Гмурни се, за да оцелееш! Драмата на 12 деца след 11 дни в пещера в Тайланд

Има два варианта за извеждането на момчетата на повърхността
4 юли 2018 12:04, Елка Василева
13

Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор, които са блокирани от 11 дни в пещера в Северен Тайланд, за да ги подготвят за операция по извеждането им, предадоха Ройтерс и ДПА.

Командирът на издирвателния и спасителен екип Наронгсак Осотханакорн каза пред журналисти, че в момента децата се учат да използват маски и да дишат под вода.

За момента равнището на водата, затворила обратния път на момчетата в резултат на обилните дъждове и образувала подземно езеро, е твърде високо и се изчаква то да спадне, за да се предприеме спасителна акция.

Засега децата и треньорът им са добре, доставена са им храна и термозавивки.

Още по темата

Все още обаче не е ясно кога момчетата - на възраст между 11 и 16 г., и 25-годишният им треньор ще могат да бъдат изведени от наводнената пещера и как ще стане това.

Според ДПА има две възможни опции. Експерти гмуркачи могат да ги изведат един по един през главния вход на пещерата, по който те са влезли. Но може да бъде пробит и отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени. Според губернатора на провинцията първият вариант е за предпочитане, но за целта трябва да продължи източването на водата от пещерата.

Междувременно случаят с откриването на момчетата под земята и организацията на спасителната акция така завладяха вниманието на медиите и широката общественост не само в Тайланд, че властите на страната вече обмислят да превърнат дългата 10 км пещера в туристическа атракция. Това заяви отговорникът за туризма в провинция Чианг Раи пред вестник "Банкок пост", пише БТА.

Местната туристическа агенция ще работи заедно с частния сектор, за да се състави подземен маршрут и той да се популяризира както сред местни, така и сред чужди туристи след приключване на спасителната акция.

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианма, и засега е слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: пещерамомчетаТайланд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Душички.Какъв дух само.Сигурна съм,че всичко ще е наред.
10
4
 
7
 
! Отговори
D преди 5 години
До Анонимен 2Тея даскалици, не само че бързаха първи да излезнат, ами се връщаха да си търсят и очилата.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо спасителната акция ми напомня за разказа "Горещо планде" на Й. Радичков... :) Мили спомени... Надявам се и тази история да приключи с щаслив край в най-скоро време.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Andreshkoаз си мислех за същото, включително и въздушна камбана, но доколкото разбрах от други медии проходимостта е много ограничена, има места от където сам човек се провери трудно. Друг е въпроса дали няма начин да се разширят тези места, изглежда по-лесно отколкото да сондират 1 км скала, ама те си знаят ... ние само четем.Иначе евала на психиката, която показват! дори на вчерашните снимки, при първото появяване на водолаз изглеждаха и говореха много добре за състоянието в което са
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7. Били са експедиция с треньора им по футбол. Явно нещо като награда след спечелен мач. Преди 2 години също са посетили пещерата безпроблемно. Този път дъждът ги е изненадал.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой запознат ли е защо и какво са търсели в пещерата...
5
0
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Andreshko 3 Идеята ти е отлична. Дано стигне да спасителите.Доста е трудоемко и викоко технологично , но е напърно безопостно. Въпроса е как ще вкарат тази тръба на дължина 2 км. като в пещерата има много завои.?
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милите! Какво състояние на духа и какви сили се изискват да оцелееш 9 дни без храна, в пълна тъмница и сега отново да се усмихваш и да имаш сили да се шегуваш. Възхищавам им се!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След такава случка с кой акъл туристите ще имат желание да влизат в 10 километровата пещара много ми е итересно. Със сигурност ще има такива, но...Малчуганите ще останат още малко там, дано да не продължи месеци, както се опасяват(до приключване на дъждовния сезон). Добре, че поне вода не им е липсвала, инак щеше да има жертви.
2
4
 
16
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Трети вариант пластмасова тръба с голямо напречно сечение от единия до другия край на езерото и през нея с въже да ги изтеглят един по един.
1
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да спасят децата!