САЩ и Южна Корея слагат край на военните учения?

Условието е Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия
17 юни 2018 11:02, Боряна Павлова
13
САЩ и Южна Корея слагат край на военните учения?
Снимки: Reuters, архив

Южна Корея и САЩ се очаква да оповестят тази седмица, че ще прекратят провеждането на големи съвместни военни учения, но при условие, че те ще бъдат подновени, ако Северна Корея не спази обещанието си да се откаже от ядрените си оръжия, предаде днес агенция Йонхап.

Агенцията цитира неназован правителствен източник в Сеул, според когото прекратяването ще се отнася най-вече за трите големите съвместни маневри, които САЩ и Южна Корея провеждат всяка година, но не и за рутинните военни учения от по-малък мащаб, пише БТА.

След историческата среща на върха в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Тръмп каза, че ще спре "провокативните, неуместни и скъпи" съвместни военни маневри с южнокорейските въоръжени сили, които Пхенян смята за подготовка за нахлуване на Север, отбелязва Йонхап.

Още по темата

В момента военните власти на САЩ и Южна Корея провеждат консултации относно съвместните големи учения, които Тръмп обеща да прекрати, и се очаква резултатите от тези консултации да бъдат обявени тази седмица, съобщи източник, пожелал анонимност.

Правителствени източници в Сеул съобщиха също така, че Южна Корея е предложила Северна Корея да изтегли дългобойната си артилерия от силно укрепената граница между двете страни като стъпка към намаляване на напрежението. Предложението е било направено на състоялите се в четвъртък разговори между висши военни представители на Севера и Юга. Тази среща на равнище генерали е първата от над 10 години.

Южнокорейските военни са предложили редица мерки за намаляване на напрежението, включително изтеглянето на далекобойните артилерийски единици на около 30-40 км от военната демаркационна линия,разделяща двете Кореи, съобщиха запознати с въпроса, цитирани от Йонхап.

Тази среща е имала за цел да се подготвят конкретни мерки в изпълнение на Декларацията от Панминчжон, приета на 27 април при историческата среща на върха между лидерите на Севера и Юга в граничното селище. В нея се призовава за съвместни усилия за намаляване на военното напрежение и "практическото елиминиране на опасността от война".

Агенцията цитира южнокорейската Бяла книга по въпросите на отбраната от 2016 г., според която Северът разполага с 14 100 артилерийски единици, включително 5500 мобилни ракетни установки, повечето от които са разположени близо до границата. Те представляват непосредствена заплаха за южнокорейската столица Сеул, която се намира само на 60 км от границата.

На срещата в четвъртък двете страни са се договорили напълно да възстановят западната и източната военни комуникационни линии между тях и да изпълнят в пълен обем споразумението от 2004 г. за предотвратяване на случайни военни сблъсъци в морето на Запад от тях. Те са обсъдили също начини за демилитаризиране на граничното селище Панминчжон.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 7 месеца
Зависи как си направят прехода (ако изобщо го направят).
12
4
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 7 месеца
?????
И кога пък Русия е искала ФАЩ да се откажат от адрения си арсенал гумена главо....ядрения арсенал на Русия е не по малко ядрен от тоя на ФАЩ...дори може би е по ефективен....по добре да не го усетим колко е ефективен....а не бъркай Русия и Китай с С.Корея
11
14
 
5
 
! Отговори
Сащ са Номер 1 преди 7 месеца
Сащ са велики!
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горките русофили се надяват да стане чудо и САЩ да се откажат от ядрения си арсенал ха ха. Докато съществуват САЩ, русия и Китай ще си стоят мирно и кротко в кочините си.
9
1
 
14
 
! Отговори
кога? преди 7 месеца
Кога и САЩ, по примера на Северна Корея, ще се откажат от ядрените си оръжия?
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В началото ще е като в България, ще избягат половината Северно Корейци към лошия капитализъм, ченгетата ще налазят каквото могат, мафия и корупция и такива познати неща при разпадането на изкуствени режими от съветски тип
7
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
ядрено разоражаване срещу военни учения това не е никаква сделка сащ да
си изтеглят базите от южна корея и да освободят кореиския полуостров от присьствието си а базите в окинава от 1945 г са там не става така сев корея няма
да унищожава нищо защото ще си изпати фатално
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами не, в Корея няма брадати фанатици и ще стане като Куба дето лека полека вдигат санкциите и тръгват нещата
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТО Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ АКО СЕВЕРНА КОРЕЯ ЛИКВИДИРА ЯДРЕНИЯ СИ АРСЕНАЛ ЩЕ ИЗПАДНЕ В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ИРАН!

А ВСИЧКИ ВИЖДАТ КАК САЩ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА НАПАДНАТ ИРАН ВЪПРЕКИ , ЧЕ ИМАТ ПОДПИСАН ДОГОВОР КОЙТО МОГАТ ДА РАЗТРОГНАТ ЯВНО ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!
4
3
 
19
 
! Отговори
факт преди 7 месеца
Ако СКорея направи глупостта да се откаже от ядрените си оръжия ще последва съдбата на Либия и Ирак тоест унищожение хаос,мизерия,смърт.
3
3
 
19
 
! Отговори
кой преди 7 месеца
А защо САЩ не се откажат от ядрените оръжия?
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВСИЧКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ОТИДАТ ЗА СКРАП! ИНАЧЕ ГЛАД И НАДАНЕ НА РЕЖИМА!!!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Янки, го хоум