ЕС не поздрави Ердоган с победата

Еврокомисията готова да работи с него за миграцията и стабилността
Обновена: 25 юни 2018 23:32 | 25 юни 2018 23:15, Екип на Dnes.bg
117
ЕС не поздрави Ердоган с победата
Снимка: БТА

Европейските институции не поздравиха днес с изборната победа турския президент Реджеп Таип Ердоган.

В изявление, направено от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Ханс, се казва, че кандидатите в изборите, макар и многобройни, не са били поставени при равни условия.

Според наблюдателите, изпратени от ОССЕ, продължаващото извънредно положение и ограничаващата правна рамка са причина за това.

Въпреки неравните възможности изборите са предоставили богат избор от кандидати и партии, което е причината за висока избирателна активност, се казва още в съобщението.

Европа тълкува интереса на гласоподавателите към участие във вота като “потвърждение на силната привързаност на турските граждани към демократичния процес и стремежа им към граждански свободи, върховенство на закона и основополагащи свободи.”

Според Могерини и Хан Турция само ще спечели, ако спешно отстрани проблемите с върховенството на закона и спазването на основните човешки права.

Еврокомисията също не изпрати честитка на Ердоган, но изрази готовност да продължи да си сътрудничи с него по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

На предсрочните президентски и парламентарни избори в неделя Ердоган спечели 52,6 на сто от гласовете, следван от Мухарем Индже с 30,6%. Ердоган и коалиционният му партньор ще имат мнозинство в турския Меджлис с 343 от 600 места в парламента. Избирателната активност по данни на централната избирателна комисия е над 88%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: победаизбориЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да го поздравят??Вотът премина при изключителен терор. Цели области, особено от югоизточна Турция бяха блокирани и хората не можаха да идат до урните..Да бе, с бой си проправяха път до урните за да постигнат 90% избирателна активност. Хахаха
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EС е бита карта.
9
3
 
12
 
! Отговори
ДО 3 преди 5 години
ПРЪВ ОЩЕ ВЧЕРА ГО ПОЗДРАВИ бОРИСОВ
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да го поздравят??Вотът премина при изключителен терор. Цели области, особено от югоизточна Турция бяха блокирани и хората не можаха да идат до урните. Ердо мачка не ЕС. ЕС ще си живее и без Ердо. Ердо смаза народа си. Опозицията нямаше никаква медийна изява по заповед на Ердо. Ако си мисли, че това не се знае по света много се лъже.Инвеститорите от ЕС почнаха да напускат Турция. Просто по-фалшив вот няма. Може да се конкурира само с вота за ГЕРБ.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махмуд Абас.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан се е обадил да го поздрави..Орбан го е поздравил пръв, веднага след него-Махмуд Абад, лидерът на палестинците.
5
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, спекло им се е лай/нито на еврохейовете. Ако беше някой послушко като знаете кой щяха да се прескачат да поздравяват. Мачкай ги Ердоооо!
4
4
 
10
 
! Отговори
Радев и Борисов преди 5 години
Радев се пробва да вземе мястото на Борисов като вся и всьо в отношенията с Турция, докато нашият е шокиран от мигрантите, които Меркел му каза, че ще му натресе в неделя
3
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотука съм чел за две страни от Европа, поздравили Ердоган - Унгария и пилотът Радев от наше име. Даже Путин още се помайва
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан се е обадил да го поздрави.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин и Си Дзинпин са го поздравили. Тръмп също не го е поздравил. Ким Чен Ун също се е обадил. Мадуро, Ципрас и Меркел са се обадили. Нашия Борисов също. Тръмп не е звънял.