Къде бъркаме при грижите за децата си? Защо?

Поведението ни често е причината за несправящите се деца
29 юни 2018 17:07, Румяна Тасева
0
Къде бъркаме при грижите за децата си? Защо?
Източник: Reuters

Когато следващия път детето ви се спречка с друго на детската площадка, първо си вземете дълбоко въздух, ако трябва пребройте до десет и после се опитайте да погледнете ситуацията от друг ъгъл. Разбира се, ще ви е трудно да се наложите на масовия поведенчески модел на родители, наложил се през последните едно-две десетилетия, но си струва да използвате своята зрялост при изграждане характера на детето. Защо? 

При осемгодишно проучване, представено в сп. Developmental Psychology, психолозите установяват, че „хеликоптерното родителство“, популярно у нас с метафората „родител орлица“ вреди на развитието на бъдещата личност. Прекалената намеса на родителите в игрите и интеракциите на детето с другите възпрепятства изграждането на ценни умения, като комуникационните и социалните са само една част от тях.
 
Детето по природа е любопитно и отворено към света. В него е заложено качеството да е открито към неизвестното. Същевременно детската психика е една от най-устойчивите предвид че от раждането си ежедневно детето търпи несполучлив опит и въпреки това то се събужда отворено към света. Помислите - как малките посрещат грешките? Несполуките от паданията, нараняванията, спречкванията им са забравени бързо. Спорили за една играчка преди час, вече се прегръщат... Днес по-честа практика е родителят да се намеси още в зародиша на спора, за да предотврати вероятния конфликт или да коригира реакциите на детето си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари