Немили-недраги, от Европа до САЩ: Мигрантите водят национализъм

Миграцията е основна движеща сила на популистите в Европа
25 юни 2018 20:30, Боряна Павлова
61
Немили-недраги, от Европа до САЩ: Мигрантите водят национализъм
Снимка: архив Reuters

Светът става все по-безжалостен за тези, които търсят по-добър живот в богатите страни. Имигрантите не са добре дошли в повечето държави, дори там, където демографските тенденции показват нужда от увеличаване на работната ръка до нива, които да издържат застаряващото население.

Въпреки че и Европа, и Съединените щати ще имат нужда от млади работници през следващите десетилетия, гражданите в богатите страни, без значение от етническите им корени, не харесват масовата имиграция и наказват политиците, които я допускат, пише Джон Лойд от Reuters.

Още по темата

Особено в Европа имиграцията е основна движеща сила на национализма, на възхода на популистки партии и на упадъка на център-лявото. Има изключения. Испания, която отчита относително слаб имиграционен поток от Северна Африка, прие над 600 мигранти от блокирания в Средиземно море кораб "Акуариус", който Италия и Малта отпратиха. Ирландия се отнася с видимо по-голямо съчувствие към бремето на сирийските бежанци (въпреки че значителна част от населението там се тревожи за натоварването на здравната и социалната система). Регионалните власти в Шотландия, обезпокоени от застаряването на населението и намаляващата работна ръка, от няколко години се отнасят към имигрантите по-приветливо от правителството в Лондон.

Но тенденцията е към изключване. В Германия, водещата икономика и най-влиятелната държава в Европа, канцлерът Ангела Меркел има остри разногласия с вътрешния си министър Хорст Зеехофер по отношение на призива на бавареца да не бъдат допускани в страната вече регистрирани в други държави от ЕС мигранти. Зеехофер е председател на баварския Християнсоциален съюз, който винаги е в коалиция с християндемократите на Меркел.

ХСС даде на канцлерката краен срок до началото на юли да намери компромис. Повечето германци смятат, че тя няма да успее. Евентуален неуспех ще застраши коалиционното й правителство, но ХСС е притискан силно от антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия" преди провинциалните избори в Бавария през октомври и не може да си позволи да се отметне от заканата едностранно да затвори границите на Германия.

Меркел се надява да постигне общоевропейско споразумение. "Неформална" среща между няколко лидери - в това число на Австрия, Франция, Германия и Италия, председателствана от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер - се проведе вчера в опит да бъдат постигнати договорености преди Европейския съвет на 28 и 29 юни - признак, че това е най-наболелият политически въпрос за всички тях.

Най-близкият съюзник от ЕС на Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон, също втвърди позицията си към мигрантите. Той каза на италианския премиер Джузепе Конте, че с кандидатите за убежище трябва да се занимават центрове извън Европа. Макрон му придаде хуманитарно звучене и каза, че не е редно хората, които нямат шанс да получат убежище в Европа, да умират в Средиземно море или да живеят в "недостойни" условия. Предложението му обаче ще значи, че Франция ще последва примера на Италия и ще забрани достъпа на кораби с мигранти. Същевременно обаче Франция разкритикува решението на Италия да не позволи на "Акуариус" да акостира на нейна територия и прие някои от мигрантите.

Доколкото може да се говори за единодушие по миграцията, то съществува само сред антиимиграционното крило на ЕС.

Миналата седмица среща между Зеехофер и австрийския канцлер Себастиан Курц доведе до споразумение за създаване на "ос", включваща Германия, Италия и Австрия. Тя, както каза Курц, е не толкова ос "на желаещите", колкото е ос на нежелаещите да приемат повече мигранти. Следователно Меркел среща отпор не само от Италия, чието ново популистко правителство смята за неприемливо настояването й за отворени граници, в съчетание с призивите за намаляване на италианските публични разходи. Тя среща съпротива и от страна на своя съюзник Макрон, съседа си Австрия и собствения си вътрешен министър.

Тази втвърдяваща се позиция започва да доближава западните членки на ЕС до централноевропейските - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - които отказват да приемат квотите за мигранти, определени за тях от ЕС. Бранко Миланович, бивш икономист в Световната банка, написа във въздействащо есе, че тези държави, освободени от комунизма и контрола на Съветския съюз (а преди това и на Австро-Унгарската империя), се противопоставят категорично на миграцията, която ще размие етническата им еднородност и новата национална свобода. Миланович пише, че "етническата разнородност ще дойде от мигранти, хора от различна култура, религия и - най-страшното в очите на местните - от хора, чиято раждаемост значително изпреварва анемичния и често отрицателен естествен прираст на местното население. Миграцията изглежда като заплаха за трудно спечелената национална независимост".

Според мнозина думата "заплаха" върви ръка за ръка с "мигрант". Според противниците на миграцията новодошлите ще донесат престъпност, ще разводнят националната и етническа идентичност на местните и ще претендират за услуги, за които ще плати с данъците си местното население. Европейците са настроени особено срещу имиграцията на мюсюлмани, защото ги е страх, че сред новодошлите може да има екстремисти, планиращи терористични актове.

Преимуществата от приемането на млади и обикновено трудолюбиви групи хора, които ще плащат данъци, ще работят неща, които вече не са привлекателни за местните, и ще внесат културно многообразие, вече или не се забелязват, или се пренебрегват. Във Франция малийският мигранти Мамуду Гасама, който се покатери до балкон на четвъртия етаж, за да спаси четиригодишно дете от падане, получи френско гражданство и среща с президента Макрон за смелата си постъпка. Такава възможност надали ще се отвори пред други, които искат да получат гражданство.

Американският президент Доналд Тръмп е човек, който гледа на мигрантите изцяло през призмата на "заплахата". Той е много рязък, използва думи като "паразити" и "животни" за опитващите се да влязат в Съединените щати без документи.

Налагането от негова страна на политика, довела до отделяне на деца от семействата им на американско-мексиканската граница, бе приета с масово отвращение, дори от хора в собствената му Републиканска партия. След като неоснователно обвини демократите, че били отговорни за тази политика, той подписа указ за прекратяването й.

Натискът на бедните върху богатия свят е една от най-тъжните гледки през последните няколко години. Той няма да отмине; нито съпротивата срещу него. Африка и Близкият изток, особено огнищата на конфликти, ще продължат да бълват изтощени и бедни хорски маси, които ще продължат да бъдат отблъсквани. И либералните, и консервативните лидери няма да имат друг избор, освен да се присъединят към групата на отблъскващите, ако искат да останат на власт.

Тези лидери сега трябва да действат по-умно, а не по-реакционерски. Бедността и конфликтите, които разделят все повече света, трябва да бъдат третирани по-всеобхватно, отколкото досега. Последиците от нещастието на света вече не могат да бъдат удържани в границите на по-бедните страни; това става все повече и повече неотложен проблем и на богатия свят.

/БТА/


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не може да приемеш мигранти в среда отровена от неолиберални бъртвежи и безусловни пари на калпак и без ангажименти. Мигрантите трябва да имат ясна пътна карта за интеграция и ясни измерими цели за постигане за определен срок плюс контрол. На третата година трябва да имаме европейски изглеждащ човек, като хигиена, без външно демонстриране на религия и с доходи да се издържа плюс издържан добре изпит по европейска цивилизация. Ако не се постигат целите следва връщане обратно безусловно.
45
0
 
8
 
! Отговори
край преди 8 месеца
крайно време е да се спре раждаемостта в третите страни като не могат да се изхранват да спрат да раждат
44
2
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 8 месеца
ИМИГРАНТА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ ! СТАНДАРТА ТАМ Е ВИСОК И МУ СЕ ПЛАЩА ТОЛКОВА ЗАЩОТО МОЯТА РОДИНА Е ОБИРАНА ОТ НЕГОВИТЕ УПРАВНИЦИ ! ЗЛАТОТО НИ СЕ КРАДЕ И ИЗТОЧВА ОТ ВАС И ВАШИТЕ ХОРА ИМИГРАНТЧЕТА МАЛО..., ВАШИ ЧУЖДИ ФИРМИ НИ ПИЯТ КРЪВЧЕЦАТА С ЕЛДРУЖЕСТВАТА, БОКЛУЦИТЕ КОИТО ЯДЕМ И СА ВНОС ТУК СА ОТ ВАС ИМИГРАНТИ ГЛУПАВИ ! ВИЕ ЖИВЕЕТЕ НА НАШ ГРЪБ. НЕ НИЕ ПОСТАВЯМЕ ПОЛИТИЦИТЕ СИ А ВАШИТЕ ХОРА ТАМ СИ ГИ ПОСТАВЯТ, ТЕ ПЛАЩАТ И ГИ ПОДДЪРЖАТ , А ВИЕ ТЯХ КАТО РАБОТИТЕ ЗА ОКУПАТОРА НИ.
43
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До Пустиняк
Този твой измислен свят има ли си име?
За национализма трудът е най важното нещо, при него никои не ти дава даром, а насърчава хората да работят за общото благо. Затова Германия за няколко години излиза от хиперинфлация и става водеща икономика. Националистите не са на помощи, те заработват помощите за нуждаещите се. Но не бъркай националист с това което голямата говореща кутия и книгите на комунистите са ти обяснили. Националисти са всичките ни герой -защото те са мислели за нацията
42
4
 
5
 
! Отговори
до емигрант преди 8 месеца
Ти от къде ми говориш за България бе мишко очукана нещастна ? Ти ли ще ми говориш за страната ми бе омразотиьо, ти ли чужденецо. Ти какво направи за нея бе нещастник ? Да изгниеш там мааам ти нещастна дано, там да те погребат по скоро у.тр.епко долна. Да тти заседнат кървавите парички където твоята държава там изцежда от нас тук проклета т.в.а.р имигрантска
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Миграцията е ок, но само ако има ясни правила и интеграционни посоки, а не безхаберие. Ще се създадат нови условия, в които мигранта събира точки- работа и квалификация, хигиена, учение, начин на живот, вредни социални навици и отношение към жените, радикализация и пр. Това ще е условна миграция- ако не събере точките си заминава до една година обратно и така контрол поне първите 7 години. Ако кандидатства за убежище и е излъгал- веднага обратно. Ще се отворят и работни места за контрольори.
40
2
 
11
 
! Отговори
Тъпанчев преди 8 месеца
Капитализъма,създава злото,на СВЕТА,Капитализъмааа.Не се чудете
39
2
 
5
 
! Отговори
АК-47 НОМЕР преди 8 месеца
Капитала създава,ката-клизми.Погледнете от как свят светува.ко става,да вземем,френс.революция,турска,визант.империя,ами войните,англич.френски в Африка,а ч-ва свето.война.А 2-ра свет.война,а комунизма,а войните,ангола,никара-гуа,лаос,камбоджа.Пез пари нищо не става.А ***.лезбо,и ред,други злини.Затуй казвам АЗ,Капетала е упадъка
38
22
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 месеца
Националистите са от най-ниските прослойки на обществото. Дегенерати, които виждат в мигриращите заплаха за помощите си за безработица и други социални придобивки за мързела им. Затова и в съвремието национализмът вирее повече в деградирали и мързеливи общества, като нашето, отколкото примерно в Ирландия. Те са като кварталните ***, които лаят по преминаващите каруци с роми, защото виждат в тях конкуренция за плячката от отпадъци.
37
2
 
27
 
! Отговори
emigrant преди 8 месеца
До !!!!!!!!!

пий си хапчетата бе гнида долна, като обичаш страната си защо 10г слагаш на власт мутри, които я затриват, това ли ти е "родолюбието", вие дето крепите престъпниците сте най големите разрушители на БГ, първо вас трябва да пратиме в затвора и след това да се приберем, с вас ще започнем герберасти продажни, хората бягат от режима а това не значи че не обичат Родината си, БГ не е имала по-продажно управление от цялата си 1300г история.
36
3
 
37
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 месеца
Напротив "мигрантите" сами са си виновни. Потърсете нарастването на популацията с Сирия, Египед, Афганистан, Пакистан, и всички други клоаки от които изпълзяват тия ***. Всички са си утроили населението за последните 60 години. Утрояване е 300%!!!После погледнете сателитната карта на тези местности, масово са жълти, и по-жълти стават. После погледнете европа, масово е зелена. Войните бяха само катализатор, въпрос на време е скакалците да тръгнат с милиони в търсене на храна. Жална ни майка
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не харесвам хора на крайностите,защото нищо не е само бяло или само черно,но капитализма започва да се самоизяжда и тази тенденция все повече ще се засилва,ако не се предприеме друг начин на управление в полза на човешкия капитал.
Банковите карти спасиха капитала през 70-те от криза,след това разпадането на СССР спаси капитала,след това кризата през 2008,но вече няма накъде,трябва да се създаде нещо н
https://youtube/watch?v=GL-7ZR7pth0&t=0s&list=PLy58PMa2dUAnYO_A8LGilGDx9KcLxSQRd&index=
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ха-ха
Ама тя Европа сама си е враг,единия кани бежанци,други провеждаха войни и после се чудят откъде дойдоха гладните,бездомни бежанци,кой ми с р А в гащите.Да не говорим,че делят Европа на скорости и си играят на роби и робовладелци,но за чужда сметка.
33
3
 
31
 
! Отговори
Lan преди 8 месеца
НЕ "бедните" са проблемът, а лентяите. Тези "маси" нямат никакво желание да приемат местната култура и обичаи, нито да работят, още по-малко да се образоват. Само след две поколения "богатата" Европа ще е спомен и ще прилича на Африка, с всичките ѝ "хубости" - глад, мизерия, болести, войни, насилие!
32
15
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 8 месеца
ИМИГРАНТА ВИНАГИ Е БИЛ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОДАЖЕН БЕЗРОДНИК, НАЙ ГОЛЯМАТА К.У.Р..А ВЪРТЕЛИВА ! МОИТЕ УВАЖЕНИЯ КЪМ БЕЖАНЕЦА, НО НЕ И КЪМ ИМИГРАНТА. БЕЖАНЕЦА БЯГА ОТ ВОЙНА, ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ИЛИ РАСОВИ НЕПРАВДИ НО ОБИЧА РОДИНАТА СИ. ИМИГРАНТА Е И.З.Р.ОД, Б.О.КЛУК КОЙТО НЯМА РОД И РОДИНА
31
1
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Соросоидната пропаганда прокламираща наводняване на Европа с мигранти се пука по шевовете(съшити с бели конци)?Все повече хора разбират,че сегашните лидери няма да направят нужното,за да спасят страните си от нашествието и че трябва да бъдат сменени!
Естествено,враговете на Европа няма да се примирят лесно и затова трябва да им бъде нанесен финален удар!
30
1
 
46
 
! Отговори
Едно нещо е ясно - преди 8 месеца
към Европа се устремиха пълчища, примамени от слуховете, ч в ЕС могат да живеят охолно на соц.помощи. Но те искат не само това. Мечтата им е да запазят традициите си и полека-лека да ги наложат и в новата си родина. Въобразили са си, че без усилия могат да превземат континента на "будалите" като лентяйстват на техен гръб и раждат колкото могат. Нямат достатъчно акъл да предвидят ответната реакция, нито се замислят в каква бедна и опоскана *** би се превърнал ЕС, ако мечтата им се сбъдне.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да знаят къде да спрат,къде е границата,докато не е късно.Не може да се обират хората и държавите до безкрай,трябва да има някакво равновесие и хуманизъм,някаква граница.
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз разбирам и двете страни.Разбирам тези които искат да запазят страните си,те са в правото си,но емигрантите не са виновни са всичко,вижте бившите европейски колонии или държавите в Африка,както се казва богатства(вода) газят,бедни(жадни) ходят.
И тази тенденция се засилва все повече и не само в бедните,но и в богатите европейски страни,а средната класа изчезва.И когато пиеш от една бутилка се стига дъното,не може да се пие до безкрай.Трябва да знаят къде да спрат,къде е границата,докато не е к
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
MERKEL VSAHSTNOST E KALERGI NAPRAVEN NA DJENDAR S UDALJEN JIVOT V NIKAKVA LABORATORIA I TOI S TREPET I RADOST IZPALNIAVA PLANA SI NALI I TOI E BIL OT ONIA ETNICESKI PROIZHOD KATO NA SOROS I BARBARA SPECTRE