Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия

Ще има ли хепиенд или предстои краят на управлението й?
Обновена: 1 юли 2018 07:20 | 30 юни 2018 15:00, Александър Попов
73
Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия
Снимка: Reuters

В неделя, когато заседава ръководството на ХСС, ще стане ясно какво ще е политическото бъдеще на Ангела Меркел. Ето пет възможни сценария, според "Дойче Веле".

Вариант 1: Хепиенд

Ангела Меркел се връща от срещата на върха за миграцията като сияеща победителка. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер оценява тези успехи като резултат от оказания "баварски натиск". ХДС и ХСС отново са съюзници. Меркел е спасена и дори излиза от тази криза по-силна.

Вариант 2: Безизходица

Още по темата
Резултатите от срещата на върха се интерпретират различно. Предприемат се първи стъпки към приемането на обща за ЕС политика за правото на убежище, но всякакви по-нататъшни действия се протакат с помощта на декларативни обещания. ХДС моли за още малко време, а Зеехофер, Зьодер и компания на свой ред уверяват, че вземат всички предпазни мерки за връщането на бежанци. Ангела Меркел е с отслабени позиции, но все пак остава канцлерка.

Вариант 3: Унижение за Меркел

Критиците на Меркел определят постигнатите резултати от срещата на върха като недостатъчни, а ХСС обвява, че те няма да доведат да никаква промяна на положението по границата. И понеже не са договорени още никаки двустранни споразумения, германската полиция започва да връща обратно мигранти. Ангела Меркел дава пълна свобода на действие на вътрешния министър Хорст Зеехофер, а неговият ХСС представя това в предизборната си кампания в Бавария като победа над курса на Меркел в бежанската политика. Германската канцлерка излиза от ситуацията силно отслабена.

Вариант 4: Разтуряне на съюза ХДС/ХСС

Ангела Меркел обявява срещата на върха за голям успех. Но нейните критици от ХСС смятат, че канцлерката се е провалила. Хорст Зеехофер разпорежда връщането на хора от границата. Меркел припомня, че Германия носи и европейски отговорности, държи на своя курс и уволнява Зеехофер. След това ХСС напуска коалицията. Фракцията ХДС/ХСС в Бундестага се разпуска, а Ангела Меркел продължава да управлява с правителство на малцинството заедно със социалдемократите. Или пък кани Зелените да заемат мястото на ХСС.

Вариант 5: Краят на Меркел

ХДС и ХСС оценяват различно резултатите, постигнати на европейско равнище. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер решава да действа на своя глава на границата и бива уволнен от германската канцлерка. Коалицията се разпада, както и парламентарната фракция на консерваторите. Ангела Меркел поема отговорността за провала на правителството, иска вот на доверие от парламента и проправя пътя за нови избори. На конгреса на нейната партия ХДС обаче Меркел не се кандидатира за председателското място. То се оспорва между Анегрет Крамп-Каренбауер, Армин Лашет и Йенс Шпан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мястото на Меркел ще стане Ердоган или друг турчин.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империята ЕС също се разпада
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа има нужда от нови лидери - визионери. Меркел е като Глф 2 - има сантиментална стойност за някои перничани ...
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел - ще остане на власт! Наблюдавам отблизо нещата в Германия. Това политическо квазимодо вече СЕДЕМНАДЕСЕТА година прави в Германия и Европа - каквото реши!Порочна система е тази - която позволява създаването на ДИКТАТОРИ! Били те -Меркел, Путин, Ким Чен Ун...
15
7
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
В Германия винаги за какъвто и да е било проблем, са разчитали на диалогът. И в този смисъл, не очаквайте драматизъм в немската политика. Напротив всичко там е рационално и добре приемислено!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не знам кой е по-нагъл Мурксул ханъм или Борисов ефенди.
13
0
 
12
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Само Баце може да спаси Меркел!На един самотен остров.....
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е германският Бойко Борисов в пола. Нинова е Бойко Борисов в пола.
11
0
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Предсмъртните думи на Гьоте:"Светлина,повече светлина!"Предсмъртните думи на Меркел:"Бежанци,повече бежанци!"
10
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 5 години
Ако Меркел остане още година, ЕС е обречен. Путин, Тръмп и дядо Си Дзинпин със сигурност ще се радват, ако тази некадърна комсомолка остане на власт. Така ЕС ще е на колене, а Германия слаба.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре вариант 6 Мурксул да отиде да обслужва мигранти в Либия по пътя им към обещаната земя .
8
8
 
3
 
! Отговори
не ги мислете преди 5 години
германците , те със или без Меркел пак ще са добре защото си нямат рубладжии в парламента! Мислете за България , мислете защо дори и да сме в ЕС повечето от политиците ни в парламента са рубладжии , крадат помощите пращани от ЕС ,крадат фондовете и субсидиите пращани от ЕС ! Винаги избират неизгодни за България сделки за да угодят на другаря Путин ! Рубладжиите също така са в бизнеса , по партийна линия изкупиха всички хотели и заводи в България ! Робуваме на рубладжии дори да сме в ЕС и НАТО
7
1
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Искаме си Меркел ! Върши ни чудесна работа ! Хи-хи-хи !
6
1
 
15
 
! Отговори
Либерал преди 5 години
Всички *** тръпнем в очакване да чуем, че Меркел остава на власт, а приема на клети бежанци и налагането на гей култура ще продължат!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е дебелокожа и обсебена за власт другарка. Само с ритници могат да я свалят.
4
2
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Ей, дръще бабугера още малко! Да досъсипе това недоносче ЕСсср и чак тогава да си ходи. Имайте търпенеие бе хора !
3
3
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Вариант 6.Меркел остава на поста,съвсем подлудява германците,идва АзГ и разгонва ***.д.алите от властта.
2
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
сьд за меркел и коалицията и как може тьпите шваби да я избират за 4 пьт и посление да и приемаме индииците тя знае ли че ние в бьлгария имаме достатьчно от тяхи повече не можем да хрантутим пенсионерите по селата изнемогват от мизерияи индииски набези бьлгария харчи пари за хора които са подгонени нарочно от родните им земи с цел интереси на кого ли не
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чао !