ЕС не поздрави Ердоган с победата

Еврокомисията готова да работи с него за миграцията и стабилността
Обновена: 25 юни 2018 23:32 | 25 юни 2018 23:15, Екип на Dnes.bg
117
ЕС не поздрави Ердоган с победата
Снимка: БТА

Европейските институции не поздравиха днес с изборната победа турския президент Реджеп Таип Ердоган.

В изявление, направено от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Ханс, се казва, че кандидатите в изборите, макар и многобройни, не са били поставени при равни условия.

Според наблюдателите, изпратени от ОССЕ, продължаващото извънредно положение и ограничаващата правна рамка са причина за това.

Въпреки неравните възможности изборите са предоставили богат избор от кандидати и партии, което е причината за висока избирателна активност, се казва още в съобщението.

Европа тълкува интереса на гласоподавателите към участие във вота като “потвърждение на силната привързаност на турските граждани към демократичния процес и стремежа им към граждански свободи, върховенство на закона и основополагащи свободи.”

Според Могерини и Хан Турция само ще спечели, ако спешно отстрани проблемите с върховенството на закона и спазването на основните човешки права.

Еврокомисията също не изпрати честитка на Ердоган, но изрази готовност да продължи да си сътрудничи с него по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

На предсрочните президентски и парламентарни избори в неделя Ердоган спечели 52,6 на сто от гласовете, следван от Мухарем Индже с 30,6%. Ердоган и коалиционният му партньор ще имат мнозинство в турския Меджлис с 343 от 600 места в парламента. Избирателната активност по данни на централната избирателна комисия е над 88%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: победаизбориесТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
1
 
! Отговори
Пальо преди 5 години
Е......то сатрап като Ердоган заслужава ли да бъде поздравяван?
70
0
 
7
 
! Отговори
Генчу преди 5 години
ББ иначе го поздрави първи
69
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 5 години
До АлиА ти в кой век живееш ?! Сега когато има демокрация народът избира депутати и политици ,които да ръководят страната ! Тези депутати са решили да сме членове на ЕС и НАТО ! Това е положението ! Не може всеки месец за всяко решение да се правят референдуми и да се харчат излишни средства ! Ако народът не е доволен следващият път да гласува за Атака , тя още от сега обещава да извади България от ЕС и НАТО ! Това е демокрацията , а не всяка седмица да се правят референдуми заради твоя кеф !
68
6
 
4
 
! Отговори
турчин демократ преди 5 години
До ЕрдоганТи изобщо не си наясно с Турция, и не гледаш телевизия........................Кои медии да гледам бе , твоите ли ,дето са под твой контрол ! Я ми кажи в Турция останаха ли независими и свободни медии след като над 200 медии се закриха с обвинение в тероризъм ?! Виновен е турският народ ,че стои и чака както чака агне преди да го заколят !
67
8
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До КОНСТАНТИНОВВсички знаещи и можещи хора в Турция са в затворите и на оня свят.Останали са само *** ислямисти.
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До алиАбе зери зекялъ аптал Али , когато България влезе във Варшавския пакт имаше ли допитване до народа ?! А и какъв демократичен референдум беше този в Турция след като се признаха за валидни над 3 милиона неподпечатани бюлетини в полза на диктатора ,след което диктатора дори и ревизия не позволи ?! Като вземете да се правите на философи ставате жалки и смешни !
65
7
 
6
 
! Отговори
от какъв зор преди 5 години
да поздравят Ердоган ?! Заради това ,че спечели чрез лишаване на опозицията от медийна изява ли ?! Всички медии в така наречената демократична Турция бяха длъжни да отразяват само предизборната кампания на Ердоган ! В Турция вече няма свободни медии след като диктаторът закри над 150 медии обвинявайки ги в тероризъм ! Ердоган го поздравяват само палячовци и лицемери като Путин , Радев и Борисов !
64
1
 
4
 
! Отговори
левски преди 5 години
До что делать?ИМАМЕ СИ СУЛТАН................
63
0
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
До что делать?ОПАСНИ СЪПЕРНИЦИ
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го поздравили... само дето пуснаха южния газов поток през Турция и сега зависят от султана...
61
1
 
7
 
! Отговори
что делать? преди 5 години
До Оппааа500 години да живееш съвместно с друг народ и да го отричаш! Къде е логиката?Неблагодарници сме!
60
2
 
8
 
! Отговори
философа преди 5 години
До КонстантинИзборът на господар си е наш! Сами не можем да се управляваме)!Добре си бяхме през турско! Всяка една власт коли и беси когато се бунтуват против нея!Робството е общо понятие! Всяко едно пристрастяване към нещо си е чиста проба робство!
59
1
 
7
 
! Отговори
Оппааа преди 5 години
EС да си гледа емигрантите че както върви след 20 години друга песен ще запеят Хитлеристите!Ердоган не върви по гайдата на меките китки от ЕС и за това е крив:)))
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се развива. ЕС се разпада.
57
0
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
който е писал статията не чу ли че лично РР и ББ са се обадили и поздравили. А кой е все още страна председател на ЕС.....
56
3
 
11
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Победата на султана не е изненадваща и мнозинството турци показаха в изборите как искат да се самоопределят. Точка. последиците от този избор ще доведат до състедоточаването на цялата власт в ръцете на един политик и те го значат. И това не е изненада, в мюсюлманския свят, където е пълно с неграмотни и невежи + средновековни религиозни правила, винаги са си избирали този, който с бич и ятаган е управлявал невежите маси. Логичен резултат. Няма диктатор, няма ред. Демокрация не им трябва.
55
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪРЗАМКакво е слабото на 70-милионна държава - 10 пъти по-голяма от нас?Елате ни вижте как ние се развиваме надолу! Дайте да се обединим!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18 Ами както българските турци гласуват, когато у нас има избори! Живеят в Турция, плащат си там данъците, но гласуват под строй като зомбирани и определят бъдещето на българите в България!
53
8
 
3
 
! Отговори
БЪРЗАМ преди 5 години
СЛАБА ТУРЦИЯ Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!
52
1
 
6
 
! Отговори
подлизурко преди 5 години
До ааНали сме част от Велика Турция? Там ни е местото и Родината!