След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия

До май бюджетът загубил 15 млн., а продъжбите – растат
3 юли 2018 09:45,
81
След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия
Снимка: Reuters

Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че с вдигането на акциза – бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лева за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили голямото търсене на новия тип цигари у нас.

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", пресметна тя.

Още по темата

"Нагреваемото тютюново изделие също не е полезно. От една кутия от тях, която струва 5,50 лв., в бюджета влизат само 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лева между януари-май. Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", настоя Стоянова.

"Да, става дума за лобистки интереси, аз съм виден лобист, но за бюджет – за това става дума", категорична беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г. – да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
РРР преди 5 години
Спрете да пушите и те ще фалират. Две хубави неща в едно.
77
0
 
7
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Мента Стоманова, не беше ли особено близка до един ромски цар?За едни лобисти питам!
76
0
 
9
 
! Отговори
Непушачка преди 5 години
Другарко Мента, да вдигате данък /какъвто и да е/ в средата на годината е безумие. Затова от българския пазар се оттеглиха хиляди инвеститори. Как можеш да планираш бизнеса си, когато ти сменят данъчната политика, така, както Ви е удобно. Или ВНЕЗАПНО осъзнахте, че някой печели, без да дава на когото трябва. Дори в Османската империя е имало един данък - десятък, т.е. 10%. Направо обявете робството за законно и ни оставете на мира. А Вие си пийте розовите хапчета и вървете да гледате внуци.
75
0
 
7
 
! Отговори
Непушачка преди 5 години
До ИкономикаКакто Менда спомена тази сутрин, 3,50 лв. влизав в хазната под формата на данъци и акцизи. Моля най-любезно да си сметнете, че това прави около 70% данък при средна цена на цигарите 5,50 лв.Т.е. всеки пушач плаща достатъчно данък за здравеопазване - лично и на околните.
74
0
 
1
 
! Отговори
не на електронните преди 5 години
Електронните цигари са искл вредно оръжие за масово поразяване и обемно обсебване.Описани са за първи път като такива от Български експерт Йорданов в доклад до ООН и НАТО.В обема около жертвите се виждат извънземни духове с реални размери до метър, два на дължина
73
0
 
2
 
! Отговори
Цакат с рак преди 5 години
Мед мафията която зарибява милиони да пушат до 2000 година ползваше импланти в аурата зад дясно ухо.След 2000 ползва черни микрочипове подавани през устата . Терористи на власт вместо да обезпечат лечение на поразените от мед мафията ги принуждават да купуват скъпи тежко терористични цигарени пакети.Новите имат вече вградени черни пси генератори,пси активатори, микрофони и обемно проникващи холограмни скенери.Аман от терористи на власт
72
0
 
2
 
! Отговори
цакат с рак снимки преди 5 години
Нагли терористи и масови убиици чрез престъпници на власт в София и другаде нанасят тежки поражения на земята и милиони граждани чрез милиони цигарени пакети с налепени холограмни оръжия,раково активни черни терористични надписи и ракови снимки. Много са убити вече със скоротечен рак/fulminant cancer. Ползват техника тип Черна магия проникващо активна.Арести за разпространителите на цигарени пакети с ракови и подобни снимки и холограми.
71
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аз съм непушач и съм на мнение, че цигарите убиват и вредят не само на пушачите, НО:Въпросът не е дали цигарите са вредни или не! Темата е за това, че бездимните цигари са ПО-МАЛКО вредни, съответно хората които пушат е добре да преминат на по-безвреден продукт! На всички ни е ясно, че % тези, които пушат и ще откажат цигарите заради цената им е много малък. Също така става дума за наглостта на управляващите: Те не са загрижени за хората, а за грешната сметка която са направили ипарите в хазнат
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На новите стикове цигари пише ли "Тютюнопушенето е опасно за вашето здраве"? Има ли картинки? Ако има, трябва да имат акциз като обикновените цигари.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изпаряването е вредно за вашето здраве!" Нов слоуган.
68
0
 
21
 
! Отговори
Румениге преди 5 години
Мента Стоянова, лобистката на шопара! Била изгубила хазната ! Хората са си го разработили като технология , а тия искат да лапат без да правят нищо!
67
16
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Цената на кутия цигари трябва да е 10 лв. Същото е и за ония извращения икос! Така ще има по-малко болни хора. ФАКТ!
66
5
 
3
 
! Отговори
Е преди 5 години
тези цигари са по-вредни и от обикновените.
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЕЛТА Е ДА НАКАРАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА ПУШИ БУЛГАРТАБАКА КЪДЕТО АКЦИЗА Е ПО-ГОЛЯМ!ЗАКОНИТЕ НЕ СА В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО А В ПОЛЗА НА ХАЗНАТА ВСИЧКИТЕ НА ГЕРБ!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Касатими нервити с тез прустутиий ъе еййййй !
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шинсинпушани ли си пия и ли си друсам. Работа си, изкарвам си парички, плащам си данъчета... Ай на остайте на море, ъ ? Как ща кайти? Аз ни ви са баракм Ко практика и вий ни ми са баркайти на мене.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ? Алкохолик съм бил ? Работя си, прибира се, пия си, а от петък до неделя, не ме търси ! Ама трябва и от свободното ми време да точат, *** мърсиниииЕдна цигара пуша на ден, за успокоение, ама те ... Ми трева ли си апуша бе ?!?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тая да е наемат и братята македонсци да им лобира за името защо не просто трябва да и платят подобаващо все пак говорим за име
60
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми с тия цигарки трудно се върти контрабанда, а и много взеха от пазара на "дебелите" момчета и им намаля печалбата. Що не вземат да вдигнат данъка на хазарта като са толкова загрижени за бюджета.
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пак лобира е всички е знаем как и защо лобира ту за цигари ту за алкохола от казаните а може и за въздуха скоро стига да има ко да е подсети по убедителноСтава вече смешна ама да не си мисли че е вечна на много хора и писнаха от нея от разни среди