Ердоган: Всеки глас за ПСР – пирон в ковчега на стара Турция

Турция ще построи и трета атомна електроцентрала
19 юни 2018 10:45, Елка Василева
71
Ердоган: Всеки глас за ПСР – пирон в ковчега на стара Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Глас за управляващата "Партия на справедливостта и развитието" /ПСР/ на изборите на 24 юни ще бъде "пирон в ковчега на старата Турция", заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предаде опозиционното турско електронно издание "Ахвал".

Медията коментира, че препратките към "новата" и "старата" Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от "старата Турция" на нестабилност и държавни преврати.

Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейната реторика. Ердоган посочи летището "Орду-Гиресун", построено на изкуствен остров и открито през 2015 година, като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява изданието "Ахвал", цитирано от "Фокус".

Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.

Ердоган заяви също така, че Анкара има намерение да построи трета атомна електроцентрала в страната, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ Аккую. Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ Аккую ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп (втората атомна електроцентрала в Турция), ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза снощи Ердоган.

По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали, предаде БТА.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на втора атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.

Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната.

"Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар", добави той.

Преди дни пък турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак съобщи, че третата атомна електроцентрала в страната ще бъде построена в района на Тракия, писа в."Хюриет дейли нюз".

Първата фаза на /атомната електроцентрала/ Аккую ще бъде пусната в действие през 2023 г. Местоположението на третата /АЕЦ/ е почти определено. Това ще бъде най-вероятно районът на Тракия, защото този район има високо ниво на потребление на енергия, но продукцията в този район не е толкова голяма, е посочил Байрак в интервю за турския телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Devam преди 5 години
Ишалах и това ще стане
57
0
 
7
 
! Отговори
освобождение преди 5 години
До изборътЧакаме го с нетърпение да ни освободи от ***! Няма кой друг освен Султанът!
56
6
 
2
 
! Отговори
Бъдещето преди 5 години
Един българси лев = 100 турки лири а защо не и 1000.
55
0
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 5 години
Всяко кебапче - куршум в сражението срещу световния империализъм!
54
0
 
4
 
! Отговори
българче! преди 5 години
До имало по-лошоДа да спасява раята си във северната си провинция -Румелия! Да има развитие!
53
2
 
4
 
! Отговори
имало по-лошо преди 5 години
Раята ни те очаква като бай иван да ни освободиш от комуниститическото робство!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май турчетата им се иска да станат ядрена държава. За да могат да плашат Израел с бомбички. И не само Израел май. А ние сме техни съседи. Няма да ни е лесно, ми се струва.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дюнерджийницата бавно и сигурно изтича в канала барабар с чувалите лири.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко националноотговорно правителство трябва да подкрепя кюрдските борци за свобода и техните демократични искания. Българските политици трябва да им помагат с помощта на международен натиск, с пари и оръжие.--- e te ot 40 g. im pomagat rezultat nyama i otkisnat kamik ot tr no ako resat ( a ste resat) da pomagat po sistiya nacin na tsiganite kolko dena ste izdirji bg edno si navrete v glavite tryabva da ste v stranata na natsionalnite dirjavi a ne na 1% vampiri koito iskat da sizdadat svetov
49
6
 
15
 
! Отговори
анти-кемалист преди 5 години
Ердоган събуди спящия великан и това не им се харесва на някои среди в Турция и чужбина, начело с партията на Кълъчдароглу и подобните юейо-масонско-кемалистки структури. Но Ердоган само да ги спечели и тези избори и ще ги вкара в правия път, или с прът, или с морков.
48
6
 
17
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
И слепец би видял,това което направи и прави за страната си Ердоан.Но по важното е ,че върна самочувствието и вярата в една по силна и по мощна Турция,която си гледа своя интерес и интереса на своя народ.
47
14
 
10
 
! Отговори
Димата Руснака преди 5 години
То се вижда даже черно на бяло. На ислямска държава и свиха перките, загуби нефтените полета и турската лира взе да пада главоломно.
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези тирове си бяха турски. На кюрдските терористи за какво им е петрол. Те си имат достатъчно. Нали за това ще се поп.кате на мъка, че в турция петрол няма. В моменнта нямате никакво основание да се хвалите. И Ердоган го знае прекрасно. Затова изтегли изборите цяла година по-напред. Че догодина не се знае, както вървят нещата ако още не ви е вързал както трябва с неограничената си власт, току виж му светят маслото.
45
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До Димата РуснакаТези ТИР-ове не бяха турски и носеха петрол за Кюрдските терористи. Медията ви лъже...
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И АЕЦ ЩЕ СТРОИ, И ГАЗОПРОВОДИ.НАЛИ ЩЕ НИ СНАБДЯВА И С ТОК, И С ГАЗ.
43
14
 
9
 
! Отговори
Димата Руснака преди 5 години
Икономическия бум в турция се дължи на контрабандния петрол който анкара купуваше от ислямска държава. Когато свалиха руския изтребител, Путин показа клипове от сателит как турски тирове го пренасят от Ирак. 2023 година ще бъде интересна година наистина.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сикиджам барсъкланъСкрий се червен каскет! Тези алтернативи важат за *** от твоя тип.
41
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да се фукате с държавата си и да не се фукате никой не се интересува. Нали ги гледаме на какво приличат гастарбайтерите ви всяко лято. Като се занижат през България с техните таратайки, с кадъната и вътре по пет сополиви и мръсни дечулига, като че са прибрани от Факултето.И това са тези, които работят в цивилизована Европа. За Анадола не ми се мисли.Имали били небостъргачи.
40
4
 
16
 
! Отговори
изборът преди 5 години
До Сикиджам барсъкланънямаме избор! Руско или турско -все едно. Комунистите също ни клаха повече....
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сики Ичин ТюркийеСамо светска Турция може да ни завладее съгласувано с Русия!