След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия

До май бюджетът загубил 15 млн., а продъжбите – растат
3 юли 2018 09:45,
81
След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия
Снимка: Reuters

Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че с вдигането на акциза – бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лева за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили голямото търсене на новия тип цигари у нас.

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", пресметна тя.

Още по темата

"Нагреваемото тютюново изделие също не е полезно. От една кутия от тях, която струва 5,50 лв., в бюджета влизат само 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лева между януари-май. Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", настоя Стоянова.

"Да, става дума за лобистки интереси, аз съм виден лобист, но за бюджет – за това става дума", категорична беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г. – да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
25
 
! Отговори
предлагам преди 5 години
Джвакането на дъвки също е голямо перо.Всеки дъвче.И е вредно . Износва зъбите напразно.Замърсява навдякъде . Плюяъ от слюнката. И да се дъвче и ходи е трудно защото са две различни работи. За целта.Трябва акциз.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32А ти прочети, колко умират на година от стария тютюн и после се прави на умен. Консервативен пуякк. Какво им да четем ? Ние решаваме, какво ще пушим. Ти като искаш дърпай старите барутниции и плюи сутринта катран. Въпроса е защо акциза , ще е по-скъп точно на тези цигари ??? Това питам аз .
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубиха един милион гласоподаватели с един замах :)
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега не пуша и мозъка ми дава на късо през 3 секунди. Така е с години, преди да пропуша.
34
1
 
17
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
колко ли пушача са дали вота си за гроб, на ви, малко ви е!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 - Производителността ми, когато пиша скапа с поне 25 процента (да кзмервма, защото имам задълбочени логове, или записи, ако предпочиташ), спрямо, когато не пуша. Спрях цигарите, но не беше същото. Оправи се, когато започнах да си слагам по 2 лепенки, но за съжаление ие ми става лошо от тях. Тъй като никотина на аплили не ми върши особена работа, предпочитам да пуша.
32
7
 
5
 
! Отговори
До SZF преди 5 години
Дали тези устройства са толкво безвредни? И ако са защо не купиш и на децата?Винаги тютюна е влизал в обществото с красивите думи: МОДЕРНИ, БЕЗВРЕДНИ, ПОЛЕЗНИ.Моля те да прочетеш насам натам и да видиш как са влезли цигарите преди години. По същия начин както сега искат да вкарат това безвредно устройство. На по-късен етаф ще излязат и косури, сегурен съм, но ти и до тогава ще бъдеш ЗАВИСИМ.Н искаш ли да си свободен? И ако не! Защо искаш да си роб на една субстанция?
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** глупостите ? Лъже и се мотае в думите си. Първо защо тея цигари, ще са в повече акциз от другите ? Те са 5.50 на кутия което си е скъпо , а са доста по малки. Второ какво ни интересува на вън , какво било ? Ами нанвън и ракия не пият да е направим 50лв литъра ли ? Това май си е лобизъм за някой. Тези цигари за сега се водят по безвредни и за околните и трябва да се стимулират , а не да се бутат старите димилки.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-хубавото на непушачите е, че винаги знаят какво е най-добре за другите! И са убедени!Така и дон Торквемада е изпращал хора на кладата за да се пречистят.
29
1
 
27
 
! Отговори
szf преди 5 години
Мръсни мижитурки се оказаха и тея *** от ГЕРБ, никога повече няма да гласувам за тях!!!!!! Направо ме отврати мисленето на тая лелка с псевдо икономическа култура!! Цената на този вид цигари трябва да е много ниска, за да се стимулират пушачите да ползват по-безвредни продукти за пушене.Ако IQOS е доказано по-малко опасен за здравето трябва да бъдат насърчавани пушачите да го ползват, така ще има по-малко разболели се- държавата печели от това, но кой ти ги мисли хората?!?
28
9
 
7
 
! Отговори
Клоуни преди 5 години
До Анонимен"Клоуни": Каза пушача и запали следващата си цигара. Той изобщо не предполагаше, че когато запали първата си цигара не смяташе да пуши цял живот.Искаше просто да е готин защото всички хора на които се възхищаваше пушеха. Сега кодини по-късно едва дишаше, защото вече пушеше по 2 кутии цигари.Тайно се надяваше децата му да не пушат за да не попадат в същия капан от който той не можеше да излезе. Живееше в свят от илюзии съчинени от компаниите които му продаваха дрогата която го убиваше
27
6
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Пич, пожелавам ти да живееш дълго и да се радваш на щастлив живот. Моля те не обвинявай някакъв чиновник за това че са те прецакали тютюневите компании. Виж картинката. По средата си ти искаш да се концентрираш.Хубаво. От едната страна те клатят цигарите от другата чиновника.А ти по средата си с илюзията че цигарите ти помагат да се концентрираш.Само, че цигарите не притежават това свойство. Защо на децата преди матура не им дават цигари за да се концентрират по-добре?Защото цигарите не го могат
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това непушачите сте страшни малоyмници! Благодаря за великите вселенски истини, за които отворихте слепите ми очи!Клоуни!
25
2
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
До АнонименВисоки печалби за кого? За тютюневите компании? Разбира се. Те печелят милиарди от пушачите, но искат още и за това не искат да плащат акциз, защото този акзиц го връщат на държавата, ако разбира се не го откраднат някак си. За хазарта съм съгласен. Трябва да има голям акциз, защото и той както и цигарите пристрастява хората и ги правят роби. Виж! Има един единствен нормален начин да се регулира това. Не търкаш билетчета и не пушиш и това спира, ако го направят и останалите хора.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21 - Пич, не планувам да живея дълго след пенсия, а освен това, никотина ми помага много с концентрацията. Не пуша на открито, не пуша по-кръчми, пуша си в стаичката, докато си работя над проектите. Идва некав-никакъв, дето бил от правителството и ми казва - дай ми 3 лева отгоре, зщаото акциз ... Па ясно е, че не ме харесваш, тамън по-бързо ще умра, да не ти преча. Трябва да в радваш, даже.
23
5
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
До АнонименНяма никаква партенка човече. Разликата между мен и теб е че аз вече не пуша, а ти пушиш. Наистина мисля това за акциза, само че...парите от акциза в България често не отиват за здравеопазване. Отиват за пенсии, за други нужди на държавата. Това се случва, защото в нашата държава много се краде. Защо мислиш че на запад толкова много са против пушенето? Защото икономически не се връзва. Взимат по-малко пари от акциз от колкото им трябва за здравеопазване. Проста аритметика. Прочети.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защо - Не пич, облагат се стоки, който носят високи печалби, под предтекст, че били вредни. Къде му е акциза на хазарта ? В чужбина, стига над 60% данъка. В България, по-едно време куцони ската имаше игрална зала, да си крие данъци и ДДСта, зщаото днаука беше 8%.Преди 30-49 години, пушеха 90% от населението, не кутия цигари е стотинки, и дори с ДДСто не се прави такава апечалба за хазната. Бум - акциз !
21
6
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
До АнонименРадвам се на радоста ти прегърнал стекче с бандерол за 30 лева. Колкото и да го калиш и целуваш, може би трябва да помислиш за това, че това"сладко стекче" те убива. Може така да си купиш и едно крокодибче и да го галиш по главата и да се надяваш, че като порасне няма да те изяде. Нарича природа. Природата на хищниците е да търсят желтви за да съществуват. Природата на тютюна е да търси пушачи за да прави печелаби. За да става това умът на пушача с времето "издимява" от главите им.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Защо?ти вярваш ли си на простотията която си написал, или са ти спуснали партенката тип глигантабак?
19
3
 
5
 
! Отговори
хахахахха преди 5 години
моя братчет му дават 700кинта заплата пуши по две кутии на ден..11лв ,и все реве ,че нямал пари и затова пушел...с една дума колкото повече не ти стигат парите толкова повече пушиш и даваш пари за цигари..