Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна

"През цялото време крещяха, че ще ни убият"
29 юни 2018 22:00, Елка Василева
182
Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна
Снимка: Дойче веле

Става все по-лошо: ултранационалистически банди в Украйна са взели на мушка ромите. И ги тормозят редовно. Последното брутално нападение - шестото само за два месеца - завърши с убийство. А сред ранените има и едно дете.

Атаката дошла като гръм от ясно небе - малко преди полунощ маскирани нападатели, въоръжени с ножове, нахлули в ромския бивак с викове: "Цигани, покажете се!" и напълно унищожили палатковия лагер. Нападението, извършено на 23 юни в гориста местност край украинския град Лвов, продължило само няколко минути и завършило с един убит и четирима ранени, двама от които тежко. Жертвата е 24-годишен мъж, а сред ранените има и едно 10-годишно дете.

"Атакуваха ни с дълги ножове и през цялото време крещяха, че ще ни убият. Нападаха всекиго, който се изпречваше пред очите им", сподели пред Дойче веле 19-годишният Рай, който също е пострадал при нападението. Рай е брат на 24-годишния Давид, загинал при бруталната атака.

Все повече нападения срещу роми

Дотук полицията е идентифицирала осмина предполагаеми извършители - седем младежи на възраст между 16 и 17 години и един 20-годишен мъж, за когото се предполага, че е главатар на бандата. Всички те са местни хора. Ако бъде намерен за виновен, организаторът на нападението може да получи доживотна присъда, а сподвижниците му ги грози до 15 години затвор.

Всичките предполагаеми извършители са членове на радикалната група "Трезви и гневни младежи", която досега не е била известна на властите, заяви пред Дойче веле говорителката на полицията в Лвов Свитлана Доброволска. По думите ѝ не полицията, а украинските тайни служби СБУ са отговорни за следенето на потенциално опасни радикални групировки. Шефът на службите Васил Грицак предположи на свой ред, че зад нападението в Лвов "може да стои Русия". Доказателства обаче не бяха представени.

В социалните мрежи групата се самоопределя като крайнодясна. Тя фаворизира нацистката символика и крайнодясната идеология, а членовете ѝ се обявяват срещу консумацията на алкохол и наркотици.

От началото на годината в Украйна са регистрирани десетки нападения и случаи на открити заплахи срещу представители на ромското и на други малцинства. "Напоследък тези нападения много зачестиха, а на полицията очевидно ѝ липсва воля да се бори срещу тях", заяви за Дойче веле Дмитро Швец, един от адвокатите на ромите, пострадали при нападението край Лвов. Шефът на украинската полиция Серхий Князев също признава, че нападенията срещу роми са зачестили. Според него обаче правоохранителните органи взимали всички необходими мерки.

Само през последните два месеца в Украйна се стигна до шест брутални нападения срещу роми. Това край Лвов е първото, завършило с убийство. По-рано този месец крайнодясна група, наричаща се "Национални бригади", разтури ромски бивак в столицата Киев и принуди обитателите му да избягат. Подобни нападения имаше също в западния украински град Тернопил и в едно село близо до Лвов.

Кметът на града Андрий Садовий настоява за повече превантивни мерки от страна на полицията. Но говорителката на Лвовската полиция Свитлана Доброволска твърди, че такива мерки вече се взимат. И че властите работят заедно с местната ромска общност за предотвратяването на подобни нападения в бъдеще.

"Последен предупредителен сигнал"

По данни на Съвета на Европа ромската общност в Украйна наброява около 260 хиляди души. След нападението в Лвов генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отправи ясен призив: "Сега е много важно всички отговорни лица - политици, местни управници, полицейски ръководители - да се мобилизират и да дадат адекватен отговор на това насилие, което изглежда е обхванало цяла Украйна".

От правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заявиха на свой ред, че това е последен предупредителен сигнал към украинската полиция да вземе решителни мерки срещу този вид престъпления. А пълномощничката на германското правителство по въпросите на човешките права Бербел Кофлер каза, че очаква "пълно разследване на това ужасно престъпление, както и наказания за неговите извършители". Посолствата на САЩ и Канада в Киев също осъдиха насилието и настояха да бъде потърсена съдебна отговорност от извършителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що тъй не ги аресват тес убавите хора бе,то честно краде
116
4
 
2
 
! Отговори
не сте прави преди 5 години
Не сте прави!!!! Тези хора са честни, работливи, подредени, чисти, не крадат, не налитат на бой, не крещят когато искат да кажат нещо, говорят възпитано, дават всичко от себе си за да възпитат и образоват децата си, не се събират на големи групи за да нападат полицията, не огласят с кючеци по три дни градовете когато се заженят, не извършват никакви телефонни измами , имат по 35 - 40 години трудов стаж, плащат данъци и т. н. Коректно ли се изказах?
115
1
 
7
 
! Отговори
много пискат преди 5 години
Но когато им казват,че Индия е готова да ги прибере,те не искат!
114
3
 
10
 
! Отговори
Jas преди 5 години
За последните 2000 г. поведението на *** (не виждам нищо лошо и обидно в тези дума, роми е измишльотина) за съжаление не се е променило и естествено е отношението на майоритното общество (независимо и страната в която се намира въпросният "матрял") да остане същото. Никой не обича ***, които не само му живеят на гърба, но отгоре на всичко го крадат, нападат, лъжат, плодят се неконтролирано и живеят от данъците му. Едновремешна поговорка: ц......н и на снимка да го видиш-бой! :-)
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно трябва да си внесем млади Хохли в опит за борба със "скакалците" по нашите ширини.
112
5
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Там няма ли Хелзински комитет по правата на малцинствата? Смешници кога ще ги приемат в Европа?
111
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Привърженици на трезвеността е нормално да нападат алкохоли. Не става ясно само какво общо има крайнодясната идеология с крайнолевите Ади и Бенито.
110
12
 
10
 
! Отговори
до шоп преди 5 години
Означава ли това че ТИ си готов да убиваш всеки ром който видиш - жени, деца, старци?А, след това кого ще бъдеш готов да убиваш - всички онези които не мислят като теб?А, днес нормалните хора все още си задават въпроса - как са могли фашистите да извършват подобни зверства?
109
0
 
4
 
! Отговори
До Светла преди 5 години
Светле, единственото за което не знаеш е съществуването на "ЛАГЕРИТЕ ЗА БЛАГОНАДЕЖНОСТ"(по същество са си КОНЦЛАГЕРИ).
108
5
 
32
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Значи украинците са взели нещата в свои ръце и не чакат кьопавото им правителство да свърши нещо..
107
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този етнос навсякъде по света не е понасян.И самите те са си виновни за това.Само у нас властите го толерират,но и на това ще дойде краят.
106
0
 
20
 
! Отговори
Светла преди 5 години
Има една руска поговорка, пусни прасето до масата , и то ще дигне и краката си върху масата. Или дай на *** власт и му гледай сеира
105
3
 
27
 
! Отговори
Светла преди 5 години
А за Украина ! Къде бяха ? когато на майдана хвърляха срещу Беркут, които нямаха оръжие коктейли *** и ги убиваха,а история в Одеса в Профсъюзен дом, когато тези, които успяваха да излязат от горяща сграда ги пребиваха до смърт същите тези герои, а убитите деца в Донбас? Кой ще осъди тези геройства. А колко неща не знаем?Крим е следствие, а не причина
104
4
 
18
 
! Отговори
Student преди 5 години
Дайте на сам малко ***, тук си ги гледаме и ще имат много права. Децата им също получават много привилегии, в България *** да си, само ще ти се налага на 4 години да гласуваш за престъпната шайка и живота ти ще е песен!
103
4
 
16
 
! Отговори
Светла преди 5 години
Посееш вятър, ще жънеш буря. Когато закон е еднакъв за всички, тогава е проблемите са по-малко. Не можеш да критикуваш неудобнити ,да си "сляп" и да казваш , че "...той може да е *** син, но е НАШ *** син". Вина имат политиците, които ухажват някои групи от населението, а после стават " глухи" и "слепи" в знак на благодарност и нищо не правят за интеграцията. А за ***, има и работещи, аз познавам такова семейство, жалко че са малко. Но това е заслугата на Живков, а не на сегашните умници
102
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само у нас така наречените роми си имат държава, навсякъде другаде по света с тях се отнасят подобаващо ... !!!
101
1
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.takova neshto kato "romi,rom,romka,romcheta...romchenchentsa I t. n. " niama !!! V tsial sviat gi narichat s istinskoto im ime !!!
100
6
 
34
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Младежите не са тръгнали по апартаментите да бият, т.е. отишли са при неитегрирани, които са инкубатор на престъпност. Одобрявам действията на младежите. То се видя, че доброволна интеграция не може да има. Това е пътят към интеграцията. Цъйганите да си знаят, че номадският начин на живот е опасен за живота. Така ще търсят уседналост, работа и нормален живот като останалите членове на обществото. И как така навсякъде по света не ги обичат и ги мразят. Явно причината е в тях.
99
4
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
оооо за правата на тази гмеж реват чак от европа, а това че избиват невинни хора всеки ден в Донбас - кучета ги яли... дано тези младежи избият всичките църни келемета поне малко да прочистят укринайна - после радата и така нататък...
98
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трезви на едно място с думата украинец или русна, е просто смешно.