След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия

До май бюджетът загубил 15 млн., а продъжбите – растат
3 юли 2018 09:45,
81
След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия
Снимка: Reuters

Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че с вдигането на акциза – бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лева за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили голямото търсене на новия тип цигари у нас.

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", пресметна тя.

Още по темата

"Нагреваемото тютюново изделие също не е полезно. От една кутия от тях, която струва 5,50 лв., в бюджета влизат само 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лева между януари-май. Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", настоя Стоянова.

"Да, става дума за лобистки интереси, аз съм виден лобист, но за бюджет – за това става дума", категорична беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г. – да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
27
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Лобистката на Шоп***ра! Колко ще ти плати за тая услуга дето му правиш! Рекламата на икуос става все по-агресивна и събира все повече потребители и решихте да им друпнете юздите, за най-безвредния продукт от този род на пазара! НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! ! ! ! ! !
57
1
 
27
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Кафяв преди 5 години
80% от социалните и поне 30% от здравните отиват за кафевите ни съграждани, които пък внасят 0, 01% от данъците в бюджета. Расист или реалист?
56
0
 
19
 
! Отговори
алу преди 5 години
Ддс е данък въздух. Въведен за ограничаване на инфлацията уж. Аз нещо евтино не виждам. Защо имам данък доход и печалба след като още 1 път с ддс ми облагате парите. *** ме н це то ви
55
1
 
28
 
! Отговори
...... преди 5 години
Чудат се откъде да взимат пари, за да си пълнят дупките в бюджетите и собствените джобчета! Пък това, че ще принудят тези, които вече пушат доказано многократно по-безвредните цигари да минат отново на онези смрадливи отрови въобще го няма в сметките, те само пари са им в главата, никаква мисъл за народа! ТРЯБВА БЕЗ АКЦИЗНИ ДА ГИ НАПРАВИТЕ БЕ ***, НЕ ДА ИМ ВДИГАТЕ АКЦИЗА!
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нощес тиквената престъпна шайка да не би да е сложила акциз и на въздуха?Наглите!
53
3
 
20
 
! Отговори
Мушмул преди 5 години
Държавата се възползва от слабоста на пушачите и ги смуче яко. От 5 лв кутията, 4 лв лапва държавата. А филип морис са лошите, леле
52
17
 
5
 
! Отговори
гуню преди 5 години
Абе къде пише, че е задължително да пушиш. Крадели ги компаниите. Били зависими. Зависим значи слаб, безволев. В задимен бар с пушачи се живее, запали колата и се затвори в гаража. Не съм пушач.
51
12
 
12
 
! Отговори
Вечерни новини преди 5 години
Как ви се струва ако новините всяка вечер започват така.Добър вечер уважаеми зрители и през днешния ден нови 50 човека починаха от болести причинени от тютюнопушенето.В края на седмицата техния брой, ще бъде над 350.Днес над 100 деца запалиха своите първи цигари.На повечето от тях вкусът не им хареса, но до няколко дни те ще направят нови опити и половината от тях, ще започнат да пушат ежедневно, защото искат да са готини, приети от съучениците си и обществото. Искат да приличат на родителите си
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мендооо, кой ти каза че разбираш изобщо от икономика ***? Загубила била държавата ХА!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм пробвал бездимен барут.Ама трудно се пуши. Има странични ефекти.
48
21
 
11
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
Най-общо казано, тютюнопушенето има икономическа цена, която се поема далеч не само от пушачите. Всички данъкоплатци плащат за лечение на заболявания, свързани с тютюнопушене. Работодателите поемат щети от загубата на производителност на своите служители пушачи. Пасивното пушене е причина за преждевременна смърт или загуба на работоспособност на стотици хиляди хора в света. Семействата на пушачи от ниските подоходни слоеве се лишават от средства, нужни за образование и пълноценно хранене на децата, така бедността се мултиплицира с всички последващи ефекти за обществото. Самите жизнени шансове
47
0
 
28
 
! Отговори
Айшето с наргилето преди 5 години
Пушенето вредно, ама кое е по-вредно...щото от 1кг тютюн = 50 кутии Х 5лв = 250лв. Държавата го изкупува по 3-4лв. за килограм...колко пъти са прецакани хората които го произвеждат и тези които го пушат? Акцизи = държавен рекет! После що имало контрабанда...
46
0
 
5
 
! Отговори
мужик преди 5 години
Дърпайте махорка.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е хубави ли са тези бездимни цигари ?
44
0
 
12
 
! Отговори
Благодаря! преди 5 години
До От Филип МорисБлагодаря за разкритата истина! Всичко е заради парите. Нали така? Не за да сте по-концентрирани и по-добре да си почивате. Не защото на компанията и пука за това дали ви стигат парите. Всичко е заради парите. При цигарите печалбата на индустрията е под 1 лев. При устройствата човека го е казал. Дължавата не е съгласна с това. И вместо да измисли кампании да намали пушенето, тя се чувства подведена от тютюневия гигант. Никой не иска да е прецакан. Нали пушещи хора?
43
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпакоо акциза няма да го плати Филип морисс ами Българите. Ти 1 клас ли си ? Каквото и да трупаш на една фирма тя просто го слага върху цената. Ако и тая глупост стане и аз спирам подкрепа за управляващите. Вече почна да става изнервящо всеки месец нещо се вдига.
42
0
 
17
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Тютюн преди 5 години
Абе защо трябва въобще да има акциз. Хем ддс хем акциз хем данък печалба 100 данъка на 1 продукт
41
2
 
11
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
До АнонименЛогиката на управляващите е, че и дните цигари и другите са на равени от тютюн. Само че сега същата компания която до онзи ден ти продаваше отровницигари ти казва следното:"Пешо, извинявай станала е грешка. Прецаквахме те с отровни цигари и без да искаме щяхме да те убием.Дано да си здрав, че наистина продавахме фашкии.От днес обаче много мислиме за теб и ти продаваме безвредно устройство.Пуши от него и пак си стой зависим от нас и ни плащай по 8 лева, че много те обичаме.Как е така
40
4
 
3
 
! Отговори
От Филип Морис преди 5 години
Да ви издам малко вътрешна информация... фирмата налива толкова пари в новия продукт, защото печели по близо 3,80 лева на HEETS кутия. Това което ще стане е просто ще си намали печалбата и ще остави цената същата.
39
10
 
5
 
! Отговори
Кос преди 5 години
Стига сте мрънкали,Филип Морис да си намали печалбите на тази пръдня и да ги остави на същите цени или леко да поскъпнат. Няма да ми печелят някакви американци от 6 грама тютюн на наш гръб. Да си намалят печалбите и да си траят. И аз плащам по 6.5 лв за Парламент и си мълча. Щом пушиш - плащаш.А иначе аз не съм виждал 10, 20 или 30 годишно изследване на вредите и ползите от пушенето на пръдня с нагряване върху група хора. Който смята, че е безвредно да чете какво пише на опаковката.