Заради Аллах: Исках да татуирам имената на децата, да не забравят кои са

"За мен вече е късно", казва 40-годишната Кохер без да довърши изречението
Обновена: 24 юни 2018 09:19 | 24 юни 2018 07:48, Венцислава Вельова
40
Заради Аллах: Исках да татуирам имената на децата, да не забравят кои са

Откакто се е върнала в Ирак тя носи само черни дрехи. Защото времето не лекува всички рани. Не и когато човек е преминал през ада.

След освобождаването си Кохер живее заедно със съпруга си и петтe им деца в планината Синджар в Северен Ирак. Те са бежанци в собствената си страна. В семейството никой не говори за това, което се е случило.

Откраднатото минало

"За мен вече е късно", казва 40-годишната Кохер без да довърши изречението. Мислите ѝ непрекъснато са свързани с трите ѝ по-големи деца. От двамата ѝ сина Саадон и Фираз, както и от дъщеря ѝ Авеен няма никаква следа. Кохер таи смътна надежда един ден да ги види отново. В многото безсънни нощи тя постоянно си задава въпроса защо тя е оцеляла. 

"Ако не са децата, отдавна да съм се самоубила", споделя тя.

Кошмарът започва на 3 август 2014 година. Тогава терористичните милиции на ИД нападат региона на Синджар, където живее религиозното етническо малцинство на язидите. Самопровъзгласилите се за войници на Аллах смятат язидите за неверници. Ислямистите извършват чудовищни жестокости и масови екзекуции, които ООН определя като геноцид. Около 50 000 язиди панически избягват в планината Синджар и се укриват в труднодостъпно плато на 1000 метра височина. Кохер и децата ѝ - също. Съпругът ѝ Махмуд трябвало да вземе родителите си и да се присъедини към групата по-късно. Но на половината път до въпросното плато терористите от ИД пленяват групата на Кохер.

Поробването

Джихадистите отделят мъжете от жените и вземат Кохер и осемте ѝ деца. 

"Те плениха и по-възрастни от мен жени и ги принудиха да се омъжат за пет или шест мъже", казва Кохер, без обаче да споменава думата изнасилване. 

"Те разменяха жените за една цигара. И си подаряваха един другиму жени", споделя Кохер.

Жената губи връзката с двамата си сина и с дъщеря си Авеен, която е принудително омъжена за ислямистки боец в Мосул. 

"Само веднъж я доведоха отново. Беше изцяло забулена в черно. След това я гримираха, както се прави с една годеница. Това беше още едно унижение, защото традиционно майката трябва да гримира дъщеря си за сватбата", казва Кохер.

Тогава за последно тя вижда дъщеря си. Ислямистите препродават Кохер и петте ѝ дъщери няколко пъти - първо в Ирак, а по-късно и в Сирия. Последните два месеца Кохер прекарва в едно мазе в Рака, където са настанени още 50 други жени. През лятото на 2016 година групата е освободена, или пък е била откупена от местното кюрдско правителство. Кохер не знае подробностите. Спомня си само, че е пътувала с автобус до Ирак. Джихадистите от ИД са държали в плен 7000 язидски жени и деца.

След две години Кохер отново среща мъжа си Махмуд в кюрдските райони на Северен Ирак. Междувременно той се е присъединил към кюрдските милиции, воюващи срещу ИД. Трите му малки дъщери не разпознават баща си. 

"Понякога плача безутешно, но никога пред децата. Вече не съм нормален човек. Лекарите твърдят, че никакви лекарства не могат да ми помогнат, защото се измъчвам вътрешно", казва Кохер. Тя обаче не иска да говори за мъките и страданията, които е преживяла.

Забравената планина

След като се събират отново, Кохер и цялото ѝ семейство живеят в свещената за язидите планина Синджар. Там на палатки все още живеят 2000 язидски семейства, защото нямата къде другаде да отидат. Става дума общо за около 10 хиляди язиди. През август 2014 година американският президент Обама нареди нанасянето на въздушни удари срещу ИД в Ирак. Днес обаче, след военната победа над ИД, светът сякаш е забравил за тези хора.

Над 200 000 иракски язиди са избягали в големия бежански лагер край Дохук в автономния кюрдски регион, или са заминали за Европа. Досега в региона Синджар са открити около 70 масови гробове. Кохер и Махмуд са получили от една хуманитарна организация 20 овце, от които преживяват. Семейството не гладува. В палатковия лагер дори има дизелов генератор и телевизор. Миналото обаче постоянно ги спохожда в мислите им. Кохер показва на ръката на 10-годишната си дъщеря Зиян няколко грубо изписани букви. 

"Опитах се с игла и пепел да татуирам имената на децата, за да не забравят кои са. По време на пленничеството ислямистите промениха и имената им. Надзирателят обаче ми каза, че ще им отреже ръцете, ако продължавам да ги татуирам", споделя Кохер.

Без изгледи за помирение

Южно от планината Синджар още има разпръснати клетки на ИД. Затова почти навсякъде в региона има пропускателни пунктове. Махмуд и Кохер рядко пътуват до родното си село. 

"Не разрушенията са най-лошото нещо, а това, което сториха с нашите жени и момичета. Как можеш да продаваш седем или десетгодишни момичета на десетина мъже. Или когато едно 10-годишно момиче забременее", казва Кохер. 

Тя твърди, че сред извършителите има и съседи-мюсюлмани. Затова и помирението в селото е невъзможно.

В палатковия лагер в планината Махмуд държи зареден автомат Калашников. Язидите се страхуват от нападения - въпреки изградените пропускателни пунктове. В района има много оръжия.

Язидите не знаят на кого да се доверят. Иракската централна власт и кюрдското регионално правителство си оспорват региона Синджар. Миналата година избухнаха и боеве между враждуващите кюрдски групировки. В граничния регион със Сирия действат различни групировки - милициите Пешмерга и кюрдските бойци от ПКК, които воюват срещу Турция. Новата силна групировка в Синджар е шиитската милиция Хашд ал-Шааби, поддържана от Иран. Малкото язидско малцинство е пленник в една голяма национална и регионална борба за власт.

Преди време Кохер, Махмуд и децата им са подали молба за разрешение да емигрират в Австралия. Те все още седят в Синджар, защото таят надежда да видят отново изчезналите си деца. Все още има завръщащи се от плен на ИД язиди. Някои от тях са се откупили срещу 10 хиляди долара - с помощта на каналджии. Кохер и Махмуд също са се свързали с каналджии, но без успех. 

"Ако с божията помощ децата ми се завърнат обратно, веднага ще напуснем Ирак. Ние вече нямаме нищо общо с тази страна", казва Кохер.

Автор: Сандра Петерсман

Източник: "Дойче веле"


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Сс преди 7 месеца
Исляма е диагноза....50408
31
1
 
3
 
! Отговори
не са християни преди 7 месеца
Язидите са кюрдска етно-религиозна група.Религията им е Язидизъм-свързана с древните месопотамски религии и комбинира аспекти от зороастризма,исляма, християнството и юдаизма.Язидите,които сключват брак с други етноси,автоматично се считат за приели религията на партньора си и следователно им е забранено да се наричат Язиди.Язидите са монотеисти,вярвайки,че Бог е създателят на света, като го е поставил под закрилата на седем свещени създания или ангели,чиито вожд е Малак Тавус,ангелът-паун.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Християнството особено в православието за да си вярващ трябва да си грамотен за да може да четеш писанието. В исляма това не е задължително, там се учи корана на изуст и само грамотните араби занаят какво пише наистина. Останалите народи изповядващи ислям наизустяват нещо си и въобще не са наясно за какво става въпрос. Разчитат свещеника да им каже, каквото им каже това. За това след реформацията Европа се ограмотява и развива и днес е цивилизация, а исляма диващина.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 27

Всяка религия се възприема и изповядва така, както го втълпява в главите на населението свещеникът, понеже огромна част от населението е неуко, необразовано и не може да мисли. Така е и с Исляма и Християнството. И затова е случват завладявания, кръстоносни походи, джихади и други подобни безумия (ако не приемем че зад тия безумия се крият други цели нямащи нищо общо с религията)
28
2
 
2
 
! Отговори
до Уфцете тука преди 7 месеца
Дойче веле е голяма работа , тука само крадът техните Текстове и ги постват в Днес.бг и отдолу вече се почва река от коментари щото Уфцете не се интересуват от къде е копиран Текста може и от Пакистан да .....хаха
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Православното Християнство и исляма ,татуирането, татуировките и пиърсингът са забранени и недопустими! Доказано е,че само пропаднали хора имат татуировки и пиърсинг по телата си!
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Православното Християнство и изляма ,татуирането, татуировките и пиърсингът са забранени и недопустими! Доказано е,че пропаднали хора имат татуировки и пиърсинг по телата си!
25
3
 
11
 
! Отговори
Кифладжията преди 7 месеца
Днес са изборите в турция и очакваме още 200 999 999 999,99 статии за исляма, ердоган и саудитска арабия. А да, и за дубайската торта, която струвала нинам си колко милиона, направена от някаква европейска скочобра, влюбена в невероятната арабска култура и разни други *** работи.
24
3
 
35
 
! Отговори
нямам думи преди 7 месеца
Истината ще ви направи свободни,исляма е една огромна лъжа,потискаща човека.Господаря да обича роба си,А роба да обича господаря си,няма такова нещо..Исл.-е потискаща религия,тя е срещу човека
23
4
 
20
 
! Отговори
annybody преди 7 месеца
Драма, значи - така си е.
Спокойно могат да подадат жалби за убежище не само в Австралия, но и за центъра на Брюксел.
С какво сме им виновни ние и децата ни, че от Брюксел да ни ги тръшнат на главата?
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Америка не подпомогна И.Д., но продаде оръжие за милиарди на Катар. Как стана това ? Америка купи нефт от Катар и поиска парите си обратно като даде на Катар оръжие за милиарди.
Защо им трябвяше на Катар толкова много американско оръжие ? Страна която наброява не повече от 1 милион души заедно с чуждестраните сислуги ,няма и войска а купува оръжие за милиарди. Товаоръжие отиде в ръцете на ИД.
Основната цел беше да се превземе Европа от мюсюлмани чрез приселничество . ИД им свърши добра работата
21
8
 
21
 
! Отговори
малко яснота преди 7 месеца
Асад е от богатаото общество на сирийските шиисти. Наследи власта от баща си. Иран също са шиисти. Шиисти и суни винаги са били в религиозна вражда. При управлението на Асад враждата се превърна в гражданска война. Асад започна да избива сунистите в Сирия. Америка не обича Асад защото зад него стои шиистка Иран.
И.Д. беше създадена от европейски ислямисти с финансите от сунистките държави Катар, С.А и Турция.
Целта беше да заграбят нефта и с терор да населят Европа с араби.
Постигнаха си целта
20
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Язидите не са християни. Те са езичници.
19
4
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 месеца
Това е ислямя!!!!
18
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г.нусните американци унищожиха цветущи държави като Ирак,Либия и се опитаха да направят номера и със Сирия но не мина.Ще внасят "демокрация" при положение че са най-полицейската и не-демократична измислена т.ъ.п.а "нация" на планетата.Толкова са пр,,,ости че и сами не го осъзнават!!!Нищо!Идва и тяхния край!!!Такова сгромолясване ги чака че ще се чудят на коя планета са!!!
17
4
 
31
 
! Отговори
реалист преди 7 месеца
Всичко това се корени в Корана. ИД изпълняват дословно тази демонична книга.
16
2
 
17
 
! Отговори
да,да преди 7 месеца
Само "Дойче веле" ги може тия работи. За статията де става въпрос.
15
1
 
7
 
! Отговори
а съдиите ? преди 7 месеца
до14: еми не съвсем.. не е само в този свят и не са само те виновни !!!
кой спонсорира ИД ?? турция, сащ !??! така ще се отслаби европа ..
не забравяй че преди там е било културата !!! европа ги превземат първо. тъй че да не ставаме съдници
14
3
 
17
 
! Отговори
Павката преди 7 месеца
Нищо, нали всичко в името на вярата е простено. Така гласи Корана
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига сте ривали!Нали американците ви наложиха "демокрация" с пожарища и бомби!Като беше Садама имаше ред,мир и спокойствие!Откакто краварите навлязоха цяла азия е във войни,безредици и хаос!