Синоптиците на протест: Ще има ли прогноза за времето?

Работещите в НИМХ при БАН излизат предупредително на улицата
21 юни 2018 08:15,
14
Синоптиците на протест: Ще има ли прогноза за времето?
Снимка: НИМХ при БАН

Синоптиците от  Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН излизат на протест тази сутрин. Те ще протестират "срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България“.

Метеоролозите обвиняват шефовете на Академията, че ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им. Те потвърждават намерението си да прекратят националните си и международни ангажименти като  Национална хидрометеорологична служба на България от 9 юли, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Още по темата

Ръководството на Българската академия на науките вече контрира, че бюджетната субсидия за НИМХ-БАН за 2018 г. е 8 791 143 лева, а това е увеличение с 1 045 751 лева спрямо 2017 г.

В исканията на синоптиците е записано и настояването "заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Метеоролозите настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г.

"В срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на България през 2018 г. от наличните средства в партида "Развитие" на БАН, настояват синоптиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го закриват НИМХ-а, никаква работа не се върши там, шуробаджанащината управлява там, пълно е с некадърници, които не биха ги взели на никаква работа в реалния сектор!!! И тия заплати които получават на хранилка са им много!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
Ямболия преди 5 години
Да ги закриват , няма го моя град на синоптичните карти.
8
1
 
12
 
! Отговори
До Автоматизация преди 5 години
Ти не знаеш ли какво представлява 2/3 от персонала на БАН?Там е хранилка за децата,съпругите,снахите,зетьовете, племенниците, внуците, тетките и братовчедките на така наречената научна (уж-научна) олигархия.Прибави и родата на някои от по-дребните креатури, работили в БАН дълго време и успели да подредят някой и друг свой близък на заплатка.На всеки 10 човека има по един-двама, които опъват каиша, но никога не успяват да стигнат до най-високите научни степени и администр.постове.Не ги допускат
7
1
 
8
 
! Отговори
Нека БАН докаже преди 5 години
колко са темите и постиженията, по които работи и в сферата на които чужди учени не са постигнали по-голям успех още преди време.За така наречената българистика (език, култура, история) дори не отварям дума - в онези институти е такъв змиярник и връзкарник, че дори и най- кадърният учен да попадне там, няма да прокопса.Не се съмнявам, че твърдят, че имат оригинални приноси, когато пишат своите "напудрени и захаросани отчети" - определението е на проф. Ив.Канев,тормозен в Бг,преуспял в чужбина
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 6 преди 5 години
Коментара ти е точен но с полицаите си в грешка, тези хрантутници не заслужават и половината от това което получават.Иначе съм твърдо зад исканията на работещите в НИМХ.
5
3
 
10
 
! Отговори
Автоматизация преди 5 години
Няма нужда от толкова хора. Има автоматични уреди.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така най-лесно: синоптиците не стават- да се махат! Полицаите не стават- да се махат! Лекарите не стават...Учителите...Накрая да останат само IT и call centre специалисти и тук-там нЕкой продавач и шофьор ***...
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си тръгват!!! Ще ни обслужват читави хора знаещи и можещи от чужбина. Аз се информирам за времето от чужди сайтове не разчитам на БАН.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национална . Парите са общи на народа. И за тази работа толкова много пари е пълно разхищение. Необходимо е нов начин на определяне тежеста на тази професия, нова методика за определяне броя на синоптиците.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ни е БАН при положение, че има Weather Channel...