10 000 деца убити или осакатени във въоръжени конфликти

ООН: Деца са принуждавани да стават войници, изнасилвани са
28 юни 2018 10:15, Елка Василева
20
10 000 деца убити или осакатени във въоръжени конфликти
Снимка: архив, Reuters

Над 10 000 деца са били убити или осакатени във въоръжени конфликти по целия свят миналата година, други са били изнасилени, принудени на станат въоръжени войници или са заловени при нападения срещу училища и болници, сочат данни на ООН, цитирани от Асошиейтед прес.

През 2017 г. са били регистрирани общо над 21 000 нарушения на права на деца - рязък скок в сравнение с предходната година, се казва в годишния доклад "Деца и въоръжени конфликти".

За близо половината от общо повече от 1300 случаи на загинали или ранени деца ООН обвинява подкрепяната от САЩ арабска коалиция, която се сражава в Йемен. Децата са станали жертва на въздушни или сухопътни атаки на войски на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства срещу бунтовниците хуси, които се противопоставят на международно признатото правителство.

Сред жертвите, включени в доклада, са 11-годишни деца войници, които са участвали в гражданската война в Йемен и други държави, подчертава ООН.

"Важното е, че тези деца не трябва да бъдат третирани като второразредни; те заслужават същите права които има всяко друго дете - да живее смислен живот и да получи възможност да се възстанови", каза Вирджиния Гамба, специален представител на ООН по темата за децата и въоръжените конфликти.

Гамба каза, че данните в доклада са възмутили дълбоко генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Описаните 21 000 нарушения на детски права включват 10 000 случаи на убити или осакатени деца, главно в Ирак, Мианма, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Южен Судан, Сирия и Йемен.

Тези случаи са се увеличили драматично спрямо предходната 2016 г., когато са били 15 500.

Установено е, че почти половината от 881 потвърдени деца жертви, загинали в Нигерия са загубили живота си при самоубийствени атаки, включително с използването на други деца за атентатори самоубийци. Над 1900 деца са били задържани заради техни лични или на родителите им връзки с бунтовническата организация "Боко Харам".

Поне 1036 деца са затворени в Ирак по обвинения, че са заплаха за националната сигурност, най-вече заради предполагаеми техни връзки с терористичната организация "Ислямска държава".

1221 деца са били използвани като войници в Южен Судан.

Твърди се, че в Сомалия екстремистката групировка Аш Шабаб е отвлякла над 1600 деца, за да станат войници или да бъдат използвани като сексуални роби.

Деца в Мианма, Южен Судан, Сирия и Йемен не са имали достъп до животоспасяваща медицинска помощ.

Правителствени сили в различни държави носят отговорност за около 9000 нарушения на правата на деца през 2017 г., отбелязва ООН.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 7 месеца
ами давай бе, иди смажи Русия уахахахха

тропнал червей по масата и рекъл дай. Ми на ве, хващай една пушка и иди да смазваш Русия. Той и Плевнята лаеше така, ама не съм го видял да е направил нещо. Аман от пом яри
12
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 7 месеца
Елкe, какво ще кажеш България да приеме 20,000 “бежанци” от любимата ти Мианмар, (която ти по някаква странна причина, въпреки отправените ти корекции продължаваш да наричаш и изписваш “Мианма”)? Хайде да покажем на света, че не сме “расисти”!
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СВЕТОВЕН МИР НА ЗЕМЯТА МОЖЕ ДА ИМА САМО АКО ЧИСТОТО ЗЛО РУСИЯ БЪДЕ СМАЗАНО КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ!
10
1
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 7 месеца
и ти бе, Бруте, си лягаш с бежанци. Много модерни станахте всичките
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РУСНАЦИТЕ ИЗБИХА ДЕЦАТА В УКРАЙНА ЗА ДА ИМ ОКРАДАТ ЗЕМЯТА!
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РУСИЯ СЪСИПА СИРИЯ И ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО И ЗА ДА ИМ ОКУПИРАТ ЗЕМЯТА!

МИЛИОНИ СИРИЙЦИ ПОСТРАДАХА ОТ РУСНАЦИТЕ В СИРИЯ!
7
1
 
11
 
! Отговори
Fck преди 7 месеца
Америка тя побърка целия свят. Алчни за ресурси и после децата умират.
6
0
 
10
 
! Отговори
Тинев преди 7 месеца
И всичко това БЛАГОДАРЕНИЕ на " демократичната и мирна " политика на САЩ и съюзниците и!
Къде и какво ли не бомбардираха терористите от САЩ. Като започнеш от АТОМНАТА бомба над Япония, минеш над Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан ........!

Американците живеят чрез кръвта на другите народи. Още при стъпването си на континента те почти избиват коренните жители - индианците. И така до ден днешен.
5
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
е че изби 20 000!!!
За това защо нищо не се пише?
Или и вий сте на хранилка към руското посолство!?
4
4
 
3
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 7 месеца
Не разбирам какво се предлага - децата войници да не се закачат, а да бъдат оставени да убиват бели хора на воля, да взривяват болници и училища?!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Страшно е, действително. Но за да не става така и тук, трябва да ограничим още повече шансовете за възникването на война, като държим далече диваците, които са докарали до това състояние страните си. За да не бъват избивани и осакатявани собствените ни деца, мигрантите - вън!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И всичко това при прилагането на американския модел на демокрация.
1
1
 
15
 
! Отговори
Rucifer преди 7 месеца
Продължавайте да произвеждате оръжие и да го продавате наляво и надясно. Aко няма кой да им продава пушки, ще спрат да се стрелят. Толкова ли е сложно. Ама как да спрем най-печелившия бизнес.