Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна

"През цялото време крещяха, че ще ни убият"
29 юни 2018 22:00, Елка Василева
182
Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна
Снимка: Дойче веле

Става все по-лошо: ултранационалистически банди в Украйна са взели на мушка ромите. И ги тормозят редовно. Последното брутално нападение - шестото само за два месеца - завърши с убийство. А сред ранените има и едно дете.

Атаката дошла като гръм от ясно небе - малко преди полунощ маскирани нападатели, въоръжени с ножове, нахлули в ромския бивак с викове: "Цигани, покажете се!" и напълно унищожили палатковия лагер. Нападението, извършено на 23 юни в гориста местност край украинския град Лвов, продължило само няколко минути и завършило с един убит и четирима ранени, двама от които тежко. Жертвата е 24-годишен мъж, а сред ранените има и едно 10-годишно дете.

"Атакуваха ни с дълги ножове и през цялото време крещяха, че ще ни убият. Нападаха всекиго, който се изпречваше пред очите им", сподели пред Дойче веле 19-годишният Рай, който също е пострадал при нападението. Рай е брат на 24-годишния Давид, загинал при бруталната атака.

Все повече нападения срещу роми

Дотук полицията е идентифицирала осмина предполагаеми извършители - седем младежи на възраст между 16 и 17 години и един 20-годишен мъж, за когото се предполага, че е главатар на бандата. Всички те са местни хора. Ако бъде намерен за виновен, организаторът на нападението може да получи доживотна присъда, а сподвижниците му ги грози до 15 години затвор.

Всичките предполагаеми извършители са членове на радикалната група "Трезви и гневни младежи", която досега не е била известна на властите, заяви пред Дойче веле говорителката на полицията в Лвов Свитлана Доброволска. По думите ѝ не полицията, а украинските тайни служби СБУ са отговорни за следенето на потенциално опасни радикални групировки. Шефът на службите Васил Грицак предположи на свой ред, че зад нападението в Лвов "може да стои Русия". Доказателства обаче не бяха представени.

В социалните мрежи групата се самоопределя като крайнодясна. Тя фаворизира нацистката символика и крайнодясната идеология, а членовете ѝ се обявяват срещу консумацията на алкохол и наркотици.

От началото на годината в Украйна са регистрирани десетки нападения и случаи на открити заплахи срещу представители на ромското и на други малцинства. "Напоследък тези нападения много зачестиха, а на полицията очевидно ѝ липсва воля да се бори срещу тях", заяви за Дойче веле Дмитро Швец, един от адвокатите на ромите, пострадали при нападението край Лвов. Шефът на украинската полиция Серхий Князев също признава, че нападенията срещу роми са зачестили. Според него обаче правоохранителните органи взимали всички необходими мерки.

Само през последните два месеца в Украйна се стигна до шест брутални нападения срещу роми. Това край Лвов е първото, завършило с убийство. По-рано този месец крайнодясна група, наричаща се "Национални бригади", разтури ромски бивак в столицата Киев и принуди обитателите му да избягат. Подобни нападения имаше също в западния украински град Тернопил и в едно село близо до Лвов.

Кметът на града Андрий Садовий настоява за повече превантивни мерки от страна на полицията. Но говорителката на Лвовската полиция Свитлана Доброволска твърди, че такива мерки вече се взимат. И че властите работят заедно с местната ромска общност за предотвратяването на подобни нападения в бъдеще.

"Последен предупредителен сигнал"

По данни на Съвета на Европа ромската общност в Украйна наброява около 260 хиляди души. След нападението в Лвов генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отправи ясен призив: "Сега е много важно всички отговорни лица - политици, местни управници, полицейски ръководители - да се мобилизират и да дадат адекватен отговор на това насилие, което изглежда е обхванало цяла Украйна".

От правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заявиха на свой ред, че това е последен предупредителен сигнал към украинската полиция да вземе решителни мерки срещу този вид престъпления. А пълномощничката на германското правителство по въпросите на човешките права Бербел Кофлер каза, че очаква "пълно разследване на това ужасно престъпление, както и наказания за неговите извършители". Посолствата на САЩ и Канада в Киев също осъдиха насилието и настояха да бъде потърсена съдебна отговорност от извършителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
8
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Човече, италианците са дребни, въобще не са високи, но това с храната е вярно. България е известна с киселото мляко, шопската салата и мусаката, отчасти и розите и фолклора.Европейците знаят за нас, за разлика от другият свят, за който няма много с какво добро да се споменем, освен с измами с кредитни карти :) Но това не ни прави по-малки от останалите европейски народи. Само да допълня че работя на морето ни и виждам адски много чужденци които харесват България, за разлика от много българи!
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
92, че какво да мисля за едно изчезващо (слава Богу) племе?! Не ги мисля, само съобщавам историческите факти, че тука някои се уляха да се идентифицират невярно.
55
1
 
4
 
! Отговори
Издислав преди 5 години
до 89! Ждони Кеш!Геш, а вие с какво допринасяте за Бьлгария?Не стига че днешната младеж е неграмотна в повечето случаи а и най нахално че и претенциознаи.
54
3
 
2
 
! Отговори
На меринджея тъщата преди 5 години
Славяни, прабългари.... Ама има и 500 години турско робство, оттам много българи не знаят дали са *** или са турци.
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са били чергарско племе, живеещо от грабежи и насилие, дошло от Азия, с ирано-тюркски корени. Смесването им с европеидните цивилизовани славяни, донякъде е облагородило племето. Само донякъде!
52
1
 
6
 
! Отговори
Джони Кеш преди 5 години
Допринасят и с среднощни кючеци и маанета.
51
11
 
0
 
! Отговори
до Bvlgari преди 5 години
Наистина няма на 100% чиста еднородна нация в Европа, но все пак ми се струва че всички други нации освен българската имат някакви национални чертни, за разлика от нас които сме безлични. Примерно италианците - висок пич с черна коса, добре сложен, националната им кухня е спагети, паста, пица и т.н. тоест известни са в целия свят с някои неща, грък - пълен тарикат и животар, през деня спи, вечер обикаля таверните и само лайф ис лайф, ние с какво сме известни освен с лузърския си манталитет?
50
3
 
12
 
! Отговори
Джони Кеш преди 5 години
Ромите не допринасят с нищо за обществото освен с раждания на 12 години направо ми се гади !
49
6
 
10
 
! Отговори
Радой Ралин преди 5 години
Срещнали се на полянкаПрабългарин и славянкаВади, тури, вади, тури,Народили чукундури!
48
2
 
7
 
! Отговори
Bvlgari преди 5 години
Няма нация в Европа която да е с чиста кръв. Всеки е воювал с всеки, почти всички страни са били под чуждо управление! За пример може да се даде Испания, Портогалия, Ирландия, Скандинавието, Прибалтика и още много други, камоли балканите. Чиста раса в Европа няма, важно е да сме чисти европейци! А дали сега ще се месим с украйнки, шведки или италианли, няма значение.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече нападения срещу ромиЧиба бе! Все повече роми "висят" на вратовете на белите!
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, поради численото преимущество на славяните над българите, езикът който се е наложил по тия земи е една от многото форми на славянските езици. От оригиналният български са останали няколко десетки думи! Също така братята Кирил и Методи са създали азбука с фонеми върху славянските речеви структури, за да намери азбуката им широк прием, а не е била насочена към шепа хора.
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са се смесили първоначално с около 4 пъти повече славяни, когато Аспарух е пресякъл Дунава. Само *** може да отрича славянския ген в част от местното население!
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да старее в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително, по-тъмен цвят ромът може да получи с прибавянето на карамел.
43
3
 
4
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
Поканете ги у бг че много работа имат
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа и част от азия се разавлват от нашиъе земи.Затуи днк то ни е общо с много евеопекски народи
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е руската опорка че сме славяни. Не се връзвайте на такива глупости! Ние, българите не изоставаме по нищо от западняците. Руснаците понеже си знаят че са нeкaчествена раса затова искат като един октопод да приклещят всички източноевропейски държави под мотото че сме "славянски братя". Нищо подобно. Българите сме българи.
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският етнос е сплав от народи. В нашите вени тече старо българска, славянска куманска, тракийска, влашка, гръцка в по-малки количества татарска ,черкезка та дори и немска кръв. Последно време придобихме и ромското днк , Българската етническа група във никакъв случай не е еднородна.
39
5
 
3
 
! Отговори
азъла преди 5 години
Тая снимка е от българияТоваоставят след катое имало катун.Нашите са от най мръсните. Личи си от къде минават по сви нщина та.
38
8
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
Не съм славянин - българин съм. Не съм нито тyрчин, нито apaбин. Българите не сме славяни. Българи сме. Славяни са сърбите, поляците.