 2018 година в края на май.

Децата на възраст между 4 и 6 години не трябва да потребяват повече от 19 грама захар на ден. А от 7 до 10-годишни - до 24 грама. Данните от Националното проучване по диетология и хранене разкриват, че средно децата консумират по 52 грама захар. През годината това количество възлиза на 19 050 грама добавена захар, двойно повече от препоръчителните 7 850 грама.

Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Общественото здравеопазване на Англия, обвинява производителите на захарни безалкохолни напитки и плодови сокове, че продуктите им зарибяват децата и съставляват повече от една пета от приема на захар при младежите.

"Едва е изминала половината от годината и децата вече са консумирали много повече захар от здравословното. Не е изненадващо, че това допринася за кризата на затлъстяването", казва той, цитиран от DailyMail.

Длъжностните лица отчаяно призовават родителите да направят някои прости промени в храненето на децата си, включително да премахнат захарните напитки от менюто им.

Анализите показват, че напитките, които съдържат захар, са едно от най-консумираните неща в менюто на децата – повече от сладолед и пудинг.

Кексчета, бисквити и плодови пайове съставляват 10% от дневната консумация на захар при децата. Зърнени закуски – 8%, препечени филийки с мазнини и консерванти – 9%, плодов сок – 11%. Това означава, че много деца биха могли да получат почти половината от препоръчителните нива на захар преди да излязат от вкъщи.

Според някои доклади родителите трябва да заменят безалкохолните напитки с вода и да ограничат плодовите сокове и смутита до 150 мл на ден. Кексчета, бискивити, шоколад и сладки също могат да се заменят с плодове, оризови кейкове, препечени филийки, плодови чайове, малцов хляб и гевречета с ниско съдържание на мазнини.

Д-р Тедстоун добавя: "Закуските и напитките добавят ненужна захар в храненето на децата, без дори да забележим. Замяната с храни и напитки с по-ниско съдържание на захар или без захар е нещо, за което всички родители трябва да работят".

Захарта стои и зад проблемите с развалянето на зъбите. В английските болници, на всеки десет минути, вадят по един развален зъб на дете.

Прекалената консумация на захар може да причини затлъстяване. Около 170 000 деца напускат основното училище с наднормено тегло. Това показват последните официални данни във Великобритания.

Здравните специалисти се притесняват, че детската криза с наднорменото тегло ще оглави големите здравословни проблеми в бъдеще, като диабет тип 2 и раковите заболявания. Те призовават правителството да направи от захарта новия тютюн.

Очакванията са захарта да надмине пушенето като най-големият причинител на рак в следващите две десетилетия.

По-рано тази година, PHE стартира голяма кампания за справяне с епидемията на детското затлъстяване. Това включва телевизионни реклами, радиопредаване, плакати и телефонно приложение, което оставя здравословно послание.

През април правителството въведе данък върху захарта, с надеждата по-вискоите цени да поставят хората далеч от най-захарните напитки, като набираните пари ще отидат за училищни спортове.

Доклад установи, че хранителната индустрия не е успяла да постигне целите на правителството - да намали захарта в продукти като бисквити, сладкиши и пудинги. Очаква се здравният и социален секретар, Джеръми Хънт, да обяви нова стратегия за борбата със затлъстяването това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно фармацевтичните компании имат нужда от повече раково болни ! Подсладителите са много по-опасни от захарта ! По-добре диабет от колкото рак !
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Акциз над алкохоа, акциз над горивата, сега и това ?Ай сиктир ба ! Тая държава защо работи срещу мен ? Аз ще имам малко евтини удоволствия, като някое примерно палачинки с шоколад с децата всяка неделя, те и това ще ми таксуват. Стане ли, ще купувам само на черно !!!
14
0
 
8
 
! Отговори
do 2 преди 5 години
ти вярваш ли ,че в повечето *** има захар ? има доста по-вредни химии като аспартам и фруктозо-глюкозен сироп (доста по-евтини са , за това никой не ползва захар) , които са в пъти по-вредни от захарта. То и сега почти няма захар в *** из магазините , така че предложението ти е леко безмислено.
13
2
 
3
 
! Отговори
свинята преди 5 години
я моя снимка сте сложили към статията, да ви кажа обаче захар не близвам, обаче ям по над кило свинско на ден, всеки ден! това е най-добрата диета, в леглото съм машина и дори и с малко наднормено тегло, гаджетата ме обожават - имам няколко!!
12
10
 
11
 
! Отговори
А сега де?! преди 5 години
Не разбирам как слагате захарта и тютюна на едно ниво. Като се тъпчеш с захар поне нямаш дъх на комин, дрехите ти не смърдят на ТЕЦ и не са длъжни всички да се съобразяват с тебе, ако искат да излезете на кафе зимата, ама навън защото вътре не може да се пуши, на студа по-добре. Пък и не съм видял някой да се оплаква, че няма пари и да яде по 1 пакет захар на 2 дни (като също така пакета не струва 5 лева)
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много неприятна гледка е как дебел тинейджър се тъпче с вафли,безалкохлни, в които има по една шепа захар, мазни банички, пици и т.н. пред очите на родителите си!!!
10
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не е само захарта, а че се яде от всичко по много, включително тестени и месища. За плодове и зеленчуци не остава място и желание. За движение и спорт също.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диабета е бич и носи страшни и злокобни последствия за организма-ослепяване,натрупване на плака и запушване на артериите,ампутация на крайници,пълно ослепяване.Проверете си захарта навреме,за да не стане късно.Изхода е фатален!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е захарта, а изкуствените подсладители и другите ***, които се блъскат на воля във всичко.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатниците още януари хапнаха годишната доза захар.
6
4
 
19
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
За съжаление, проблема не е само в това какво се продава. На пазара има и много здравословни храни с малко или никаква захар. Обаче живота е напрегнат, а сладки и тестяни храни се оказват лесно и ефективно средство за компенсиране на ежедневния стрес.
5
5
 
13
 
! Отговори
Деца и внуци преди 5 години
са ограничили захарта; никакви вафли, газирани сладки напитки, бисквити, шок. и подобни.Мога да нося само плодове и рядко, шоколад, сладолед.Покрай тях и аз не консумирам( или малко и избягвам.) Мед, ако някой иска сладко.( наблягам на топла вода).Сега разбирам Л.Иванова, като казва, че чака рожд. си ден, за да яде торта.Но ограничаването при нас е от поколения и няма дебели хора.Понякога се шегувам, че искам да се "нахраня с мазни и сладки храни", но като си спомня за дрехите и се отказвам.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрана както цигарите и наркотика, но ще спадне БВП и печалбата на моловете.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен читател преди 5 години
Аз май съм ей тоя отляво.
2
10
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Преди 1944г. имаше акциз на захарта, време е да се въведе такъв данък и днес. Захарта трябва да стане около 10лв за кг., така че хората да консумират мед и плодове, а слагането на захар в меда, виното и подобни продукти да стане безсмислено.
1
3
 
27
 
! Отговори
От 1 преди 5 години
P.S. посочените в статията данни са силно занижени! Положението е много по-трагично.