Музикални дни на Райха: Хитлер e бил таен почитател на забранената музика

В един от записите на Чайковски свири един полски евреин - Бронислав Хуберман
17 юни 2018 22:07,
73
Музикални дни на Райха: Хитлер e бил таен почитател на забранената музика

През 1933 година Адолф Хитлер обявява, че ежегодните конгреси на Националсоциалистическата партия ще се провеждат в Нюрнберг. Традиционната роля на средновековния град като център на германската икономика, изкуство и култура е трябвало да придаде на партийните мероприятия съответната рамка. Решаващите импулси за това дават Хитлер и министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. В Третия райх Гьобелс отговаря за цензурата, разпространението на филмите, музикалните произведения, театралните спектакли и изкуството. Сега изложбата "Хитлер. Власт. Опера" се конфронтира с тези прапагадни материали. На 530 квадратни метра в Документационния център в Нюрнберг са представени над 350 експонати, сред които има оригинални аудио- и видеозаписи, научни текстове, фотоколажи. Това е една от най-големите изложби, посветени на музикалния театър по времето на националсоциализма.

Вагнер и нацистите

Операта на Рихард Вагнер "Нюрнбергските майстори-певци" e била любимо музикално произведение на националсоциалистите. През март 1933 година тя е поставена в държавната опера в Берлин по повод създаването на Третия райх. Майстерзингерът Ханс Закс е характеризиран като патриотичен творчески гений, който работи в служба на народа и расата си. Прелюдията към трето действие на операта прозвучава и в пропагандния филм на Лени Рифенщал "Триумф на волята" от 1935 година, който представя конгреса на националсоциалистите в Нюрнберг от 1934 година. След като филмът излиза на екран, новата сграда на Нюрнбергската опера е открита официално с "Нюрнбергските майстори-певци". Солистите са подбрани лично от Хитлер, декорите и костюмите са дело на нацисткия дизайнер и архитект Бено фон Арент.

Представлението поставя началото на бъдещите спектакли на Третия райх. От изложбата "Хитлер. Власт. Опера" научаваме, че Хитлер лично е разпоредил възстановяването на Нюрнбергската опера, което подчертава нейното символично значение. Архитектът Паул Шулце-Наумбург е бил натоварен със задачата да изчисти всички елементи на сецесиона и да сътвори минималистичен интериор, за да може сградата на операта да изпълнява едновременно две функции - като място за оперни спектакли и конгресен център на националсоциалистите. Те провеждат своите ежегодни партийни конгреси под променящо се мото като "Конгрес на победата" през 1933 или "Конгрес на честта" през 1936 година. Партийните мероприятия на нацистите протичат под стриктна режисура - с пищни декори, музика и светлинни ефекти. Нацистите поръчват на композитора Фридрих Юнг да композира монументална симфония за партийния конгрес през 1939 година. В последния момент обаче нацистите се отказват от поръчката - без да назовават първоначално конкретни причини. Няколко дни по-късно Германия нахлува в Полша и така започва Втората световна война.

Адолф Хитлер е бил голям почитател на Рихард Вагнер. Въпросът дали днес могат да се поставят негови опери без угризения на съвестта така и не е получил отговор. Рихард Вагнер не е бил нацист, но пък е бил антисемит. Той подчертава своя антисемитизъм още през 1850 година в статията си "Юдаизмът в музиката". Адолф Хитлер е бил голям почитател на операта и по времето си във Виена почти всяка вечер гледа оперни спектакли. В "Моята борба" той описва първото си посещение на операта "Лоенгрин" като 13-годишен младеж като преживяване, което може да промени живота на човек. Диктаторът често води своя антураж на Вагнеровата опера "Риенци", в която един италиански националист възстава срещу корумпираните елити в Рим. Също както при "Нюрнбергските майстори-певци", и в "Риенци" става дума за един спасител на народа.

Дегенериращата музика

През 1938 година националсоциалистите организират Музикални дни на Райха с националистическа музика, с участието на хитлеровия младежки хор и Берлинската филхармония. По същото време в Дюселдорф се провежда изложбата "Дегенерираща музика", която осъжда "негерманската" черна и еврейска музика: тук биват заклеймени еврейски композитори като Арнолд Шьонберг и Курт Вайл, както и афроамериканските джазмузиканати. Същевременно националсоциалистите рекламират оперите на Вагнер и пред чуждестранната публика. 

Адолф Хитлер обаче бил таен почитател на забранената музика. В откритата през 2007 година негова колекция от плочи има произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин и Рахманинов. А в един от записите на Чайковски свири един полски евреин - големият цигулар Бронислав Хуберман.

Изложбата "Hitler.Macht.Oper" ще продължи до 3-ти февруари 2019. Входът е свободен.

Автор: Стюърд Браун

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологХкрементче, и дядо ти е бил като теб! Аз пък знам, че руските войници са пиели на поразия, но не са крадели. Едно оплакване и комендантските могат да ги разстрелят.Знам достоверен случай, когато са разстреляли един, който бил откраднал теле, пред пътниците на влак. При това селянинът, на когото било откраднато и после върнато телето, е плакал и се е молил да не разстрелват войника.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо много фашаги се изявяват тук! В Германия и в Австрия за такива изказвания се полага ефективен затвор. Трябва да се въведе и тук! Или както казаха в един филм на Костурица: "Jeбем им маjку фашистичку!".Между другото в Държавата Израел Вагнер дълго време е бил забранен. Този, който е "пробил" забраната, е великият музикант и хуманист Даниел Баренбойм.
29
1
 
0
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
До Футуролог-повтарямпост 58Амин! един човек,да каже правилно нещата.за незнаещите - евгеника в последствие се изкълчи в генетика и т.н.и си мислят че нема будни. :) на матрицата и идва края. :)
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер се бореше за красив и справедлив свят.. Без банки, всеки народ да си седи в държавата и тн. Ето ви сега джендари, терористи и тн.
27
8
 
17
 
! Отговори
Той беше прав преди 5 години
Най-великата личност на 20-ти век! А статията е тт.па, както всяка пропагандна статия за Хитлер.
26
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙТО Е ТРЪГНАЛ СРРЩУ РУСИЯ СИ Е СТРОШИЛ ГЛАВАТА, ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗВА ПО БЕЗСПОРЕН НАЧИН!
25
3
 
21
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ех, Меркел, Меркел....бабичка и джудже си пред този човек. Не го оправдавам, защото при всяка една война има много невинни жертви, но факта, че този човек е успял от една фалирала държава със свръх инфлация да направи бойна машина, с която да покори почти целия свят е достойна за възхищение. От чисто фактологическа точка, пак казвам, не че подкрепям това което е сторил, но то просто е невероятно
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичал да се затвори и да си пусне "Ставай страна огромная" или "Катюша".
23
10
 
33
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Адолф Хитлер е един от най-великите хора, някога живели на тази земя, който е извършил чудеса и който, ако не беше загубил войната, щеше да изгради един много по-хубав и справедлив свят, отколкото сегашния! Това, че срещу него са сътворени стотици лъжи, засадени насила най-дълбоко в съзнанието на цели народи и поколения, не може да промени фактите! Защото, истината е като водата и в крайна сметка пробива и излиза наяве! Затова изобщо не е далеч времето, когато истината за Фюрера ще бъде казана!
22
3
 
8
 
! Отговори
До Футуролог преди 5 години
Ти си ***!!!ТОВА Е
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишат ... някакви въшки без история ( така и ще си идат - като въшки без история ) за Хитлер, завладял за по-малко от 13 год. половината свят.Него ще го помнят - до края на историята!А тях? Тях ще ги запомнят - като последните *** , преди ислямизирането на Европа!
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди II Световна Война процентът на чернокожи, мюсюлмани и араби в Европа като население е бил 0.00001%.В резултат от "мъдрата война" на кукуто Хитлер мъжете в Европа просто биват избити и няма кой да строи и възстановява Европа, и това довежда до вноса на чужди работници.Сега процентът на бялото население в Европа е под 50% и прогресивно намалява.
19
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нацистчета са се навъдили тук, пропагандирането на тези неща между другото е забранено в ЕС. Най-вероятно е трябвало да изпълнят желанието на Чърчил и България да бъде разпарчадосана между Гърция, Турция и Сърбия като де факто остане в границите на Софийска област. Само така нацистчетата разбират.И като факт като поправка на един по-долу - Хитлер е бил пиянде до едно време, след това преминава на твърда дрога и амфетки. Пълен страхливец и неудачник, както нацистчетата, между впрочем.
18
4
 
19
 
! Отговори
Принц Ойген преди 5 години
Реабилитацията на Адолф Хитлер трябва да започне от Германия. Немците да се оттърсят най-сетне от комплекса си и да покажат истинското лице на фюрера. Така, както Германия е превъзхождала целия свят, така и Хитлер като личност е бил много над водачите на нациите, с които е воювал.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29По-големи глупостиии даже от Боби не съм чувал. Армията на САЩ била с коне ? WTHh ?Че именно САЩ побеждават в морето хитлер , после във въздуха , накрая и на земята. Напротив даже Хитлер казва , че един от големите му страхове е САЩ да не се включи в войната. А това че хитлер бил пияница ...вървии се прегледай наистина :)) Никой до сега не е създавал толкова страховита армия от 0 за 10 години.
16
4
 
20
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
"пияница и безделник", който за няколко години прави от една пропаднала държава най-силната икономика в света, с най-силната армия, подводници, самолети, технологии, въобще можеш да отидеш да се прегледаш, най-добре още утре понеже случая ти е много спешен
15
8
 
6
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
Мантрата за вездесъщия Хитлер е удобно оправдание за цяла плеада извратени умове в началото на 20-ти век избили милиони и съсипали съдбите на милиарди хора.
14
9
 
6
 
! Отговори
КИРИЛИЦА/ЛАТИНИЦА преди 5 години
ЗАЩО НА РОБИТЕ ОТ ПРАВОСЛАВНИТЕ СТРАНИ В ПАСПОРТИТЕ ИМ И НА ТАБЕЛИТЕ ПИШЕ НА ЛАТИНИЦА?ЗАЩО В ПАСПОРТИТЕ НА ЗАПАДА И САЩ НЕ ПИШЕ НА ЛАТИНИЦА И КИРИЛИЦА ЗАЩО В КУЧЕШКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ РОМАНСКИ СТРАНИ ТЕБЕЛИТЕ ИМ НЕ СА НАДПИСАНИ НА КИРИЛИЦА?ДА ОТГОВОРЯТ АНТИБЪЛГАРСКИТЕ БЪЛГОРОФОБСКИ ПРАСЕТА ОТ ГЕРБ??????И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ КОИТО НИ НАТРЕСОХА ЕВРОПАТА И НАТО...
13
1
 
9
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
Дядя Адолф любит Чайковский. Майтап. Преди два дена се прибрах от Германия. Има толкова много от новите гласоподаватели, че Адолф сигурно се върти като пумпал. Става като вица: 2020-та - Гюнтер, какво странно име.
12
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Както вървят нещата в Европа,все по-често ще се сещаме за чичо Долф...