Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин

Негов ход може да предизвика екзистенциална криза за пакта
28 юни 2018 21:55, Елка Василева
194
Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Великобритания се страхува, че американският президент Доналд Тръмп ще подкопае НАТО, като сключи "мирна сделка" с руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат следващия месец, пише британският в. "Таймс".

Министри от британското правителство се тревожат, че Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия.

Служители също така се притесняват, че Тръмп може да даде на Путин пропагандна победа, като отмени или промени планирани военни учения на НАТО.

Всеки подобен ход би могъл да предизвика екзистенциална криза за алианса, който гарантира западната сигурност от 1949 г., разчитайки на американската военна мощ, отбелязва изданието.

НАТО се готви за своята среща на върха през юли от една година, но съюзниците имат една основна тревога - Тръмп, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Никой не знае кой президент ще се прояви - грубиянинът, който остро критикува съюзниците заради неадекватни военни разходи, или самохвалкото, който си приписва заслугата за неотдавнашни увеличения на разходите.

Каквото и да се случи, членове на НАТО изразяват тревога, че всички приготовления и желанието за проява на солидарност пред лицето на нова руска заплаха ще бъдат засенчени, ако не и унищожени, от една белязана от разделение среща, последвана от евентуална среща между Тръмп и Путин.

Европейските съюзници са силно разтревожени, че ще се изправят срещу този Тръмп, който се прояви на срещата на Г-7 в Канада през юни. Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германския канцлер Ангела Меркел.

Тогава Тръмп се съсредоточи върху две идеи - несправедливата търговия с европейските съюзници и неадекватния размер на техните военни разходи. После той замина за Сингапур, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, към когото отправи похвали.

Европейски и американски представители казват, че се страхуват от същия модел - шумна, белязана от разделение среща на НАТО, навреждаща на възпирането, последвана от приятелска среща с един диктатор - в случая Путин, чиито дългосрочни цели са да дестабилизира Европейския съюз, да подкопае НАТО и да възстанови руското влияние върху Източна Европа, балтийските страни и Балканите, коментира "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближава края на САЩ
107
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Стига сте ни набивали небивалици.Няма руска заплаха.Това с тази заплаха беше мотото на НАТО но когато съществуваше ВД.Умрели руснаците да нападат ЕС.Ако блондинката направи грешката да сключи някаква сделка с Путин само ще помогне на ЕС да се отърве от САЩ доминацията.ЕС армия.НАТО в кошчето.САЩ и те.ЕС има предостатъчно технологии пари и население за да може без САЩ но САЩ не може да изкара и година без Европа
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали ви казах как същестуват такива.И аз не знаех,но видях документален филм за това.Те цоцат средства от държавите и трябва да докажат,че са необходими,за да плащат държавите все повече и повече средства за тях.Те нямат сметка да се самозакриват и затова все ровят за конфликти,ако няма конфликти създават такива,за да докажат,че са нужни и да получават пари.Най-смешното е,че точно хората които им плащат от данъците си,са най-потърпевши от действията им,хахааа!Т.е. плащате си да ви тормозят,ха
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че Путин бил диктатор?
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма аз като гледам най-много не спазват санкциите западните държави,а американската делегация на търговския форум в Русия е била най-голяма.Явно тези санкции са само за нас баламите от източните държави и тънем в безпаричие,а другите продължават да си въртят търговия и сделки за милиарди.Или ти само в този сайт четеш?
103
1
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Нали си имат тея пауни кралицата и принцовете от какво ги е страх?
102
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗА НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ВЛАСТ НАД ДРУГИ НАРОДИ , НЕ Е ЯСНА ПРИЧИНАТА И ЦЕЛТА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА НАТЮ !!!!!!!!!
101
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия."Тия луди ли са, Русия нито е тръгнала, нито има капацитета за подобни действия. Да махат санкцийте, че да живне малко бизнеса. Очевадно е че не водят до нищо освен до загуби от двете страни.
100
10
 
26
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Европейските лидери нека да мислят за качество на живот, развитие на бизнес и икономика, заетост на населението и добър жизнен стандарт.... Русия не е тръгнала да превзема Европа, спрете с тази истерия! Случилото се в Украйна бе логична и закономерна последица от безумното поведение на продажните превратаджии, които застрашиха руското население в Украйна!
99
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 5 години
Бреее, много политолози имало в БГ
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
London neme kvo a se pravi na motika po dogovorka NATOTO trqbvasche da se razpusne s razpuskaneto na Varschavskiqt dogovor
97
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Извинявам се. Коментара ми е до 109 , а не да 145.Грешка.
96
1
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Браво 145 Същото щях да напиша и аз. Това е истината.
95
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп колкото и да работи за Путин не може да отмени санкциите, защото са въведени от закон. За сега единственото което успява да направи е да подхвърля по международни срещи колко е нужно на света среща с Путин и как ще се договорят на тази среща за Крим, Укроайна, Източна Европа, Сирия и сфери на влияния както преди 50 години и т.н. и т.н. Тръмп за сега единствено може да отложи смъртта на Магучая нищо друго не е по възможностите му. И тъй-като Тръмп е е временен всички договорки са временни.
94
26
 
12
 
! Отговори
Generalissimo FRANCO преди 5 години
Последният текст на статията, който цитира "New York Times" илюстрира напълно опасенията ми от безотговорното поведение на Тръмп към съдбата на Източна Европа, и в частност, към младите демокрации на Балканите. След анексията на Крим и окупацията на Донецк/Луганск, у нас се забелязва активизиране на сили, подкрепяни от Кремъл, които усърдно се противопоставят (със всички средства) на политиката на кабинета "Борисов 3", насочена към задълбочаване интегрирането на страната (и региона) в ЕС/НАТО!
93
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да се случи на тази среща. Доказано е във времето, че който и да е президент на САЩ гаврата с руската кочиина продължава. По сигурно от това няма.
92
5
 
43
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Ей момчета, Тръмп си е ок, средната работническа класа тук го харесват, само черните и латиносите го мразят щото иска да им спре помощите. Не мислите ли че и на Бг-то не и трябва един Тръмп да поореже парите на една специална привилегирована виолетова прослойка.
91
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано тази среща не се превърне в новата Ялта. Аз се страхувам, че може да бъдем подарени в "жест на добра воля" от "умника" Тръмп.
90
6
 
41
 
! Отговори
@ преди 5 години
Нобеловият лауреат за Мир Барак Хюсеин Обама за 8 години от мандата си запали Близкия Изток, унищожи Либия и почти беше успял със Сирия. Милиони загубиха домовете си, стотици хиляди убити, отвори вратите за мюсюлманска инвазия към ЕС.И той е добър президент?Тръмп който ясно каза че няма да толерира незаконно пресичане на граница и инвазия в САЩ на чужденци е лош?Е, аз не мисля така. Подигравал се с Трюдо и Меркел!Те са си за подигравка.Бабето е изкуфяло, Трюдо е Барби.Тръмп е естествен
89
2
 
17
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германския канцлер Ангела Меркел."============Хаха, че те тези двамата *** на Новия Световен Ред как да ги уважава Тръмп??!