Знаете ли, че притежаваме втори мозък? А къде е?

Той е много по-умен, отколкото бихме предположили
18 юни 2018 22:15,
10
Знаете ли, че притежаваме втори мозък? А къде е?
Източник: Reuters

Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът ни функционира добре, но има жизнени показатели, които не дължим единствено на него. Ново проучване сочи, че всъщност човекът има и втори мозък и той е разположен в зоната на червата. И е много по-умен, отколкото бихме предположили първосигнално, отчитайки местоположението му. 

Анатомично т.нар. втори мозък не е дори приблизително копие на главния, но представлява подобна съвкупност от милиони неврони. Формиращи своеобразна матрица, те могат да контролират работата на чревната мускулатура автономно, без участието на централната нервна система.
 
Въпросните неврони са разположени по протежението на дебелото черво, свързващо тънките черва с ректума. В медицината тази структура се означава по-често като чревна нервна система, но поради факта, че може да функционира самостоятелно и без контрол от централната нервна система, напоследък се налага и названието втори мозък. Дори да звучи преувеличено, това название достатъчно пълно охарактеризира сериозната роля на тази огромна група от неврони. Те участват в поддържането на редица важни процеси, а контролът на последните етапи на преработка на храната в чревния тракт е най-елементарният от тях. Подробностите за установените функции на втория мозък при човека бяха публикувани в журнала JNeurosci в края на май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: мозъкневрони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Въй преди 5 години
Като чета статията стигнах до извода, че тоя дето я е писал и 1 ви мозък не притежава, камоли па 2 ри.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11"Е сега вече е ясно що някои хора мислят с гъзъ си."---Взехте ми думите от устата. Исках да конкретизирам и кои хора, но колегите пак ме изпревариха. Имах и аз предвид "управляващите", начело с Банкянския мислител, евроатлантиците техните наставници от "Белгия". :)
5
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 5 години
Сега разбрах защо евроатлантиците обичат да им го слагат в задния вход - за да стимулират невроните на втория си мозък и барем измислят нещо "умно"
4
1
 
8
 
! Отговори
...бившата.... преди 5 години
....на първото кино с биввшата, щях да се нас.ера..... сега знам защо- предупреждавал ме е ..... :))))
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мозък имат нормалните хора в Европа и Русия! *** и краварите нямат никакъв - научно доказано!
2
0
 
17
 
! Отговори
Мога да кажа! преди 5 години
Знам на управляващите къде е заврян тоз мозък! Ама съм достатъчно възпитан да не го кажа...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В корема.