Двуглави орли и песни: Балкански дрязги на Мондиала

Дипломацията на Балканите намира своя край... на терена
Обновена: 1 юли 2018 15:34 | 1 юли 2018 14:41,
113
Двуглави орли и песни: Балкански дрязги на Мондиала
Шакири и Джака по време на мача срещу Сърбия. Снимки: БТА

Сърбите обиждат Джака и Шакири. Те от своя страна искат да унижат Сърбия. А хърватите пеят националистически песни в съблекалнята. Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова жалки, пита Кръсто Лазаревич.

Футболът може да задейства опасни националистически чувства. След един квалификационен мач между Хондурас и Салвадор през 1969 година избухна т.нар. Футболна война между двете страни, която отне живота на 2000 души. Изглежда, че за някои футболисти, треньори и запалянковци Световното първенство по футбол в Русия е продължение на войната с други средства. Така например Гранит Джака и Шердан Шакири отпразнуваха головете си срещу Сърбия като изобразиха с ръце двуглавия албански орел, за да унижат сърбите, пише Deutsche Welle.

Сърбите и албанският орел

Гранит Джака е роден в Швейцария. Неговите родители идват от Косово. Шакири е роден в Косово, но на четиригодишна възраст се премества със семейството си в Швейцария. И двамата футболисти не са от Албания, техните родители не идват от Албания. Те не играят в отбора на Албания и въпреки това отпразнуват головете си срещу Сърбия, изобразявайки с ръцете си албанския национален символ.

Още по темата

Нищо чудно, че диаспората има много специално отношение към "родината". Една нация, с която и двамата нямат почти нищо общо, бива стилизирана като мистично място. "Родината" е място, което човек вижда по време на лятната ваканция и за което можеш дори да си внушиш, че е прелестно - поне докато родителите ти или ти самият получаваш заплатата си в евро или в швейцарски франкове.

По време на мача Швейцария - Сърбия футболистите Джака и Шакири бяха обиждани от сръбските фенове заради произхода им. Изобразяването на двуглавия албански орел беше доста дипломатичен отговор на тези обиди. От друга страна е абсурдно, че сърбите се чувстват провокирани от един двуглав орел, тъй като и на тяхното национално знаме е изобразен такъв. Това обаче е въпрос на националистическа логика. И човек не трябва да я разбира на всяка цена.

Много по-лошо се представи сръбският треньор Младен Кръстаич. Той демонстрира явно, че не умее да губи. Кръстаич обвини съдията Феликс Брих за загубата на Сърбия и заяви: "Аз бих го предал на трибунала в Хага, за да го осъдят. Така, както и нас ни осъдиха!". С тази думичка "нас" Кръстаич се солидаризира с осъдените военопрестъпници и всъщност каза, че всички сърби са били изправени на подсъдимата скамейка в Хага. Отново националистическа логика.

За съжаление, много сърби споделят казаното на Кръстаич. Вероятно и онези запалянковци, които на стадиона в Калининград носеха тениски с лика на осъдения за военни престъпления Ратко Младич, отговорен за убийствата на 8000 души само в Сребреница.

А хърватите?

Хърватският национален отбор също не се свени да прославя военопрестъпници. Дали германските национали биха могли да празнуват победа в съблекалнята с песни на дясноекстремистки творци, в чиито текстове се осмиват жертвите на нацизма? Надали някой може да си представи подобна кратинка! За хърватските футболисти обаче това е нещо нормално. След победата си над Аржентина те масово запяха една песен, която започва с думите "За родината винаги готови".  Това е поздравът на хърватските усташи. Песента е дело на дясноконсервативния музикант Марко Петкович с пседвоним Томпсън, който се присмива на мъките на концлагеристите в лагерите Ясеновац и Стара Градишка. В тези лагери систематично са били избивани евреи, сърби, роми и опозиционери.

Неведнъж фашисткият поздрав е предизвиквал скандали в хърватския национален отбор. Когато Хърватия се класира за Световното първенство по футбол в Бразилия, Йосип Симунич крещеше към феновете "За родината!", а те му отговаряха в хор "Винаги готови!". Впоследствие той беше изваден от отбора за Световното първенство в Бразилия. Това обаче не промени нищо.

Жалко, защото хърватският национален отбор играе много добър футбол и човек би се радвал на негов успех на Световното първенство в Русия.

Аз лично се питам следното: "Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова националистически настроени и толкова жалки? И наистина ли трябва да го показваме непрекъсното на целия свят?", завършва Лазаревич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се чувстват албанци да играят за Албания! Ако в Швейцарската футболна федерация имат хора с тoпки, тези двамата моментално ще бъдат изхвърлени от швейцарския национален отбор!
30
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, в 90-тата минута дойде и най-големият КЕФ - 2-1 и самодоволните, надути като циреи богопомазани српски "звезди" хлъцнаха от изненада!Хахаххахаха
29
10
 
36
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Само един болен мозък може да се обижда от това, че някой кръстосал ръце пред него.Щом се чувстват албанци, това си е тяхно право.
28
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Никъде не е казано, че ще показва флаг на терена!Може да е и в извънработно време, пак ли ще го ругаете?
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медията Дойче Веле е пълен резил за арийска Германия!
26
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА РОДИНАТА! Тези слова нищо не значат за ***,депутати,и майцепродавци тоест около 20% от народа.
25
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не чух осъдителни коментари от дойче веле за проявите на Джака и Шакири. Не само това, ами дори ги изкараха жертви, че ги и оправдаха, след което се хвърлиха да разнищват сръбския и хърватския отбор. Представяте ли си какви *** работят в тази немска медия?
24
1
 
33
 
! Отговори
до PKK преди 5 години
Erdo PKK-nin amina koydu!PKK v USA, натам се насочете жалки плъхове!!!
23
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрицовете явно решиха, че всички са им забравили и простили зулумите и сега са тръгнали да се изживяват като някакъв морален съд осъждащ националистическите прояви на другите. Засрамете се бе немски престъпници!
22
5
 
38
 
! Отговори
PKK Zafer!!! преди 5 години
Свобода за Кюрдистан!!!Цяла Анатолия е в душевните граници на свободен Кюрдистан!!!
21
3
 
41
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До 16, нормални прояви на патриотизъм.Не може да представляваш Швейцария, която те е отгледала и те храни, на първенство гледано от целия свят и да показваш албански патриотизъм. Името на Швейцария съвсем се загуби в тая суматоха, навсякъде се пише и говори за Косово и Албания. Ето за това трябва да се накажат тези "патриоти" - за уронване престижа на Швейцария пред цял свят.
20
6
 
43
 
! Отговори
защо? преди 5 години
Защо показвате тези животни на снимката?
19
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля, че немска медия изобщо има моралното право да размахва пръст за националистически прояви. Разбрахте ли дойчо, още 1000 години няма да си изкупите вината? Снижавайте се под нивото на тревата и си дръжте плювалниците затворени. Нагли смешници.
18
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам, ако българин от Западните покрайнини играе на Световно и покаже флагче с българското знаме, ще го ругаете ли, или ще му ръкопляскате?-------------------------------------------------------------------------------------------------Ще го ругаем, защото е избрал да се състезава за Сърбия, а не за България.
17
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само да попитам, ако българин от Западните покрайнини играе на Световно и покаже флагче с българското знаме, ще го ругаете ли, или ще му ръкопляскате?"На терена не се допускат флагчета и други предмети, които могат да наранят някого. Напънал си си мозъчната клетка, ама не ти се получи.
16
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам, ако българин от Западните покрайнини играе на Световно и покаже флагче с българското знаме, ще го ругаете ли, или ще му ръкопляскате?
15
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните покрайнини са загубени заради лузърcкия манталитет на българските политици и на българите като цяло. Какво са ни виновни сърбите?
14
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормални прояви на патриотизъм. Какво толкова като пеят усташки песни, или пък показват албанския орел...Всеки народ си има своята истина. Жалки либерални вопли. дайте сега французите да не пеят марсилезата...или да викат Франция напред! ми то по тази логика и "Българи-юнаци!" е националистическо...безумна статия
13
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите, хърватите и албанците са супер криви хора. С такива въобще най-добре да си нямаш работа. Злобни, шовинистични, прости и нагли. Забравихте ли, че сърбите ни взеха западните покрайнини ?!
12
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Западните покрайнини забравихте ли ги?