Безработните българи през май – 166 хиляди

Средната безработица у нас остава по-ниска от ЕС
Обновена: 3 юли 2018 09:14 | 2 юли 2018 22:46, Екип на Investor.bg
30
Безработните българи през май – 166 хиляди
Снимка: Архив, Reuters

Безработицата в България през месец май отбелязва леко понижение. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник.

Според тях през петия месец от годината безработицата в страната е била 5%. Месец по-рано е в размер на 5,1%. По-голямо е намалението на годишна база – през май 2017 г. тя е била 6,2 на сто.

Данните показват, че през месец май тази година без работа у нас са били 166 хиляди души. Година по-рано броят им е бил 210 хиляди.

Младежката безработица у нас остава по-висока от средната и също бележи лек спад на месечна основа. През май тя е 11,2%, като месец по-рано е 11,5%. На годишна основа и тук понижението е по-значително. През май 2017 г. тя е била 14%. Младежите под 25-годишна възраст у нас без работа са общо 17 хиляди.

За май се запазва тенденцията от последните месеци повече мъже да са безработни (5,4%), отколкото жени (4,5%).

Средната безработица у нас остава по-ниска и от средната за Европейския съюз, която в петия месец от годината е била 7 на сто, оставайки стабилна спрямо април и отчитайки понижение спрямо нивото от 7,7 на сто от май миналата година.

Майското равнище на показателя е най-ниското от август 2008 година, уточнява БТА.

В еврозоната за май е отчетена безработица от 8,4 на сто, без промяна спрямо април и понижение спрямо 9,2 на сто през същия месец на 2017 година.

Спрямо април 2018 г. броят на безработните е намалял със 125 хиляди в ЕС и със 154 хиляди в еврозоната. На годишна основа безработните са намалели с 1,828 милиона в ЕС и с 1,252 милиона в еврозоната.

Спрямо май месец на миналата година безработицата е спаднала във всички страни членки, като най-силни са пониженията в Кипър (от 11,4 на сто до 8,4 на сто), Хърватия (от 11,3 на сто до 8,9 на сто), Гърция (от 22,1 на сто до 20,1 на сто между март 2018 г. и март 2017 година) и Португалия (от 9,2 на сто до 7,3 на сто).

За сравнение, през май безработицата в САЩ се е понижила до 3,8 на сто спрямо 3,9 на сто през април и 4,3 на сто през май 2017 година.

Четете още новини в Investor.bg


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мене баба ми ми е разказвала, че с много мъка и лишения са построили къща... неизмазана и недовършена... имало е дни, в които са лягали гладни... И като гледам другите къщи на село са пак такива - малки и недонаправени...
21
0
 
2
 
! Отговори
Корекция на 16 преди 8 месеца
Отнася се до 12, а не до 15.
20
0
 
3
 
! Отговори
До Нико преди 8 месеца
Раздаваха парцели без пари, но само на определени групи граждани.
Кога и къде са били раздавани апартаменти "като кифли" може би само ти знаеш. Всички останали, които помнят онова време, знаят, че липсата на жилища и то точно за онези, които са под 40 г., е един от главните проблеми за демографската криза днес.
Моделът беше - двудетно семейство в двустайна панелка. Пораснат децата, едното се ожени и заеме детската стая, другото спи в коридора на походно легло! Как да се ожени?
19
8
 
4
 
! Отговори
Бай Сандо преди 8 месеца
По принцип работят тези на които им трябват пари т. е. бедните. А ние баровците се чудим само къде да идем да си правим кефа с некое малко пичле.
18
6
 
13
 
! Отговори
Нико преди 8 месеца
Преди години при тоталитарната власт в българия работеха и виетнамци в строителството апартаменти се раздаваха като кифли безплатно на млади семейства почти без пари образованието беше на съвсем друго ниво работен ден девет часа с две почивки почивки по станции санаториуми, раздаваха парцели също без пари превърнати сега във вилни зони това бяха лошите комунисти а добрите демократи не коментирам сами си правете изводи.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
комунистически глупости точно както са ги дрънкали и в Австрия и Германия преди втората световна.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според статистиката в с. Булгариничково младите хора са 0 % !!!
Според Собственика на ГЕРБ тамо ,у тва село безработицата е 0 % !!!
Прав е падишаха !!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 10
Гражданите на истински държави разчитат на ДЪРЖАВАТА което е съвсем нормално! Но това в България много бавно се случва. И докато стане ще сме вече 1 милион от които 80% роми!
14
13
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 месеца
В България Безработица няма !!! 0%!!! Има такива които не им се работи защото има кой да ги издържа и други които се водят безработни но изкарват пари правейки си далаверки.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали! Сливи за смет на всеки ъгъл!
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То някои се гордеят с това и дори почват на кафе с ракия е товае млади хора место да не пият и гледат жени деца гледат чаша и маса
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А завистливите и злобните колко са.Докато злобеем един зад друг и завиждаме един през друг можем да сме над 200000
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 9

Не е едно и също.
Относно дебилността - един от симптомите на това състояние е вечното повтаряне на едно и също нещо, без способност да се възприемат и разбират фактите от реалността.
9
6
 
19
 
! Отговори
До 4 и 5 преди 8 месеца
Кой ви каза, че човек може да работи само ако има работодател?
Като искаш повече пари, спечели си! Не че работодателите в Бг са цвете за мирисане, но защо толкова много хора си мислят, че някой им е длъжен да им реши проблемите? Ако разчиташ само на чуждата милост и съвест, винаги ще те цакат.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 6

На лузъра все феминистки и поклоннички на Сафо са му в акъла. Нали трябва да си намери някаква утеха и оправдание.
7
5
 
23
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 8 месеца
Турците работят.
Онези другите не щат да работят и са много повече, отколкото се посочва в този материал. Не се регистрират дори като търсещи работа, а се прехранват от нашите пари, правейки безброй деца, за да взимат надбавки и помощи.
Европейската статистическа служба Евростат явно работи с методика, която не е в състояние да очертае истинската картина на безработицата у нас - нито размерите й, нито причините.
Виновни сме си ние,защото не сме принудили властимащите да спрат помощите за лентяи
6
9
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 8 месеца
На феминистките поклоннички на Сафо все мъжете са ви криви!
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мъжете по принцип са по-мързеливи и по-големи мрънкала от жените.
Но на думи са ехехей хехей!
4
3
 
39
 
! Отговори
Марин преди 8 месеца
Преди време щях много да критикувам "лентяите", но сега е друго. Хора, не се продавайте за по малко от 1000лв нето. Дори това е малко. Ако трябва емигрирайте. Не им позволявайте да си правят парите на ваш гръб.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябва да се работи за малко пари !
Така само се цакате взаимно и си подбивате цената на труда ви .

Работодателя е слонен да ви отреже ( дори и да сте компетентен) , но искате адекватна заплата и да назначи друг който е готов да му робува за 500 лв.

Ако всички си искате нормални пари за конкретна длъжност ще е принуден да ги плати иначе ще трябва да си работи сам !

Но не виждам как ще се случи в Бг това.... Затова и нямам намерение да се връщам