Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин

Негов ход може да предизвика екзистенциална криза за пакта
28 юни 2018 21:55, Елка Василева
194
Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Великобритания се страхува, че американският президент Доналд Тръмп ще подкопае НАТО, като сключи "мирна сделка" с руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат следващия месец, пише британският в. "Таймс".

Министри от британското правителство се тревожат, че Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия.

Служители също така се притесняват, че Тръмп може да даде на Путин пропагандна победа, като отмени или промени планирани военни учения на НАТО.

Всеки подобен ход би могъл да предизвика екзистенциална криза за алианса, който гарантира западната сигурност от 1949 г., разчитайки на американската военна мощ, отбелязва изданието.

НАТО се готви за своята среща на върха през юли от една година, но съюзниците имат една основна тревога - Тръмп, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Никой не знае кой президент ще се прояви - грубиянинът, който остро критикува съюзниците заради неадекватни военни разходи, или самохвалкото, който си приписва заслугата за неотдавнашни увеличения на разходите.

Каквото и да се случи, членове на НАТО изразяват тревога, че всички приготовления и желанието за проява на солидарност пред лицето на нова руска заплаха ще бъдат засенчени, ако не и унищожени, от една белязана от разделение среща, последвана от евентуална среща между Тръмп и Путин.

Европейските съюзници са силно разтревожени, че ще се изправят срещу този Тръмп, който се прояви на срещата на Г-7 в Канада през юни. Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германския канцлер Ангела Меркел.

Тогава Тръмп се съсредоточи върху две идеи - несправедливата търговия с европейските съюзници и неадекватния размер на техните военни разходи. После той замина за Сингапур, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, към когото отправи похвали.

Европейски и американски представители казват, че се страхуват от същия модел - шумна, белязана от разделение среща на НАТО, навреждаща на възпирането, последвана от приятелска среща с един диктатор - в случая Путин, чиито дългосрочни цели са да дестабилизира Европейския съюз, да подкопае НАТО и да възстанови руското влияние върху Източна Европа, балтийските страни и Балканите, коментира "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично искам да получа смислен отговор на въпроса с какво съм заслужил да се родя българин - от 197 държави в света съм се родил в най-кoмплексарската нация. Шанс 1 към 197, наистина голям карък.
67
3
 
2
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Тръмп 2016: "Да Направим Америка Велика Отново!"Тръмп 2020: "Да Запазим Америка Велика!"Тръмп направи вече Америка Велика Отново, сета остава да я поддържат такава!!Мачкай комунистите от ЕСССР и Пекин и фиминзшроният поклонник на Исляма Джъстин от Канада, мачкай!
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За срещата ще излъскат специалните половинметрови токчета на батюшката.
65
0
 
8
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
бРИТАНЦИТЕ ЗАЩО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИ ЗАКОНИ -ИЗБОРА НА НАРОДА СИ-Да напуснат ЕС ,а само се уврътат като пуйчета оклол ЕС.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Доналд кихне ЮК се разболява.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да сключи, само мир да има.
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко души са починали в следствие на отравяне с лосион за вана в руския град Новосибирск.
61
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Клоуниадите в западната "цивилизация" нямат край!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко души са убити при стрелба в редакцията на в. "Капитал газет" в град Анаполис, щата Мериленд.
59
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Нещата си идват на мястото. Само соро=идите вият на умряло. Господ да им даде живот и здраве.
58
4
 
0
 
! Отговори
Богнострокулум преди 5 години
За съжаление, май за САЩ и Русия, ще е нужен нов "злодей" в лицето на ЕС, срещу когото да се борят и наложат "свободата".
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приходите на средната класа намаляват. Безработицата се увеличава, а заплатите спадат. Търговски дисбаланс от половин трилион годишно.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиратският остров иска пак да гепи злато на готово както е било винаги от кралица Виктория и Дрейк насам.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия изнася в САЩ автомобили за 125 милиарда годишно. Ако САЩ въведе 25% мито това означава 1/3 от персонала на големите немски компании да остане на улицата без друга алтернатива, ще последва социални вълнения и протести, спад на потреблението което ще доведе до нови уволнения и вълна от нови протести.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 70те години на миналия век всичко започва бавно да се срива. Горбачов с глyпостта си (или с предателството си, никой не може да каже) им даде глътка въздух и успяха да изплуват, но после се появи Путин. В момента положението е трагично.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип в другите държави като се напият хората ги избива на веселие и забавление, само бaй Гaньо го избива на философстване, заяждане, обясняване колко е велик, даване на акъл на всички включително САЩ, Русия, Тръмп, Путин и т.н.
52
1
 
9
 
! Отговори
Тъпи Козяшки педали преди 5 години
Браво на Тръмп! Дано да закрие НАТО и да свърши хранилката на безполезната евроатлантическа козяшка измeт.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2021 г. страните от БРИКС ще надхвърлят общия размер на икономиките от Г-7.
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остави тез песни любовни. Когато децата на американският елит започнат да си пращат децата да учат и живеят в Русия, а не както сега руските си пращат децата в Америка, тогава и ти ще си повярваш на сказките. Хахаха. До тогава Русия си остава последната кавалена дyпка.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2004-2010 г. България се е смъкнала до равнището на страната с най-голяма детска смъртност в Европа и заела второ място в света по сърдечно-съдови заболявания.