Беларус флиртува с Китай, да го пази от Русия

Русия смята, че е "подарила" суверенитета на Минск
4 юли 2018 22:55, Елка Василева
54
Беларус флиртува с Китай, да го пази от Русия
Снимка: Reuters

Годишнината от освобождението от нацистките окупатори, станала основен официален празник на днешната беларуска държава - Ден на независимостта, бе увенчана с парад в центъра на Минск. Наред с беларуски военни в него участваха не само гости от Русия, но - за пръв път - и китайци. Какво може да значи това? За десантчиците от Псков е ясно, но нали за разлика от тях китайска пехота, камо ли военноморски сили не са освобождавали Беларус през 1944 г.?

Лукашенко си търси покровител

По време на парада в Минск беларуският президент изтъкна военното партньорство на страната както с Русия, така и с Китай. "Далечният стопанин е по-безопасен от твърде близкия съюзник" - ето най-простото обяснение за продължаващия флирт на Александър Лукашенко с КНР. Москва е прекалено близо в очите на Минск.

А Западът почти не дава надежди. Мнозина там смятат беларуската армия просто за подразделение на силите на Русия. Стереотип, практически непобедим въпреки всички усилия на официален Минск, постоянно намиращ поводи да подчертае "стилистичните си разлики" от руския политически режим, пише Иван Преображенски, "Дойче веле".

Ще отбележим, че руснаците не за пръв път маршируват из беларуската столица. Сега впрочем дори прелетяха над нея. Освен 175-те десантчици руско участие имаше и в авиационната част от парада. Китайците пък досега не бяха канени, при все че беларусите сътрудничат с тях от години, имат даже съвместни оръжейни разработки.
Лукашенко навярно би искал да вижда в Китай гарант за независимостта на беларуската държава. Формално, както и Русия, да е гарант за независимостта й от Запада. Фактически обаче - от самата Русия.

Схемата впрочем наподобява използваната от Монголия, за да брани своя собствен суверенитет от Китай. За монголците разпадането на Съветския съюз, гарантирал сигурността им от КНР, наистина бе огромна геополитическа катастрофа. Сътрудничеството с Русия естествено не прекъсна, но постепенно в Монголия се наложи представата, че истинският гарант за сигурността й са САЩ. Те са твърде далеч, за да посегнат на монголския суверенитет, затова пък незримото им присъствие според официален Улан Батор го пази от внезапна китайска анексия - възможност, неспоменавана от монголците, но неизчезваща от мислите им.

Беларус не е Монголия

Ако обаче наистина е избрал за страната "монголския път", Александър Лукашенко рискува да направи голяма грешка. КНР не е САЩ. Разбира се, китайците в момента гледат да се закрепят навсякъде по света, стига да могат, започват да създават и военни бази в чужбина. Но засега явно не са амбицирани като американците.

Освен това днешен Китай има напълно различни, да ги наречем феодални представи за суверенитет и вярност. Щом закриляш дадена страна, "въртиш" я, както си щеш. Беларус например се очертава като добър лост за натиск в дискусиите с Русия, един ден може да стане инструмент за проникване в ЕС или средство за възпиране на НАТО. Но в случай на пряк конфликт между Минск и Москва Пекин безспорно ще се самоотстрани. Русия е далеч по-ценен съюзник и с повече тежест. Което впрочем пролича в поведението на китайците спрямо Украйна - преди и след анексията на Крим.

Прескъпо ли е платен беларуският суверенитет?

Когато заявява, че "суверенитетът е нещо много рентабилно", Лукашенко не си криви душата. Но щом твърди, че беларусите "са платили вече прескъпо за независимостта си", най-малкото се заблуждава. Защото явно има предвид не само героичното минало и победата във Втората световна война, струвала особено много на Беларус, но и днешния ден на страната, старателно балансираща между Изтока и Запада.

Когато през август 1991 г. бе потушен опитът за преврат в Москва, беларусите получиха сегашния си суверенитет един вид в аванс. Мнозина биха се полъгали по това, че Беловежките споразумения са подписани именно в Беларус, но да не забравяме, че нито днешните власти, нито населението - опора на управниците, не са се борили за независимост.

Това е "подарен" суверенитет, който винаги може да бъде орязан, ако не и отнет. Така смятат мнозина в Москва и особено не го крият. Какво значи това за Беларус? Очевидно една проста истина: рано или късно ще трябва да плати сметката за своя суверенитет. И точно тук е важно да не платиш твърде скъпо, защото примерът на Украйна показа, че може да платиш с човешки живот.

И в случая не може да разчита на Пекин - беларуският суверенитет не е голяма ценност за китайците. Най-вероятно няма да плати и Западът, колкото и да разказва Лукашенко, че Беларус е мост между Запада и Изтока, между Русия и НАТО.

Тъй че с оглед баланса на силите между Москва и Минск Александър Григориевич днес май е прав само в това, че отлага момента, в който ще бъде представена окончателната сметка. Макар че тази негова най-важна роля - да бъде спирачка на историческите процеси, едва ли ще получи някой ден позитивни оценки.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: КитайБеларусРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
не син преди 5 години
***.а статия, пълен бълвоч! Хем белоруската армия била подразделение на Червената армия, хем искали да ги пазят китайците! Хабене на време!
34
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беларус е исконна руска територия. Както Украйна, Молдова, Румъния, България, Сърбия, Полша, Литва, Латвия, Финландия, Норвегия, Естония, Дания, Аляска, части от Япония, Курилските острови, Северния и Южния полюс, невидимата част от Луната и редица други територии на всички континенти.
33
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беларус е част от бившето Велико литовско княжество той си е литовска земя окупирана на времето от московците
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветският отбор от Европейското 1988 , 9 играчи на Динамо Киев един беларусец и един татарин
31
1
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Лукашенко навярно би искал да вижда в Китай гарант за независимостта на беларуската държава..... Фактически обаче - от самата Русия."-хахахахаха.Нов хит на триото БТА feat. DW feat. Лелка Василева. Тука вече счупиха ***.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отдавна чета материали, вкл. и в тубата, които показват, че има наистина едно желание за "балансиране" но лукашенко между pycия и запада и желанието му максимално да скъса, или ако не да скъса, то поне да се държи максимално далеч от задушаващата прегръдка на пукаквото е да се приказва, но желанието за свобода и независимост в хората, е по-силно от всичко, вкл. и от парите.
29
6
 
6
 
! Отговори
42 преди 5 години
Беларус е създаден с декрет от Сталин, който е бил враг на руснците в СССР и се е мъчил всякак да ги разцепи.
28
5
 
17
 
! Отговори
фалшивка преди 5 години
По големи глупости и лъжи не бях чел скоро,то е ясно че запада постоянно гледа да скара Русия с съседите и ама тази публикация е върха на глупостта...
27
14
 
6
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Има ли поне една държава съсед на Русия , с която путиновия режим да е в добри отношения? Не искам минуси от дежурните клакьори, а само отговори--о , извинете сетих се за една...КНДР...много съжалявам взимам си думите назад...
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Никой не иска руски сви.не."---Искаме немски, немски свиини! По-угоени са, повече сланинка ... :)
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле-е-!Ама, то Дойчовското веле, съвсем изпрещя, бе!Ами, тия нелепи плещения "бият" и бисерите на Банкянския Тиквун, бе!Смехотворнен "аналлиз". :)
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее, почнахме и Белорус...нека първо ги стигнем !!едва ли някой е бил там(визи!!!), но иначе сме големи политически специалисти!
23
21
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
По време на Пражката пролет питали Дубчек за три желания. Той отвърнал:1. Китай да окупира Чехословакия2. Китай отново да окупира Чехословакия3. Китай за трети път да окупира Чехословакия.Всички се втрещили - защо бе?ЗАЩОТО КИТАЙЦИТЕ ЩЕ МИНАТ ШЕСТ ПЪТИ ПРЕЗ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.Та и Лукашунко дойде на тоя.
22
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SS - Виновни са янките и ингилизите .Когато 1942 г медведя беше бит и хвърлен на 4атала , готов за дране , те дойдоха и го оттърваха .
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия наистина подари суверенитета на Минск и Киев. А от Русия никой не може те опази, стига да тръгне срещу теб. Особено ако си и комшия.
20
3
 
22
 
! Отговори
SS преди 5 години
Май западняците и най-вече немците са се загрижили и много искат да "помогнат" на Беларус,както на Украина.Ама нема да стане....Там самата дума Дойче и досега предизвиква възмущение и погнуса,особено в годишнината от славното освобождение на Беларус, която именно те превърнаха в лунен пейзаж.Все още е кошмар за немците как беларуските партизани набързо очистиха над 1/2 милион от тях като мухи. Или как двата Беларуски фронта ги смазаха и погребаха още на подстъпите на Берлин през април 1945.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Да я защити от Русия"Кви са тия глупости?А кой ще защити Беларус от народа й?Според Западни независими експерти 1/3от белорусите нямат нищо против държавата им да е провинция на Русия,а около 1/4нямат мнение по въпроса !При разпада на СССР на Запад се гавреха с Беларус,че са станали зорем независимсс,нямали национално самочувствие и .т.н..
18
4
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
ти умря от страх от тая Русия, беайде не се плаши-на никой не му пука за теб
17
7
 
14
 
! Отговори
да преди 5 години
позьорите не знаят къде се намира на картата Русия, но иначе я мразели :-):-):-)слушали лафовете на баща си и ги повтарят папагалите за да са интересни, а не се сещат колко са смешни:-):-)недоразумения, жалки сте:-):-):-):-)
16
8
 
18
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Русия ке падне ама друг път.Дойче кратунен да си гледат фолцвагинин да не даде фира!Мхехехе!