Дъщерята на Химлер – част от германското разузнаване!?

Гудрун Бурвиц никога не се е отричала от баща си и нацизма
30 юни 2018 09:50, Александър Попов
101
Дъщерята на Химлер – част от германското разузнаване!?
Снимка: Уикипедия

Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един от нацистките лидери, Хайнрих Химлер, през 60-те години на миналия век. Тя никога не се е отричала от баща си и нацизма и е била крайнодесен активист.

Разкритието, че дъщерята на Химлер Гудрун Бурвиц е работила за Федералната разузнавателна служба (БНД), бе направено от в."Билд" и потвърдено от БНД, пише "Монитор".

То може да подхрани обществените дебати в Германия за толерирането на някои нацисти след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Химлер, който като началник на СС бил един от най-могъщите нацисти и главен инициатор на избиването на шест милиона евреи по време на Холокоста, се самоубива в британски плен през 1945 г. Дъщеря му Бурвиц почина миналия месец в Мюнхен на 88 години.

"БНД потвърждава, че Бурвиц е била член на БНД за няколко години до 1963 г. под фалшиво име", каза шефът на историческия отдел на БНД Бодо Хехелхамер.

"Времето на нейното напускане съвпадна с начало на промяна в разбирането и отношението към сътрудниците, които са били свързани с нацистите", добави Хехелхамер.

През последните години германските разузнавателни служби станаха обект на критика, за провала си да изкоренят десните екстремисти в следвоенния период. Критичните историци казват, че бивши нацисти и крайнодесни симпатизанти, работещи в службите за сигурност на тогавашна Западна Германия, може да са защитавали други такива.

По времето, когато Бурвиц е работила за БНД, тя е ръководена от Райнхард Гелен, бивш командир от нацисткото военно разузнаване, които ръководеше разузнавателната агенция на Западна Германия до 1968 г.

Хехелхамер каза, че тъй като Бурвиц вече не е между живите, БНД е могло да направи изключение от политиката си да не прави коментар за действащи и бивши сътрудници. Това разкритие е част от процес на критично преосмисляне на собствената й история.

Борбата да се изправят пред съд хора с нацистко минало е неизменна тема в следвоенната история на Германия, както и подозренията, че привърженици на крайната десница са запазили лостове за влияние и власт в службите за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До браво на ХитлерЕ тъ де истината е, че стига ДО ! А това че не може да влезе ВЪВ поради някакви измислени причини, ние му казваме - На крива ракета, космоса и пречи.Хи-хи-хи, 1/5 от армията си!?!?!? Виц, ха-ха-ха-ха!П.П. В битката за Москва, руснаците използват оръдия от Руско-турската война от 1878 г. . Музейни експонати. Предоставени от САЩ по лендлийз риаш ли .
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците влязоха в Берлин въпреки опитите на англосаксонците САЩ и Англия да предотвратят победния марш на Червената Армия.
57
13
 
6
 
! Отговори
браво на Хитлер преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТГерманците стигат ДО Москва, а руснаците ВЛИЗАТ ВЪВ Берлин !Хи-хи-хи-хи !........................................Руснаците влязоха в Берлин , ама с чужда помощ ! Руснаците с чужда пита помен направиха ! Сега се мислят за победители и единствени които имат заслуга за победата над Хитлер !Докато Хитлер без чужда помощ и само с 1/5 от армията си стигна на 20 км. от Москва и не можа да я превземе заради голямата помощ оказана на СССР от САЩ и другите съюзници !ХА ХА ХА ХА
56
0
 
7
 
! Отговори
Вервайте, вервайте.. преди 5 години
Една страна на която са наложени страхотни санкции след Първата световна война, отнети са и територии, деиндустриализирана, при вилнееща икономическа криза с инфлация и идва един чужденец художник от някакво провинциално село в Австрия и само за няколко години Германия "сама" се вдига на крака и "сама" създава 4 милиона армия с която воюва срещу целия свят, много успешно, но когато Русия и пречупи гръбнака тогава създателите на на проекта ЕС-1 сами решиха да го закрият.
55
4
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До браво на ХитлерГерманците стигат ДО Москва, а руснаците ВЛИЗАТ ВЪВ Берлин !Хи-хи-хи-хи !
54
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Германците да спрат с това самоунижение заради ВСВ и Хитлер, защото заради това възпитаха погрешно цели поколения, които сега са толерантни към черни, кафяви, бозави и всякаква друга ***. Ще съсипят и Германия, и цяла Европа заради това погрешно вменяване на вина заради ВСВ. Спрете се вече, какво сега, дъщерята на Химлер каква била. Ми каква да бъде, и защо да се отрича от баща си? сегашните европедали да не са по-добри и по-свестни от дъщерята на Химлер.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В книгата си "Моята борба" (впрочем тя не е негова, диктувана му е докато е бил в затвора) Хитлер се кълне във вярност и приятелство на Англия и заявява, че Германия няма никакви претенции към териториите които са и отнети от Първата световна война и че Германия ще се разширява само на изток към Русия.
52
12
 
6
 
! Отговори
браво на Хитлер преди 5 години
Само с 1/5 от армията си за няколко месеца стигна на 20 км . от Москва !добре ,че американците се смилиха над руснаците и започнаха да им помагат !Колкото и да им е мъчно на рубладжиите това е факт ,който само те не признават !Червената армия си глътна езика , само първите 48 часа от нападението на Хитлер бяха убити над 2 милиона руски войници , над 300 хиляди като видяха дебелия немски х--- се предадоха в плен ! Още първите 2 дни бяха унищожени 1500 руски самолети ! Кажете благодаря на САЩ
51
6
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До руските некадърнициМдааа, американците яко помагаха на руснаците през ВСВ. Стандарт Оил през цялото време снабдяваше Берлин с тулуол за бензина и нефт за производството на горива. Желязната руда от Норвегия за Германия се транспортира с британски кораби, а хромът от Турция - с канадски. Неоценима помощ !
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 4% от военното оборудване, техника, боеприпаси, горива, нефт за СССР са дошли от САЩ и то не като помощ а Русия е плащала прескъпо със злато и ценни метали защото е нямала валута. Безработицата в САЩ тогава е стигнала почти 0%, за пръв път през ВСВ в САЩ се появява проблемът със затлъстяването на нацията, докато в Русия измирали от глад в обсаденито от нацистите градове.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Англия финансираха Хитлер и нацистите за да унищожат Русия. Само САЩ можеха още в началото на войната да сразят Германия, но финансираха Хитлер да унищожи Русия. Едва когато Русия обърна хода на войната, когато Германия беше вече победена, тогава се намесиха и те за да попречат на Русия.
48
13
 
5
 
! Отговори
руските некадърници преди 5 години
щяха да ядат дебелия немски х... , ако ги нямаше американците ! Още със започването на войната американците започната да помагат на СССР ! Историята помни и не може да се изопачи въпреки ,че това не се харесва на руските неблагодарници ! бяха им дадени стотици самолети , кораби , хиляди танкове , десетки хиляди картечници , милиони боеприпаси ,патрони ,бомби , гранати , в това чилхо и храни за да не изпукат от глад , дреги за да не измръзнат през зимата , лекарства + отваряне на нови фронтове !
47
1
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До четеш ,но какво ?Неграмотниците сте голяма работа ! Представяте си, че един човек върши работа за 30 000 души персонал и то в рамките на 10-12 часа. Че даже му остава време да яхне един локомотив предоставен от съюзниците и да снабдява фронта с оръжие е провизии. А пък заводи се местят кат щайги с бира - събиреш, товариш, разтоварваш и хоп, завода почва да бълва продукция. Има - няма 24 до 48 часа.
46
2
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До четеш ,но какво ?Неграмотниците сте голяма работа ! Представяте си, че един човек върши работа за 30 000 души персонал и то в рамките на 10-12 часа. Че даже му остава време да яхне един локомотив предоставен от съюзниците и да снабдява фронта с оръжие е провизии. А пък заводи се местят кат щайги с бира - събиреш, товариш, разтоварваш и хоп, завода почва да бълва продукция. Има - няма 24 до 48 часа.
45
3
 
5
 
! Отговори
ало преди 5 години
До Анонименкакъв десант те гони бе..Съветите бяха на 100 километра от берлин и нямаше спиране..десанта бе да им се попречи да навлизат по на дърбоко в западна европа..десанти бълнува --джендърче комуняшко--на тати комунето- недоносчето...
44
7
 
2
 
! Отговори
четеш ,но какво ? преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТти май четеш само книги написани от руснаци и българи рубладжии ?!Я се поинтересувай как Сталин е превозвал до фронта боеприпасите от заводите в Сибир ,които не са били повече от петте пръста на едната ти ръка ?! Тогава руските некадърници дори камиони са нямали / по руски знаеш как е - нек грузавик!Съюзниците са давали на руските некадърници десетки хиляди картечници , статици самолети и кораби , боеприпаси ,лекарства , облекла + военна помощ с откриване на нови фронтове
43
3
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До абе рубладжияСъотношението на убитите Германия(Европа) - СССР е 1-1,6. Чети повечко сериозна литература ! *** !
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименYouTube -Апокалипсис Втора Световна война - Големите десанти / BG AUDIO / БГ АУДИО /Това е документален филм за втората св. война ! Влез в сайта и гледай ! Само руснаците и българските рубладжии не признавате огромната помощ на САЩ и съюзническите сили ! Гледай колко рано е започнала тази помощ , а не както вие рубладжиите изопачавате ,че помощта е дошла едва когато червената армия била пред Берлин ! Има и други клипове ,гледай и тях !
41
8
 
4
 
! Отговори
абе рубладжия преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТАбе *** , ако не бяха американците ,днес в Русия щеше да се говори на немски език !Дори с помощта на американците руските некадърници дадоха над 25 милиона жертви , пък представям си ако не беше тази помощ сигурно руските диваци щяха да дадат 80 или 100 милиона жертви ,тоест всички щяха да бъдат унищожени ! Благодарение на американците руснаците стигнаха до Берлин и си вдигнаха знамето ! Смешници ,дадоха 6 пъти повече жертви от немците ,ама на победители се правят !
40
0
 
5
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Много обичам да слушам и да чета материали за причините на важни исторически събития .Но когато в тези материали и обяснения срещна думички като "ако" ,"щеше" и тем подобни просто сменям темата.Историята /впрочем и политиката/ не признават условно наклонение !Случило се е това ,което се е случило!Понякога ми се струва ,че условното наклонение е любимото наклонение на губещите и неудачниците и тези които винаги търсят причини вън от себе си!?