Масови демонстрации в Турция преди утрешния вот

Шестима кандидат-президенти и 8 партии се борят за гласовете
23 юни 2018 15:00, Елка Василева
46

Масови демонстрации в Турция преди утрешния предсрочен вот. Днес опозицията ще проведе най-мащабния си митинг в Истанбул. Очаква се на улицата да излязат 5 милиона привърженици на Народнорепубликанската партия. Ако утре президентът Ердоган бъде преизбран, в страната ще влезе в сила нова президентска система на управление.

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на избирателите. Това е първият вот след референдума през миналата година, когато турските граждани одобриха предложените промени в Конституцията, припомня Bulgaria ON AIR.

Сред кандитатите на този вот са и повече жени, искащи да влязат в парламента. 55-годишната Айше Бохюлер е кандидат от Партията на справедливостта и развитието и това е 17-а година в нейната политическа кариера.

Още по темата

Представителките на нежния пол се надяват да получат повече подкрепа от жените. Според статистиката половината от 55-те милиона гласоподаватели са жени на предстоящите избори. Но в сегашния парламент има само 82 жени, които представляват 15% от общия брой.

Вече 16 години Реджеп Ердоган управлява Турция. Според анализатори той е най-успешният лидер в съвременната история на страната.

От една бедна страна в източния край на Европа той успява да я превърне в развиващ се пазар. Но бързият растеж на Турция е придружен от засилен авторитаризъм, репресивни мерки за сигурност след неуспешния преврат, водещ до арестуването на десетки хиляди.

Проучванията показват, че Ердоган остава най-силният кандидат, макар че може да се изправи срещу предизвикателството да отиде на втори тур.

Вчера той направи голяма обиколка и участва в общо седем митинга. Според анализатори до голяма степен те са в отговор на огромния митинг на основния му опонент Мухарем Индже, който събра над 2 милиона души в Измир.

Вижте видеоматериала на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и демокрация, в това вярват само д..ебилите и бб
22
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 5 години
Турция е велика сила !!!!!!!!!!!!
21
4
 
13
 
! Отговори
Аз съм си аз преди 5 години
До Анонимен 4Това, което наричаш"парцали по главите им",те го носят, защото го искат, никой не ги е задължил, всеки сам избира да се покрие или не. Благодарение на танковете в Сирия и Ирак, които прочистват от терористите-кюрди, вече в Турция няма терористични атаки, както преди това. АКП също иска да се завърнат бежанците по родните си места. Турция няма нужда от ЕС и без него си е добре. А кои изобщо сте вие, че поставяте исканията си???
20
6
 
15
 
! Отговори
Аз съм си аз преди 5 години
Без Ердоан Турция няма да бъде същата велика и преуспяваща държава. Онези смешници, които лъжат наивния народ, че ще направят най-малката пенсия 1500 ТЛири, ще намерят веднага работа на завршващите колеж и т.н, ще съсипят всичко, което АКП създаде за народа си. На Велика държава и трябва силен водач, какъвто може да бъде само Ердоан. Акъла му сече много,умен е и дава всичко от себе си за развитието на държавата.С теб сме и винаги ще бъдем.
19
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% Ердоган ще фалшифицира изборите в своя ползва и стария нов султан отново ще е на власт. Тежко и горко им на турците.Те си имат диктатор а ние пожарникар Бойко без капка мозък като и от двамата отърване няма поне за сега.
18
13
 
15
 
! Отговори
турчин от Германия преди 5 години
Защо Ердоган от най-успешен лидер на Турция се превърна в най-неуспешен ?!Защото когато все още акълът му беше в главата западните страни инвестираха в Турция !Без тези инвестиции този "успешен лидер" нямаше възможности да изкара Турция от калта ! Сега когато акълът му се изпари и започна да оплюва всичко около себе , западните страни му спряха кранчето и Турция започна да затъва икономически ! Не случайно Ердоган провежда изборите 1 г. по-рано още докато не се е стигнало до фалиране на банки
17
18
 
21
 
! Отговори
999 преди 5 години
В Турция няма никаква диктатура!В Турция има демокрация която е вече над нивото на европейските стандарти.Естествено,защото е неудобно на западните сили от факта и нямат др.избор освен да лъжат и клеветят.Новата политическа форма на управление е нещо уникално.Бюрокрация минимум.И поне турците ще се спасят да гледат циркове,квито гледаме ние м/у Радев и Борисов.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
реджепина му кроят шапката и скоро ще му дyxнат под опашката. Как върви изкупуването на лири, кьопеци?
15
13
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Ще трябва да го свалят като Кадафи. Този също като приятеля си Бойко прави далавери с изборните резултати.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раят им е дошъл в повече, не искат раят на ердоган. Скоро и него ще го изпратят....с камъни.
13
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Яcтpeбитe са точни, може да се пробере един от 6
12
17
 
11
 
! Отговори
смъте преди 5 години
не гласувайте за ердоган, иска да върне турция с 500 годинми
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истока не може да се управлява демократично защото идват "арабската пролет" племенните вражди и войни и хаусът - Ирак, Либия, Сирия.
10
16
 
30
 
! Отговори
Истински Турчин преди 5 години
Не на Ердоган, стига вече, Тамам. Не искаме арабската култура с техните забрадки и простотия да процъфтява в Турция. Искаме Кемалистка Турция която да следва идеите на основателя и Мустафа Кемал Ататюрк..
9
12
 
15
 
! Отговори
От Турция преди 5 години
Не е вярно, че Европа е против силна Турция. Освен това преди идването на Ердоган там имаше много повече инвестиции и по-висок стандартТова може да го каже само човек който не е живял в Турция преди Ердоган и сега. Нямате си и представа каква развалина беше Турция преди Ердоган!
8
10
 
7
 
! Отговори
ШахинЕнКючюкСики преди 5 години
Турция ще стане развита демокрация само ако се превърне в мултикултурна, мултиетническа, федерална държава. Ако закрие фабриките си, разпусне армията си и задължително да приеме гей браковете.
7
10
 
17
 
! Отговори
42 преди 5 години
Не е вярно, че Европа е против силна Турция. Освен това преди идването на Ердоган там имаше много повече инвестиции и по-висок стандарт. Той просто излъга турците с неоосманизъм и възстановяване на империята, и нови територални завоевания. Но това е опасна игра, водеща до изолация, вътрешна и външна, а последствията ще са катастрофални.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има държава, която се развива добре и не е в ЕС или СА васал, евробулгарите раждат тухлички. Само малко търпение и ще им се появят празните мисли 1. 2. 3.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има държава, която се развива добре и не е в ЕС или СА васал, евробулгарите раждат тухлички. Само малко търпение и ще им се появят празните мисли 1. 2. 3.
4
14
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
искаме светска турция искаме жените да свалят парцалите от главите си искамесвобода за полит затворници искаме турските танкове да напуснат сирия и ирак и даспрат да убиват кюрди искаме бежанците от турция да се вьрнат в родните си страни а не султаньт да изнудва европа за пари и визи докато турция не влезе в правия пьтняма да види ес и инвестиции