Всеки четвърти иска жилище "до ключ". Други ремонтират сами

Кога трябва да бъдат направени довършителните работи?
17
Всеки четвърти иска жилище "до ключ". Други ремонтират сами
Снимка: pixabay

Един от четирима купувачи на ново жилище у нас предпочита то да бъде довършено "до ключ", пише "Монитор". "На пазара обаче няма много оферти за завършени нови апартаменти", казва Полина Стойкова от Bulgarian properties.

"За това често се случва купувачите да поръчват на продавача довършителни работи срещу допълнително заплащане. То е в рамките на около 200 евро на квадрат, като клиентът си избира какво да бъде направено", добавя тя. По думите й има и друг вариант да се спазари само заплащане на труда, като купувачът си достави материалите, а строителят да му осигури майсторите, но той е по-сложен и малко хора го предпочитат.

Според Стойкова някои инвеститори предлагат тези довършителни работи да бъдат направени още преди сградата да получи разрешение за ползване.

"Така е и по-удачно, защото всички майстори още са на обекта, което дава възможност работата да се свърши по-лесно и клиентът да може по-бързо да се нанесе в купеното от него жилище", каза още тя.

Други имотни брокери смятат, че по-голямата част от купувачите обаче обикновено са "изцедени" финансово след покупката на апартамента и често отлагат довършването му. Някои от тях се опитват със собствени сили да направят част от нещата от имота, придобит на шпакловка и замазка и по този начин да спестят някой и друг лев. Резултатът обикновено е, че те много по-късно влизат в имота и асансьорите в новите кооперации се амортизират от пренасянето на материали за ремонтите.

Тихомир Цаков от "Аристо" също смята, че все повече хора предпочитат да вземат новото жилище готово за обитаване. "Те обикновено се договарят с предприемача, изграждащ кооперацията за довършителните работи. Причината е, че след това трудно се намират добри майстори и така довършването на жилище става сериозен проблем”, уточнява той.

Според столичните брокери от агенциите за недвижими имоти най-често апартаментите "до ключ" се поръчват в затворените комплекси, където и купувачите обикновено са хора с по-високи финансови възможности. При тези проекти вече е нормално строителният предприемач да предлага опцията за довършване на жилището до ниво на почти пълна готовност за обитаване.

При покупката на по-старо жилище в повечето случаи купувачът прави тотален ремонт. Често новите собственици променят предназначението на помещенията, като например изнасят кухнята в хола или в някоя от стаите, което е забранено. Имало е случаи, когато преместена тоалетна е била зауствана във водосточните тръби на сградата с всички нехигиенични последствия от това. Друг "подвиг" от подобни преустройства е премахването на тръбите водещи към комините, което също е забранено. По този начин при бедствени ситуации хората от по-ниските етажи не биха могли да използват отопление на твърдо гориво.

Освен това нерядко новите собственици на старо жилище, за да го преустроят по свой вкус премахват вертикални елементи от носещата конструкция на сградата, което крие огромни рискове за стабилността й и при по-слаб земен трус.

При покупка на панелка пък, за да се увеличи обитаемата площ, най-често кухнята се пренася на балкона. Другият вариант е тя да отиде в коридора, като от там се махне огромният вграден гардероб, терасата се присъедини към хола или бившата кухня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Св преди 5 години
Любимата ми фраза е "по свой вкус". Обикновено този вкус рязко противоречи с мнението на съседити. Като купио нещо, гледаш и се примиряваш че това е положението по закон. Ако имаш ежегодни дизайнерски наклонности има решение - еднофамилна сграда в земеделска земя със сменен статут близо до селото им. Тогава ако щат и без покрив "по свой вкус" да стоят ми е все тая.
13
3
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Ще ремонтирма самл, когато остана без пари. Засега просот искам, да харесам жилище, да се нанеса и толкова да е цялата философия. Ако някой иска голямо и хубаво жилище да мръдне на 5 километра от града. За цената на панели половина в софия, ще вдигнете резиденция.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новото строителство да се издава на 4 стени и входна врата. Който иска строителят да му прегради стаите, на който не му харесва масовката да си прегражда сам, а не едните зидали една година другите къртят още толкова.
11
0
 
0
 
! Отговори
От 11 преди 5 години
Сбърках, без да искам. Единият апартамент не е продаден ОТ, а НА работник, спестил пари в чужбина. Сега дъщеря му предприема *** действия, като се опитва да осъществи в хубавия, стилен апартамент подобие на "луксозните" промени, направени от нейни приятелки в панелните им жилища.Почти всеки месец се разправяме, като усетим, че се опитват да местят инсталации, да зазиждат отдушници, да местят стени. Къртят с рамките масивни дървени врати, за да ги сменят с кич, имитиращ някакъв ретро стил!
10
3
 
5
 
! Отговори
До annybody преди 5 години
Живея в такава жил.сграда. Освен някогашни началници, има и лица, чиито дядовци са имали къщи в този квартал отпреди 1944 г..Но през последните 10 години един от апартаментите /на бездетно семейство/ беше наследен от тяхна роднина, израснала в скромно семейство в люлинска панелка. Друг бе продаден от работник, посъбрал пари в странство -за дъщеря му, която е виждала лукс само на кино. Сега и двете реализират тук идеите си. Сградата още не е паднал, но проблемите са бол - къртят, дупчат,съсипват
9
2
 
8
 
! Отговори
Най-лесно е преди 5 години
да се гласува закон, предвиждащ много тежки санкции относно подобни самодейни промени. Защото те не само поставят в риск живота на много хора, но и създават редица неудобства на съседите - направил от банята кухненски бокс, сложил в отдушника скара, мирише във всички апартаменти под и над него. Пробил плочата, за да си прави мезонет, съборил стени, за да съедини помещения. Аман!Сегашните санкции са смешни. Ако се предвиди конфискация на жилището, да видим дали ще има такива наглеци!
8
0
 
5
 
! Отговори
eдин строител преди 5 години
Няма практика да се предлагат напълно завършени жилища поради няколко основни причини!Хората които плащат за ново жилише искат ТЕ да си изберат цвета и материалите!Да не говорим че от 10 продадени жилища в 8 има драстични промени по искане на клиента.Промяна на душ,мивка,кухня,местене на стени!И е нормално.Който плаща дебело ,иска всичко той да си избере!Имах клиент който си избра черни стени за коридор!Толкова e стряскащо!Но това е негов избор. Иначе верно че има проблеми с майстори и е трудно.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качеството на строителя почти винаги е толкова лошо, че трябва да се преправя всичко, което може да се преправя или прави наново след като човек си купи жилището. Всички инсталации (ток,вода,парно,кабелна,интернет) е добре да се направят отново, покривът на сградата също, дограмите трябва да се сменят и в никакъв случай това да не се прави от същите строителни работници, колкото и промамливо да изглежда това на пръв поглед. В този смисъл, жилището да се купува само на шпакловка и замаска.
6
0
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
По-точно нямаше как да го кажеш
5
2
 
3
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Саниране панелка-the best!
4
2
 
11
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Най-удачен е вариантът да се купува тухлено жилище в центъра от бивши комунистически началници, качеството е възможно най-доброто.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко зависи от ЦЕНАТА и КАЧЕСТВОТО на довършителните работи, което продавачът (инвеститор, строител) предлага на обезкостения вече продавач!!!Обикновено хората вече са финансово "изцедени", настрадали се, получавайки заветният т.нар. "Акт 16" - Разрешително за въвод в експлоатация, заедно с нотариален акт за собственост.
2
10
 
3
 
! Отговори
0-3 преди 5 години
Така става, щом ВВВовкин отсъства от трибуната!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да се начудя! Купуваш си нов апартамент и тръгваш да търсиш майстори за ремонт. А строителната фирма НЕХАЕ. БЕ ЗАЩО НЕ ПРЕДЛАГАТЕ ЗАВЪРШВАНЕ БЕЗ ИЛИ С ОБЗАВЕЖДАНЕТО. ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ТЕЗИ ПАРИ , А ГИ ДАВАМЕ НА ПИШМАН МАЙСТОРИ. СЛУЧВА МИ СЕ НЯКОЛКО ПЪТИ. ПРЕДЛАГАЙТЕ СТР.УСЛУГИ ЗА ДОВЪРШВАНЕ ,С ЦЕНОРАЗПИС И ВСЕКИ ДА СИ ИЗБИРА. СТИГА ДРЕМАХТЕ...