"Върви или умри": Мигранти прогонени в бързия убиец – Сахара

На всеки загинал в Средиземно море двама са изчезнали в пустинята
27 юни 2018 21:45, Елка Василева
70
"Върви или умри": Мигранти прогонени в бързия убиец – Сахара
Снимка: Reuters

Алжир е изоставил на произвола на съдбата повече от 13 000 души в пустинята Сахара през последните 14 месеца, включително бременни жени и деца, изгонени без храна и вода и принудени насила, понякога под дулото на оръжие, да вървят пеша под палещото слънце, при температури до 48 градуса по Целзий. Някои не оцеляват.

В Нигер, накъдето се насочват повечето от тях, късметлиите успяват да се доберат през 15-километрова "ничия земя" до граничното село Асамака. Други скитат с дни, преди спасителен екип на ООН да ги открие. Незнайно колко загиват - почти всички от двайсетината оцелели, интервюирани от Асошиейтед прес, говорят за хора от техните групи, които просто са изчезнали в Сахара.

"Жени лежаха мъртви, мъже също. Други се изгубиха в Сахара, защото не знаеха пътя. Всеки беше сам за себе си", разказва Джанет Камара, която била бременна по онова време, с глас почти лишен от емоции. Тя си спомня, че е прекарала поне две нощи под открито небе, преди групата да бъде спасена, но твърди, че е загубила представа за време.

"Загубих детето си, сина си", споделя Камара, която е от Либерия. По думите й друга жена на около 20 години, която започнала да ражда, също загубила бебето си.

Експулсирането на мигранти от Алжир е станало все по-масово от октомври 2017 г. , докато Европейският съюз засилва натиска над северноафриканските страни да спират мигрантите, запътили се на север към Европа през Средиземно море или през граничните огради с Испания.

Още по темата

Говорител на ЕС каза, че блокът знае какво прави Алжир, но по думите му "суверенни държави" могат да експулсират мигранти, стига да спазват международното право. За разлика от Нигер, Алжир не взима от парите на ЕС, предназначени за справяне с мигрантската криза, макар че все пак е получил 111,3 милиона долара помощ от Европа между 2014 и 2017 г.

Алжир не предоставя данни за принудително експулсираните хора. Броят на мигрантите, преминали пеша в Нигер, обаче е нараснал, откакто Международната организация по миграция (МОМ) е започнала да води статистика през май 2017 г., когато са били изгонени 135 души, за да достигне 2 888 души през април 2018 г. Общо според МОМ 11 276 мъже, жени и деца са оцелели от похода. Още поне 2 500 са били принудени да предприемат подобен преход към съседно Мали, с неизвестен брой починали по пътя.

Мигрантите, с които разговаря АП, описаха как са били събрани със стотици, наблъскани в камиони часове наред, на място, наричано Пойнт Зиро, после оставени в пустинята и упътени към Нигер. И те тръгнали, понякога под заплаха с оръжие.

"Имаше хора, които не издържаха. Те сядаха на земята и ние ги изоставяхме. Те страдаха много", разказва Алиу Канде, 18-годишен, от Сенегал. По думите на Канде почти дузина хора се предали и рухнали в пясъка. Неговата група от 1000 души се лутала от 8 ч. сутринта до 7 ч. вечерта. Той никога повече не видял липсващите хора.
"Захвърлиха ни в пустинята, без телефоните ни, без пари", заявява той.

Разказите на мигрантите са потвърдени от видеозаписи, събирани от АП в течение на месеци, които показват тълпи от стотици хора, които се стичат от редиците автобуси и камиони и постепенно се разпръсват в пустинята. Двама мигранти заявиха пред АП, че жандармеристи са стреляли по тях, а на много записи се виждат въоръжени мъже в униформи, стоящи наблизо.

Либериецът Джу Денис заснел депортирането си с телефон, който скрил в дрехите си. Записът показва хора, струпани на пода на камион с открита каросерия, напразно опитващи се да се предпазят от слънцето и от жандармеристите.

"В Алжир ни заплашва депортация - няма милост. Искам да ги разоблича. Ние сме тук и видяхме какво направиха. И имаме доказателства", каза той.

Алжирските власти отказват коментар, но Алжир в миналото е отхвърлял критики, че извършва нарушения на човешките права, като изоставя мигранти в пустинята, наричайки твърденията "злостна кампания", целяща да настрои враждебно съседните страни.

Сахара е бърз убиец, който не оставя много следи. По преценка на МОМ на всеки мигрант, за който се знае, че е загинал при пресичането на Средиземно море, се падат по двама изчезнали в пустинята - вероятно над 30 000 души от 2014 г. досега.

"Те прииждат с хиляди. Този път броят на експулсираните е безпрецедентен. Никога не съм виждал нещо подобно. Това е катастрофа", казва Алхусан Адуал, служител на МОМ, който се е заселил за постоянно в Асамака, за да сигнализира, когато пристигне нова група. После се опитва да уреди спасяването на онези, които още са в пустинята.

Повечето избират да заминат с автобус на МОМ за Арлит, на около 6 часа път на юг през пясъка. А после за Агадес, градът в Нигер, който е бил кръстопът за африканската търговия и миграция поколения наред. В крайна сметка те се връщат в родните си страни с полети, финансирани от МОМ.

По пътя си на юг обаче тези мигранти срещат други, които са потеглили на север към Алжир и Европа, изпълнени с надежда.

Всеки понеделник вечер десетки препълнени пикапи минават през контролен пост на края на града, натоварени догоре с вода и с хора.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата тази история се представя като някакво страдание въпреки, че е самоорганизирано. По време на социализма само да кажеш нещо повече срещу държавата и те вкарваха в затвора, а такива опити за бягство си бяха самоубийство, водещо до негативи и за роднините. Но не беше така представяно на запад, както сега, като някакви борци за свобода. Всичко започна с войната в Сирия и всеки от майната си реши, че може да минава граници все едно ходи по нужда във външна тоалетна отворен тип.
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Като спрат със правенето на деца и бомбените атентати ще се оправят.Трябва да работят и да имат по 1-2 деца максимум.И най-важното.Да си стоят в Африка.Тия които не желаят да живеят имат на разположение пустинята или морето.На тоя свят всяка секунда се раждат 4 човека.Трима от тях са като тия на снимката.Те така си живеят от милиард години и винаги стават много повече.Всичко е постановка за да ти вземат парите.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
12
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро прочетох хубав коментар по темата!"Те идват от държави в Азия и Африка - същински клоаки - ПРЕВЪРНАТИ В ТАКИВА ОТ СЪГРАЖДАНИТЕ ИМ .. ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ... ОТ БОКУ ХАРАМ В НИГЕРИЯ... ОТ ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН...ИДВАТ И ИСКАТ ДА ПРЕВЪРНАТ ПРИЕЛИТЕ ГИ СТРАНИ В СЪЩИТЕ KOЧИНИ КАТО ТЯХНИТЕ! ПРЕНАСЯТ ВОЙНИТЕ, КЛАНЕТАТА И ИЗНАСИЛВАНИЯТА СИ С ТЯХ!!!"По нататъшен коментар е излишен!
11
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръгваш с надут корем и с децата си я в океана, я в пустинята и после ревеш, че еди кой си ти бил виновен за смъртта им?
10
1
 
43
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Едно време и Кадафи контролираше така нещата,докато Франция и САЩ не решиха ,че на Либия й трябва демокрация ,браво на алжирската държава дано тази новина стигне до всички субсахарни австралопитеци,които искат социалните на ЕС ;) !!!!
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия хора няма да ви направят животът хубав.Те да диваци.Обичат да се гърмят,колят,да палят и да живеят като в 10 век.И кво ?Ще им пуснете дъщерите си да се позабавляват?
8
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига с тези араби и африканци.на минута в света се раждат по 10 000 души.трябва ли всички да приберем според НПО-тата в Европа?всички сте полудели.
7
0
 
57
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Не можем да помогнем. Нито сме предизвикали войните в държавите им, нито сме ги канили да прииждат на талази тук. Тръгват на самоубийствена мисия и отговорността си е изцяло тяхна.
6
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе защо след като са много страдащи имат по 10-20 жени,а?Те си правят порно клуба вие им циврите и ги съжалявате.Не се ли чувствате жалки някак?
5
0
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Пътят е страшен но славен!
4
68
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обръщам се към всички вас!Борисовци и неборисовци!Говорим за страдащи хора!Черни или не! Хора! Страдащи!Или не! Можем ли да помогнем?Или просто си чатим он page , who cares?
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като реша да отида в някоя държава минавам през КПП-то. Тези щом ги влече пустинята, тяхна си работа.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги е карал да ходят там ?
1
4
 
64
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Тая сахара свършва в Германия ли, че все там искат да бягат?Аре стига с това лицемерие. Бягат мързелите и престъпниците за да живеят без да бачкат на наш гръб.