Европол хвана топ трафикант на мигранти

Граничната служба на ЕС предупреди за оживление по Балканския маршрут
Обновена: 18 юни 2018 22:33 | 18 юни 2018 21:51, Екип на Dnes.bg
3
Европол хвана топ трафикант на мигранти
Снимка: архив, Ройтерс

Европол съобщи, че е арестувала един от най-успешните трафиканти на мигранти към Западна Европа. Мъжът, сирийски гражданин, е бил заловен в Атина при съвместна операция на гръцките и унгарските полицейски власти, които работили заедно с Европол.

Заедно с него е арестуван и съучастник, който е работил по подправянето на документите на нелегални имигранти. Хората са били прехвърляни на Запад по Балканския маршрут, който ЕС обяви официално за затворен през 2016 г, но който продължи да се използва и след това.

Сириецът, който живеел в Унгария, бил замесен в транспорт на мигранти в пика на кризата през 2015-2016 г. и е бил разследван за трафик на хора между Унгария и Германия. След затварянето на Балканския път, той се преместил в Гърция, където продължил дейността си.

Благодарение на европейската заповед за арест срещу него, издадена в Унгария, Европол и гръцката полиция успели да го проследят и заловят.

В жилището му са намерени 53 документа за самоличност, сред които паспорти, лични карти, шофьорски книжки и социално-осигигурителни карти от цял свят. Част от тях са били докладвани през шенгенската информационна система като загубени или откраднати, уточняват от Европол.

Междувременно Европейската гранична и брегова охрана съобщи за оживление по Балканския път на мигрантите към Западна Европа. Нови трасета през Албания, Черна гора и Босна, както и от Сърбия към Босна се използват за прехвълняне на хора. Увеличен трафик е забелязан и по границата между Босна и Хърватия.

Граничната служба на ЕС предупреждава за усилване на притока на мигранти и от Турция към Гърция. Увеличението от март до май е с 90 на сто. Основният натиск този път не е насочен към островите, а към сухопътната граница. В началото на месеца Анкара обяви, че прекратява да приема обратно незаконни мигранти, които се намират в континенталната част на Гърция. От март насам повече от 19 800 нелегални мигранти са влезли в Гърция от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Европол преди 5 години
Е топ трафикант на мигранти
1
0
 
15
 
! Отговори
Бря преди 5 години
"Европол хвана топ трафикант на мигранти"Да не са арестували Меркел?Щото по-голям трафикант от нея няма....