Дъщерята на Химлер – част от германското разузнаване!?

Гудрун Бурвиц никога не се е отричала от баща си и нацизма
30 юни 2018 09:50, Александър Попов
101
Дъщерята на Химлер – част от германското разузнаване!?
Снимка: Уикипедия

Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един от нацистките лидери, Хайнрих Химлер, през 60-те години на миналия век. Тя никога не се е отричала от баща си и нацизма и е била крайнодесен активист.

Разкритието, че дъщерята на Химлер Гудрун Бурвиц е работила за Федералната разузнавателна служба (БНД), бе направено от в."Билд" и потвърдено от БНД, пише "Монитор".

То може да подхрани обществените дебати в Германия за толерирането на някои нацисти след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Химлер, който като началник на СС бил един от най-могъщите нацисти и главен инициатор на избиването на шест милиона евреи по време на Холокоста, се самоубива в британски плен през 1945 г. Дъщеря му Бурвиц почина миналия месец в Мюнхен на 88 години.

"БНД потвърждава, че Бурвиц е била член на БНД за няколко години до 1963 г. под фалшиво име", каза шефът на историческия отдел на БНД Бодо Хехелхамер.

"Времето на нейното напускане съвпадна с начало на промяна в разбирането и отношението към сътрудниците, които са били свързани с нацистите", добави Хехелхамер.

През последните години германските разузнавателни служби станаха обект на критика, за провала си да изкоренят десните екстремисти в следвоенния период. Критичните историци казват, че бивши нацисти и крайнодесни симпатизанти, работещи в службите за сигурност на тогавашна Западна Германия, може да са защитавали други такива.

По времето, когато Бурвиц е работила за БНД, тя е ръководена от Райнхард Гелен, бивш командир от нацисткото военно разузнаване, които ръководеше разузнавателната агенция на Западна Германия до 1968 г.

Хехелхамер каза, че тъй като Бурвиц вече не е между живите, БНД е могло да направи изключение от политиката си да не прави коментар за действащи и бивши сътрудници. Това разкритие е част от процес на критично преосмисляне на собствената й история.

Борбата да се изправят пред съд хора с нацистко минало е неизменна тема в следвоенната история на Германия, както и подозренията, че привърженици на крайната десница са запазили лостове за влияние и власт в службите за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
През ВСВ индустрията на цяла Европа работи в полза на Германия и Източният Фронт. Във Вермахта над 1 милон войници от различни Европейски страни се бият срещу СССР. И на края - Руснаците в Берлин. Парадокс !!!!!
38
4
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 40 Кво да гледам бе, ***? Т-34 ли гони до Берлин немците или руснаци с американски танкове ги гонеха?Скрий се , че ставаш смешен!
37
6
 
5
 
! Отговори
влез и гледай преди 5 години
До АТАКИСТYouTube -Апокалипсис Втора Световна война - Големите десанти / BG AUDIO / БГ АУДИО /Това е документален филм за втората св. война ! Влез в сайта и гледай ! Само руснаците и българските рубладжии не признавате огромната помощ на САЩ и съюзническите сили ! Гледай колко рано е започнала тази помощ , а не както вие рубладжиите изопачавате ,че помощта е дошла едва когато червената армия била пред Берлин ! Има и други клипове ,гледай и тях !
36
4
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 38 Я кажи някой американски танк или самолет управляван от руснаци през ВСВ? Жалък келлеш!
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До глупостта на ХитлерНемската армия многократно превъзхождаше руската , затова Хитлер си позволи да разпръсне армията на няколко фронта ,но не очакваше толкова бърза подкрепа към СССР от страна на САЩ и другите съюзнически сили ! Дефакто помощта на съюзниците започна още първата седмица от нападението на Хитлер над СССР ! Сталин премести няколко завода в Урал , а САЩ и съюзниците пазеха руските пристанища , даваха им оръжия ,боеприпаси , танкове ,самолети ,храни ,лекарства ,облекло и много др
34
12
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
do 33 ***, даже и целият си ресурс да беше насочил срещу СССР Хитлер, пак нямаше да успее. Можеше да превземе Москва, Сталинград, Ленинград и дотам, защото Сталин вече беше готов за продължителна битка с Хитлер измествайки заводите за оръжие в далечния Сибир. Войната щеше да се проточи още 1-2 години, но руснаците пак щяха да спечелят..с още 10 милиона жертви повече....Но щяха!Най-голямата грешка на Хитлер бе, че нападна Сталин, а му стигаше цяла Европа, а на Сталин му дремеше за Европа.
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До глупостта на ХитлерПрав си ! Вместо да насочи цялата армия към СССР , той я разпръсна на 6 или 7 фронта ,та чак до северна Африка ! Освен това ангажира много голяма част от армията да се занимава с кокошкарски работи да трепи евреи и немските войници да си губят времето в преследване на евреи и в концлагерите като пазачи и биячи вместо да отидат да се бият в СССР ! Това е огромен ресурс ,който Хитлер трябваше да насочи към СССР ! У.шанките изкараха голям късмет ,дори и помощи от САЩ и съю
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешката на Хитлер е, че не се справи първо с Англия, после с САЩ и т.н.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер беше саботиран от неговите си хора. Имал е прекалено голямо доверие.
30
8
 
10
 
! Отговори
глупостта на Хитлер преди 5 години
Най-глупавото нещо което Хитлер направи е ,че не слушаше генералите си ! Не трябваше да разпръсква немската армия на няколко фронта ,а трябваше да я насочи право към СССР ! Най-глупавото нещо което направиха генералите му беше ,че не намериха начин да го ликвидират и да продължат войната така както те смятат да добре ! Имаше такива опити ,но не бяха планирани от генерали ,а от обикновени офицери ! Ако бяха действали по правилния начин дори САЩ и съюзниците нямаше да могат да помогнат на СССР
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Йосиф СталинАма измрха 30 милиона от вашите по пътя ...---Да, за ваша голяма злорадост 30 милиона руснаци се пожерваха за Русия и воюваха срещу целия Свят който финансираше и подкрепяше Хитлер и Германия. Но успяха да запазят Русия. И винаги ще помнят жертвата, и Русия винаги ще я има.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за Химлер знаемХитлер уж около 10-пъти бил препогребван. Дали е истина никога няма да разберем.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Йосиф СталинАма измрха 30 милиона от вашите по пътя ...
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 25 За пръв път чувам от теб , мче Хитлер е пренесен в СССР.Доста голяма фантазия имаш.За Аржентина знаем всички иначе.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацистите лошо-лоши, ама нали знаете, че доброто зачерква злото, а за нас, доброто щеше да е, да имам България на Три Морета ! Представяте ли си ? Турция извън Европа, Константинопол наш, Македония е Македония, ама Македония област и не сме под 7 милиона, ами гоним 30 ...нищо, още има време.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След ВСВ трябваше да разпарчатосат Германия и да раздадат териториите й на останалите, вместо да я въстановяват. Сега смениха национал-социализма с антинационал-джихадизъм и водят Европа към трета поредна катастрофа.
23
2
 
7
 
! Отговори
за Химлер знаем преди 5 години
че се е самоубил и има доказателства затова ! Но Хитлер ?! Руснаците твърдят ,че той уж се е самоубил в бърлогата си ,а след това руснаците са пренесли тленните му останки в СССР ! Но руснаците нито един път не разрешиха на германците да направят ДНК експертиза на трупа ! Немците твърдят ,че това е двойник на Хитлер , а самият Хитлер е избягал в Аржентина и там е починал от естествена смърт ! Западните историци и специалисти не лъжат , но руските доста лъжат !
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23 Много ясно...самият факт, че немските войници без битка хвърляха оръжията си срещу американските войници на територията на Германия, а воюваха до кръв с руснаците в Германия казва всичко.
21
1
 
7
 
! Отговори
Йосиф Сталин преди 5 години
Дъщерята не носи вина за бащата. На нищо не се научиха германците от нас руснаците. Ние ги посрещнахме гостоприемно, даже ги изпратихме до Германия.И ето ще критикуваме ,защо на този уважаван човек са взели дъщеря му на работа.Както е казал един известен българин,относно неговата дъщеря: Ами кадърно е детето.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За една нощ от нацисти станали евроатлантици и си създали Четвъртия Райх (ЕС-НАТО)