Живот на кредит - какво ще се промени за потребителите?

Много хора теглят заеми в момента за лятната си почивка
29 юни 2018 21:00, Екип на Bulgaria On Air
15

В неделя близо половината от хората, които имат кредити, ще се събудят с въпроса какво ще се случи с техните заеми. Причината е, че от 1 юли БНБ спира смятането на индекса СОФИБОР.

Индексът СОФИБОР е цената, на която банките се финансират по между си. Индексът става популярен през 80-те години на миналия век, но отпада след като Европейският съюз прие нов регламент, с който да засили силата на т.нар.администратори. 

След като банковият индекс спре да съществува, той ще бъде заменен с друг, но без да се повишават лихвите по вече сключени договори. За това гарантират вече три закона за кредитните институции. Как ще се отрази на потребителите отпадането на индекса - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR гостува финансовият анализатор Йонко Чуклев.

"При замяна на индекса лихвата не може да стане по-висока, отколкото е била в началото и това е гарантирано в закона", увери Йонко Чуклев.

Как да постъпят потребителите, ако нещо в условията на банката не ги устройва?

"На първо място, аз бих отишъл в кредитната институция и бих прочел изискванията. Ще кажа какво не ми харесва и какво трябва да се промени, за да продължим да работим заедно със съответната банка", коментира финансовият анализатор.

Голяма част от хората в момента теглят заем за почти всичко - включително и за лятната си почивка. Добра опция ли са бързите кредити и как да прогнозираме каква ще е вноската? Гледайте!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Никой преди 5 години
От 10 години ми се спира голяма част от заплатата за да храня съдя изпълнитела а за кредита кога ще го издължа ааа ???? Когато уумра сигурно а как не се взеха никакви мерки за тия обирджии бе кредити ли в тая държава ако теглил кредит се бееси веднага
10
1
 
1
 
! Отговори
Никой преди 5 години
В тая държава всичко е фалш,защо не вкарате закон за тия измамници съдия изпълнител а разреших те им да обират народа без никакво право,да ти не *** ли майката и на държавата и на вас управо *** взехте на хорицата жилищата защото не си вкарва заема а *** а за да не си го вкарва каква е причината???????? Ето такава че работи и като попадне на работодател кйто плаща веднъж на три месеца от къде да внесе вноската си бе *** защо не якарахте закон за тия работодатели който се гаврят
9
1
 
7
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Да бееее ,кредит за лятна ваканция???? Има ли луди ???
8
1
 
12
 
! Отговори
Kim преди 5 години
Уж всичко имаме в тая демокрация - коли, жилища, екскурзии за сметка на кредити, които децата ни ще изплащат.Фалшиви новини и конспирации, дебнат от всяка медия, всеки си гледа собствения *** и ти казва:"Като не ти харесва - Чао, следващия чака".До там я докарахме заради "свободата и правото" от което така или иначе сме лишени.
7
1
 
8
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Дано спре тока за поне 24 месеца.Дано удари метеорит на няколко местаДано изчезне интернет за вечни временаДано потънат в дън земя всички лихвари и банкиДано се върнем в камената ера.И така ще си погивеем спокойно най подле Зай Боже.Удрий ***-лепа брена +веско маринов
6
1
 
1
 
! Отговори
Заглавие преди 5 години
Реклама, x3, всеки ще я "хване" ???Само за бизнес с четки за зъби, втора, трета употреба ;)
5
14
 
14
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Няма нищо лошо да теглиш заем, за да осъществиш неща които искаш. В цял свят е така. Защо да се стискам и да събирам пари, за да си позволя нещо след година. Колкото до заемите за ваканция аз лично тегля. Това искам. Имам дом, кола, необходимата техника и обзавеждане и работя. Не ми трябва друго и на два пъти теглих пари за да отида на две задгранични екскурзии. Е и? Прекарах си прекрасно, а вноските по заемите си погасявам аз, а не ти. Така, че не ръси мозък
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България при соца. Бяха Връзките , имашли връзки, връзкар ли си, взимаш кредит.СЕГА Е ПОДКУПЧЕ.БЕЗ ПОДКУПЧЕ НЯМА КРЕДИТ.
3
3
 
11
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
2
2
 
18
 
! Отговори
Трийте, трийте преди 5 години
Както е тръгнало скоро и четка за зъби ще купувате разсрочено!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли им нямам никакво доверие?