Новите цени на тока и парното - неизбежни, според експерти

Прогноза: Пак ръст на цената на природния газ през зимата
2 юли 2018 22:23, Екип на Bulgaria On Air
41

Нови цени на газ, ток и парно бяха приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Средното увеличение на цената на електроенергията е с 2%, на топлинната енергия с малко над 7%, а на природния газ - с 10,81%.
Още по темата

"Цената на топлинната енергия е пряко зависима от цената на нефта и курса на долара. Нямаше какво друго да направи регулаторът, освен да приеме увеличение. КЕВР се справи много добре и с цената на тока. Това бе много сложна задача, защото увеличението трябваше да е много по-голямо. Повишението е умерено и закономерно", каза в студиото на "Денят ON AIR" политикът Явор Куюмджиев.

По думите му в българската енергетика има проблеми, на които не може да се намери решение повече от 10 години.

"Ако не изготвим конкретна стратегия за енергетиката за следващите 10 години, определено ще имаме проблеми в сферата, а може и цените да се покачат още. Или трябва да се намалят разходите, или трябва да се увеличат приходите", категоричен е експертът.

Според него отношението към проекта "Белене" е меко казано несериозно, защото няма как за 3 месеца да се изготви информационен меморандум, да се привлече надежден инвеститор и да се започнат конкретни стъпки по реализирането на атомната електроцентрала.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев отбеляза, че през зимата се очаква ново повишение на природния газ, а успоредно с това може да има ново увеличение на цените на електроенергията и топлинната енергия у нас.

"Няма да има шоково поскъпване на тока и парното, но регулаторът няма много възможности, ако все пак цената на газа скочи отново. Няма как ценообразуването да се движи гъвкаво. Има милиард и половина натрупани загуби от преференциалната енергетика. Докато я има, няма начин ситуацията да се промени", подчерта още професорът пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в енергийното министерство се работи много усилено по проекта "Белене" и се търси сериозен и сигурен инвеститор.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
експертите са такива защото някой им плаща да са експерти,когато те казват това ,което му е угодно,ако те не кажат това,просто се спира плащането и те престават да са експерти и стават обикновени граждани.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените се качват независимо от петрола и долара. Тука е така! Важното е, че заплатите на заетите в енергетиката винаги растат!
31
0
 
3
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
Защо само у нас увеличенията са неизбежно? Нали все се сравняваме с Румъния, а там намалиха цената на токас 3% и увеличихапенсиите с 10%. В Унгария - също.Как го правят там?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неизбежни далавери няма.
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на всеки български търтей е да си седи на оcpaния зaдниk и всичко да му е евтино...Е няма да стане... Няма да бленувате за комунизъм,а ще работите за да имате добър стандарт на живот.
28
1
 
12
 
! Отговори
Заспала Нация!!! преди 5 години
На световноте пазари нефта и долара поскъпват... Румъния намаля горивата с 3% само в България всичко пак поскъпва освен заплатите ни... ц ц ц ц ц Сега тези дето ги избираме ръка за ръка с опозицийте си ще излязът в лятна ваканция а ти тегли народе, явно мазохизма е силно развит в съзнанието ти?!?!?!?
27
1
 
15
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А в Румъния,??
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачахте срещу ЧЕЗ, на ви сега Гинка Теменужкоеа и Тиква Борисова.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юли, Август и Септември а след това Ноември. Хора не позволявайте да ни тъпчат!
24
1
 
12
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Какво ревете некадърници 510лв минимална-400не ви ли стига!
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка че ви оправи.
22
0
 
32
 
! Отговори
Гинка преди 5 години
Гинка иде, жална ви майка.
21
11
 
9
 
! Отговори
дддд преди 5 години
с поздрави от кремъл, ресурсите са си техни и газпром ще си продава както иска когато е монопол
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още българи ще избягат зад граница да си търсят препитание и нормален живот.
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че са неизбежни, след като всички търпят!
18
1
 
24
 
! Отговори
Къде преди 5 години
У Гаден *** акъл да съобрази, че увеличението на газа ще се мултиплицира във всички стоки, в чието производств участва...
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха-ха!А цените на всичко друго същите ли ще останат бе Ха-ха-ха?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9А заплатите в ЛЕВОВЕ.
15
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ай сиктир бе!Абсолютно вярно! Реват обаче най-вече форумните тpoлове. Увеличението е нищожно малко спрямо необходимото...
14
22
 
6
 
! Отговори
Гад преди 5 години
Много повече ме вълнува цената на бензина, ама срещу това не скачате нали, щото ще нарушите спокойствието на Бай Путин ;-)