Маршрутите, по които мигрантите стигат до заветна Европа

Смъртните случаи в открито море продължават
Обновена: 30 юни 2018 08:49 | 29 юни 2018 22:25, Елка Василева
12
Маршрутите, по които мигрантите стигат до заветна Европа
Снимка: архив, Reuters

Маршрутите са твърде дълги, броят намалява, но смъртните случаи в открито море продължават: миграцията към Европа, които е в центъра на сложната европейска среща на върха вчера и днес в Брюксел, еволюира заедно с усилията за ограничаването й, пише Франс прес.

Откъде преминават мигрантите?

Голямата част от мигрантите пристигат в Европа през Средиземно море, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците, като през последната година 172 000 души са влезли в Гърция, Италия или Испания.

Още по темата

Потоците от мигранти въпреки това силно намаляват - връхната точка на кризата бе през 2015 г., когато през Средиземно море в Европа пристигнаха 1,02 милиона души. От началото на 2018 г. броят е намалял до само 44 370 души - по-малко от рекордните 48 000 души, пристигнали за пет дни в Гърция през октомври 2015 г.

Кои са средиземноморските маршрути?

Главният маршрут миналата година все още бе централносредиземноморският, свързващ Либия (или Тунис) с Италия, като агенция Фронтекс преброи 118 962 преминали по него мигранти - основно нигерийци, гвинейци и котдивоарци.

Броят на мигрантите по този път обаче спадна със 75 процента след породилите противоречия споразумения, сключени в средата на юли 2017 г. между Рим и либийската брегова охрана.

По маршрута Турция-Гърция (наричан "източносредиземноморски") също бе отбелязан спад - от близо 900 000 мигранти през 2015 г. броят им се намали до 42 000 (сирийци, иракчани и афганистанци), информира Фронтекс. През 2016 г. всъщност бе сключено спорно споразумение между ЕС и Анкара за връщането на пристигащите обратно в Турция.

Потокът по маршрута Мароко-Испания обаче, частично изоставен до 2000 г., се засилва: 23 000 мигранти са преминали оттам миналата година (основно мароканци, алжирци и котдивоарци).

Този западносредиземноморски маршрут днес така или иначе е на път да се превърне в основен за достигане до Европа: от началото на годината 17 522 души са пристигнали през Испания, 16 452 през Италия, а 13 120 през Гърция, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Кои са второстепенните маршрути?

Съществуват и второстепенни маршрути - най-вече този през Западните Балкани, който свързва Гърция с източноевропейските страни. Според Фронтекс 12 000 души са използвали този маршрут миналата година (най-вече пакистанци, афганистанци и иракчани). През 2015 г. по него са преминали 760 000 души.

Следва да се отбележи обаче, че той се пресича с маршрута на мигрантите, преминали вече през Турция и Гърция, и данните за броя на използвалите го може да се окажат завишени.

Освен това маршрутите се изменят: според оценката на френската посланичка в Словения, с която се свърза Франс прес, "от началото на годината е забелязан нов мигрантски маршрут", започващ в Гърция и преминаващ през Албания, Хърватия и Словения, по който между януари и май са минали повече от 1800 души.

За да се премине успешно границата, докато Европа засилва усилията си за сдържане на миграцията, изобретателността е голяма: така станахме свидетели как през 2015 г. за кратко се появи "арктически маршрут", свързващ Норвегия с Русия, по който всеки ден минаваха с велосипеди стотина мигранти.

Кои са африканските пътища?

Според страните на произход маршрутите не са едни и същи и могат да продължават с години по пътища, маркирани на картите на Международната организация по миграция.

Тръгнал от Могадишу сомалиец може да премине през Адис Абеба, Хартум, Кайро, а после Триполи, преди да достигне до Европа.

Котдивоарец може да стигне от Абиджан до Угадугу, да мине през Ниамей, Агадес и Себха в Либия.

Либериец с начална точка Монровия може да мине през Бамако, Гао, Таманрасет в Алжир и Сеута, преди да тръгне към Испания.

Колко са смъртните случаи?

Върховният комисариат на ООН за бежанците е отчел 16 607 случая на починали и изчезнали от 2014 г.

Към това число трябва да бъде добавен броят мигранти, преминали през пустинята по пътя, водещ към Либия: според Международната организация по миграция "най-вероятно в Сахара са загинали също толкова хора, колкото и в Средиземно море". Миналата година нигерийски депутати говореха за "истинско гробище под открито небе".

Холандската неправителствена организация "Обединени за междукултурно действие", събираща информация за идентичността на жертвите, оценява "най-малко на 34 361 души" общият брой на умрелите мигранти, опитали се да стигнат до Европа от 1993 г. "Хиляди други така и не са били открити", твърди организацията.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: маршрутимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се стреля по границите няма да има никакви маршрути на нелегални.Меркел създаде тази миграция и професията трафикант на хора към ЕС.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената причина тук да няма наплив от емигранти е че ние сме най-бедната държава в ЕС и не обичаме навлеци.Имаме си достатъчно проблеми с вътрешната имиграция от ромите.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кокошкарската ограда на Валери Симеонов от която той открадна милиони,въобще не може да спре пришълците.Споразуменията между Бойко и приятелят му Тайпи също не вършат работа.Унгария затвори границата със сърбия.Сърбия затвори границата с България.Пришълците които съвсем свободно влизат от Турция в България не могат да излязат през Сърбия.И те спряха да минават през този маршрут.Тръгнаха през море към Констанца и Ефорие норд..
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То други няма откъде и съвпадат с маршрутите на трафикантите от преди хиляди години,но сега се умъдриха да им плащат за маршрути да си ги подържат и със затворени очи на някои от страни да се намърдат определено трафиканти предлагащи освен другите и този вид стока мигранти под формата на бежанци като преди хиляди и следващи години щот кой ли уважаващ себе си човек демек около средна класа ще се хване на акъла на тези модерно наречени трафиканти и да се наеме да лъкатуши,че да рече да се не види,
5
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Няма значение какви са маршрутите,колко и какви мигрантите-просто трябва да бъдат спрени,а пристигналите върнати обратно.Щом за Австралия може,може и за Европа!Ресурс има предостатъчно,трябва само воля!Джендърите в Брюксел и по места пречат?Ами да ги махнем тогава!
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом сороските джендърски *** *** срещу Русия - значи света върви на добре и в скоро време ще се види края на меките китки!
3
3
 
5
 
! Отговори
ined преди 5 години
Колкото повече толкова по-малко
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки гладен н-р е добре дошъл в България където ще лежи на расистки български левове и ще пърди в устите на либерастите!
1
10
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Всяко нещо си има цена, само нашите проруски айляци, я карат приживейки на една кълка!