Новите цени на тока и парното - неизбежни, според експерти

Прогноза: Пак ръст на цената на природния газ през зимата
2 юли 2018 22:23, Екип на Bulgaria On Air
41

Нови цени на газ, ток и парно бяха приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Средното увеличение на цената на електроенергията е с 2%, на топлинната енергия с малко над 7%, а на природния газ - с 10,81%.
Още по темата

"Цената на топлинната енергия е пряко зависима от цената на нефта и курса на долара. Нямаше какво друго да направи регулаторът, освен да приеме увеличение. КЕВР се справи много добре и с цената на тока. Това бе много сложна задача, защото увеличението трябваше да е много по-голямо. Повишението е умерено и закономерно", каза в студиото на "Денят ON AIR" политикът Явор Куюмджиев.

По думите му в българската енергетика има проблеми, на които не може да се намери решение повече от 10 години.

"Ако не изготвим конкретна стратегия за енергетиката за следващите 10 години, определено ще имаме проблеми в сферата, а може и цените да се покачат още. Или трябва да се намалят разходите, или трябва да се увеличат приходите", категоричен е експертът.

Според него отношението към проекта "Белене" е меко казано несериозно, защото няма как за 3 месеца да се изготви информационен меморандум, да се привлече надежден инвеститор и да се започнат конкретни стъпки по реализирането на атомната електроцентрала.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев отбеляза, че през зимата се очаква ново повишение на природния газ, а успоредно с това може да има ново увеличение на цените на електроенергията и топлинната енергия у нас.

"Няма да има шоково поскъпване на тока и парното, но регулаторът няма много възможности, ако все пак цената на газа скочи отново. Няма как ценообразуването да се движи гъвкаво. Има милиард и половина натрупани загуби от преференциалната енергетика. Докато я има, няма начин ситуацията да се промени", подчерта още професорът пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в енергийното министерство се работи много усилено по проекта "Белене" и се търси сериозен и сигурен инвеститор.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти да видиш! Цената на тока- спрямо нефта и курса на ДОЛАРА!А минималната раб. заплата- спрямо КАКВО???Пенсия 200лв- спрямо КАКВО???Разходите ни спрямо долара, нефта, еврото, а заплатите ни???И излизат тук и там разни експерти да ми говорят много експертно!
12
32
 
3
 
! Отговори
Гад преди 5 години
Прошляци! Увеличение от 2 лв месечно уплаши андрешковците. Ама когато давате по 150 лв/мес за цигари, това не ви е проблем. Гъзареете се с телефони по 1000 лв, ама 3-те лв за ток/мес ви ядосват много.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕИЗБЕЖНО Е КАТО Е *** НАРОДА
10
18
 
6
 
! Отговори
Ай сиктир бе! преди 5 години
Голям прас! Ако не ви бяха казали, че са го вдигнали, нямаше и да го усетите в сметката си за ток.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нефта и газа са в долари, а тока е в евра.
8
19
 
3
 
! Отговори
значи преди 5 години
всички хора по света си плащат тока на действителна цена,само за богопомазаните българи,галени с перце от управниците си не може да им се иска да плащат,това,което потребяват и трябва да имат социална цена,защо,защото може би заплатите им са 10 пъти по-високи от европейските и горките трябва да купуват имоти всяка година,да обикалят света,да трупат спестявания в банките,откъде пари за някакъв си ток,дано по-скоро дойде видовден за тая нечувана бг наглост,сметка трябва да се потърси
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как долара влияе на цената на тока от америка ли внясате ток бе главанаци.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реформи и съкращения в ЕРП и ВЕИ че постояннио си раздуват разходите.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха, 2,03% се дигат СЕГА, след 2-3 месеца с още проценти. За туй иде реч, ако не си разбрал. А ти си се радвай.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха-ха!В Румъния токът спадна с 8 %.
3
28
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Токът поскъпнал с 2,03%. Е, не е болка за умиране. При сметка за ток от 150 лв, това са ЦЕЛИ 3,06 лв. Това са две кафета бе! Какво сте ми ревнали?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на нефта падна наполовина а курса на долара си е 1,50-1,60.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, кви цени, бе!Нали Баце ни е шеф. Каквито и цени да сложат, пак си го обичаме и ще гласуваме за него.Даже ще умреме за него.