Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин

Негов ход може да предизвика екзистенциална криза за пакта
28 юни 2018 21:55, Елка Василева
194
Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Великобритания се страхува, че американският президент Доналд Тръмп ще подкопае НАТО, като сключи "мирна сделка" с руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат следващия месец, пише британският в. "Таймс".

Министри от британското правителство се тревожат, че Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия.

Служители също така се притесняват, че Тръмп може да даде на Путин пропагандна победа, като отмени или промени планирани военни учения на НАТО.

Всеки подобен ход би могъл да предизвика екзистенциална криза за алианса, който гарантира западната сигурност от 1949 г., разчитайки на американската военна мощ, отбелязва изданието.

НАТО се готви за своята среща на върха през юли от една година, но съюзниците имат една основна тревога - Тръмп, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Никой не знае кой президент ще се прояви - грубиянинът, който остро критикува съюзниците заради неадекватни военни разходи, или самохвалкото, който си приписва заслугата за неотдавнашни увеличения на разходите.

Каквото и да се случи, членове на НАТО изразяват тревога, че всички приготовления и желанието за проява на солидарност пред лицето на нова руска заплаха ще бъдат засенчени, ако не и унищожени, от една белязана от разделение среща, последвана от евентуална среща между Тръмп и Путин.

Европейските съюзници са силно разтревожени, че ще се изправят срещу този Тръмп, който се прояви на срещата на Г-7 в Канада през юни. Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германския канцлер Ангела Меркел.

Тогава Тръмп се съсредоточи върху две идеи - несправедливата търговия с европейските съюзници и неадекватния размер на техните военни разходи. После той замина за Сингапур, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, към когото отправи похвали.

Европейски и американски представители казват, че се страхуват от същия модел - шумна, белязана от разделение среща на НАТО, навреждаща на възпирането, последвана от приятелска среща с един диктатор - в случая Путин, чиито дългосрочни цели са да дестабилизира Европейския съюз, да подкопае НАТО и да възстанови руското влияние върху Източна Европа, балтийските страни и Балканите, коментира "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От първите му дни като президент казах: Този е пич, та дрънка.Естествено, че който е способен да направи пари за себе си, е способен да бъде добър президент. Какво очаквате, клошарят от кофите за *** да бъде добър президент?
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирът с Русия подкопавал НАТО? Ако война с Русия е единствената причина за съществуването на НАТО, значи е време за закриване на съюза и създаване общоевропейска армия. САЩ да се оправят сами и без това харчат рекорден бюджет за армията си. Не сме влезли в НАТО, за да ставаме фронтова линия и ядрен полигон.
26
6
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Отдавна твърдя, че Тръмп е американският Горбачов ! А разликата е, че САЩ никога няма да имат своя Путин !
25
4
 
6
 
! Отговори
akud преди 5 години
кремъл подари северна корея на тръмп, това е цена което ще рече , че има сделка И тази сделка е само една отслабване на ЕС. дмес ЕС има нужда от нов фюрер или нов наполеон или по добре 100% съюз ,ЕС
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, тука някаква yшaнкa разказва сказки колко бедни били американците.Бедният безработен американец получава около 600 долара помощи на месец, горе долу колкото е 9 месечната заплата на "богатите" руснаци. Хахахаха
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28 Парното и топлата вода със 7% нагоре от първи юли!---------------------------------------------------------------------------------По важното е лирата да пада, парното и топлата вода не са проблем.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Аа, не! Китай, а вече и САЩ са с Русия.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АВАНГАРД ВЕЧЕ ПРЕДИЗВИКА ТАКАВА КРИЗА
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Хи-хи..........той се изнесе вече, но мисля че в еуропката!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Хи-хи.............като си спомниш съдбата на Варшавския договор, там където БЕШЕ И БЪЛГАРИЯ......................и няма повече да си задаваш въпроси КАКВО СТАВА В СЪЮЗИТЕ, КЪДЕТО СЕ ПРИСЛАМЧВА БЪЛГАРИЯ!!!!! Хи-хи.............с УДОВОЛСТВИЕ ще наблюдавам срутването на поредната Вавилонска кула!!!! А с ОСОБЕННО УДОВОЛСТВИЕ че това е краварския обор!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20И още колко още ще се закрият.......................
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е сама 19Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.............................
16
22
 
3
 
! Отговори
Русия е сама преди 5 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега...
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън САЩ от НАТО!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми дали щял да се разпада или не!
13
2
 
20
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия" - че кой е тръгнал да ви напада бре? Горките, все някой ги напада- трябва да се увеличи бюджета. От десетилетия водят отбранителни действия по желия свят. Отбраняваха се в Югославия, Ирак, Либия, Сирия...
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп диктатор, Путин диктатор... Явно всеки, който не се подчинява на кликата на билдербергите и не води света към 3-та световна автоматично бива обявяван за диктатор.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГенатаПутин само чака да свърши световното и ще ги атакува. А иначе на тия само заплахи и агресия им се привижда, но по-скоро виждат увеличение на бюджета си с тия приказки, та затова ги плещят.
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...или деликатно ни предупреждават, че НАТО може леко да се поразпадне :D
9
4
 
31
 
! Отговори
Гената преди 5 години
Къде е тази руска заплаха-агресия? Някой да я е виждал? Майдана, знаем кой го спретна.