Папата: Разделянето на деца от родители е неморално

Популизмът не е отговор на имиграционните проблеми!
21 юни 2018 10:30, Елка Василева
11
Папата: Разделянето на деца от родители е неморално
Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск разкритикува политиката на администрацията на Доналд Тръмп за разделяне на семействата на мигранти, преминали незаконно границата с Мексико. В пространно интервю за агенция Ройтерс той заяви също, че популизмът не е отговор на имиграционните проблеми на света.

В интервюто папата каза, че подкрепя неотдавнашните изявления на американските католически епископи, които определиха разделянето на деца от техните родители като "противоречащо на нашите католически ценности" и като "неморално".

В интервюто папата се спря и върху ситуацията от неотдавна в Италия, където правителството реши да не приема кораба със спасени в Средиземно море над 600 мигранти, който в крайна сметка бе приет от Испания. "Вярвам, че не можете да отхвърляте хората, които пристигат. Трябва да ги приемете, да им помогнете, да се грижите за тях, да ги придружавате и да видите къде да ги настаните, но из цяла Европа", каза папата.

Още по темата

"Някои правителства работят по този въпрос и хората трябва да бъдат настанени по най-добрия възможен начин, но пораждането на психоза не е лек за проблема. Популизмът не решава нещата. Онова, което решава нещата, е приемането, проучването, благоразумието и предпазливостта", каза папата.

В миналото италианският вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия Лига, каза, че Франциск трябва да приеме мигранти във Ватикана, щом е толкова загрижен за тях, припомня Ройтерс.

В интервюто Франциск каза, че е натъжен от решението на Тръмп от миналата година да въведе нови ограничения върху пътуванията и търговията на американците с Куба.

Пред Ройтерс 81-годишния папа защити начина, по който ръководи Католическата църква и каза, че иска да назначи повече жени да оглавят ватиканските департаменти, защото те са по-добри при разрешаването на конфликти.

Франциск сподели, че здравето му е добро с изключение на болки в крака, които обаче били свързани с проблеми в гърба. Той повтори изказването, което направи малко след избирането си за папа през 2013 г., че може някой ден да се оттегли поради здравословни проблеми като предшественика си папа Бенедикт Шестнадесети, но допълни: "Точно сега дори не си помислям за това".

Франциск каза, че е оптимист за разговорите, които могат да доведат до историческо споразумение за назначаване на епископи в Китай. В интервюто той каза също, че може да приеме още оставки на епископи в Чили заради скандала със сексуални посегателства над деца, разтърсил местната католическа църква, пише БТА.

По въпроса за реформата на ватиканската администрация папата каза, че тя върви добре, но трябва да се работи още. Той подчерта, че е много доволен, че подетите реформи са направили по-прозрачни скандалните едно време ватикански финанси. За Ватиканската банка, която вече закри стотици подозрителни или спящи сметки, папата каза също, че сега тя работи добре. Той добави, че е трябвало да вземе някои силни решения в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A разделянето на деца от родителите в Норвегия е супер и ние от светата църква го одобряваме.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата е абсолютно прав. Насилственото отделяне на децата от родителите им е отвратителен грях. Аз не виждам кой искрено вярващ човек може да не осъди това.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама става въпрос за незаконно преминали границата,но иначе границата е законна,*** та разбери или как бе максимата по римски дошъл,видял,разбрал.
7
0
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
NAMERIL KOI DA KAZE ,,NEMORALNO,,?!?!? TO SI E PRESTAPLENIE, NO NAI MALKO TIJA OT VATIKANA,S TEHNITE BEZKRAINI SKANDALI ZA PEDOFILIJA,IMAT PRAVO DA SI OTVARJAT USTITE.LIZEMERI V BELI DREHI.PFU
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Папата, импийчмънт за Перуката-нацист!
5
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
А използването на децата ,с цел социални облаги е много хубаво ,айде стига с това лицемерие ;) !!!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е неморално и да изнасилвате малки момченца ама си го практикувате..Даже сте с традиции
3
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
възмутен съм от подобни коментари като на папата - всички такива живеят с безкрайни охрани, зад дебели стени и пр., а ние всеки ден в автобуси и директно на улицата - просто нямаме друг избор, с тези имигранти, е не всеки е терорист, но като ти убият детето, много важно, че не всички са такива, а нима досега при атентатите да е пострадал някой от "големите", а?
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-политически ангажираният духовник на планетата. Създава ми дисонанс и ми е много неприятен. Време е да си ходи.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моралът е относително понятие.Разделяне на дете от родител е жестоко. Но понякога това е единственият шанс детето да бъде възпитано като нормален човек.