Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия

Ще има ли хепиенд или предстои краят на управлението й?
Обновена: 1 юли 2018 07:20 | 30 юни 2018 15:00, Александър Попов
73
Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия
Снимка: Reuters

В неделя, когато заседава ръководството на ХСС, ще стане ясно какво ще е политическото бъдеще на Ангела Меркел. Ето пет възможни сценария, според "Дойче Веле".

Вариант 1: Хепиенд

Ангела Меркел се връща от срещата на върха за миграцията като сияеща победителка. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер оценява тези успехи като резултат от оказания "баварски натиск". ХДС и ХСС отново са съюзници. Меркел е спасена и дори излиза от тази криза по-силна.

Вариант 2: Безизходица

Още по темата
Резултатите от срещата на върха се интерпретират различно. Предприемат се първи стъпки към приемането на обща за ЕС политика за правото на убежище, но всякакви по-нататъшни действия се протакат с помощта на декларативни обещания. ХДС моли за още малко време, а Зеехофер, Зьодер и компания на свой ред уверяват, че вземат всички предпазни мерки за връщането на бежанци. Ангела Меркел е с отслабени позиции, но все пак остава канцлерка.

Вариант 3: Унижение за Меркел

Критиците на Меркел определят постигнатите резултати от срещата на върха като недостатъчни, а ХСС обвява, че те няма да доведат да никаква промяна на положението по границата. И понеже не са договорени още никаки двустранни споразумения, германската полиция започва да връща обратно мигранти. Ангела Меркел дава пълна свобода на действие на вътрешния министър Хорст Зеехофер, а неговият ХСС представя това в предизборната си кампания в Бавария като победа над курса на Меркел в бежанската политика. Германската канцлерка излиза от ситуацията силно отслабена.

Вариант 4: Разтуряне на съюза ХДС/ХСС

Ангела Меркел обявява срещата на върха за голям успех. Но нейните критици от ХСС смятат, че канцлерката се е провалила. Хорст Зеехофер разпорежда връщането на хора от границата. Меркел припомня, че Германия носи и европейски отговорности, държи на своя курс и уволнява Зеехофер. След това ХСС напуска коалицията. Фракцията ХДС/ХСС в Бундестага се разпуска, а Ангела Меркел продължава да управлява с правителство на малцинството заедно със социалдемократите. Или пък кани Зелените да заемат мястото на ХСС.

Вариант 5: Краят на Меркел

ХДС и ХСС оценяват различно резултатите, постигнати на европейско равнище. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер решава да действа на своя глава на границата и бива уволнен от германската канцлерка. Коалицията се разпада, както и парламентарната фракция на консерваторите. Ангела Меркел поема отговорността за провала на правителството, иска вот на доверие от парламента и проправя пътя за нови избори. На конгреса на нейната партия ХДС обаче Меркел не се кандидатира за председателското място. То се оспорва между Анегрет Крамп-Каренбауер, Армин Лашет и Йенс Шпан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 43 преди 5 години
Простотията - не ходи по гората!Стои си при теб!Има Гугъл - dummkopf!Чети - ако си се научил!
38
6
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Германия "спонсорира" войната на САЩ в Афганистан с над 100 000 000 000 долара!По-голям виц не бях чувал! Откъде ви раждат главите подобни неистини?
37
1
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Махнете я тая Шмеркел ханъм.Пускайте тема за мача.Френският петел ще бъде сготвен във врящия аржентински Казан.Вамос, Аржентина !
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще има ли хепиенд или предстои краят на управлението й?"Краят на кариерата й ще е хепиендът.
35
0
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
*мениджърите
34
0
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
До Василев.В Япония средната също е по-голямата част от обществото. Защото политиката на управление на персонала в тези страни е насочена към обикновеният работник. Докато в САЩ, Великобритания, тя е насочена към мениджмънта.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ХСС е най-добре да бият шута на Меркел, след което да се превърнат в общогерманска партия. Гарантирам им, че ако не на следващите, на по-следващите избори ще са първа сила.
32
1
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Довиждане, Бойко!:)))
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унищожи Европа, вкарвайки милиони нелегални емигранти, сега си отива...Ами дайте й пенсия - по 1 милион евро на месец - за заслуги!
30
1
 
11
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Избирам номер 4 : Края На Меркел :)))).
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевОт малкото форумци си, които казват тякои истини. За доказателство русоробите-рублофили панически те кичят с минусчета.
28
2
 
19
 
! Отговори
Циник до Василев преди 5 години
Германия "спонсорира" войната на САЩ в Афганистан с над 100 000 000 000 долара!
27
0
 
28
 
! Отговори
Брей преди 5 години
ДНЕС е пълно със статии за настоящи и бъдещи политически лузъри-Плевналиев,Цветанов,Меркел...Дайте нещо и за Сорос,та да се завърши картинката!Жив ли е още пущината?
26
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 5 години
До година с Меркел ще сме на платнохотка в средиземно море и всички вие ще дойдете да дух-ате.
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лисугера г-н Путин и бат Тръмп вече си разпределят зоните на влияние в разпадащия ЕСССР.
24
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 26 преди 5 години
И ще спечелиш колега!
23
0
 
17
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Дали букмейкърите вече не приемат залози кой пръв ще падне-ЕС или Меркел?Имам едни 5 лева излишни,викам да ги сложа за оставане на Меркел.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 6-и - Меркел бежанец в Африка.
21
5
 
16
 
! Отговори
Меркел си отива преди 5 години
заради грешната политика ! Прие над 2 милиона бежанци , а трябваше да ги върне в страната в която са влезли ! През България минаха над 100 000 бежанци на път за Германия , Меркел трябваше да ни ги върне всичките и тогава щяхме да се научим да си пазим границите , а и нали затова пари получаваме от ЕС да пазим външната граница ! В Гърция и Италия също трябваше да върне стотици хиляди бежанци !
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Сиреч Борисов ще застане на мястото на Меркел.