По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?

Бюджетът нищо не губи, защото още нищо не е взел, коментира Красен Станчев
4 юли 2018 10:41,
78

По-висок акциз за тютюневите изделия предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Това ще доведе до съществено поскъпване на нагреваемите цигари у нас само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене.

Акцизът на нагреваемите цигари в момента е близо два пъти по-нисък. Според икономисти вдигането на акциза ще доведе до повишение на контрабандата.

Още по темата

По думи на поддръжниците на повишението, бюджетът губи 20 млн. лева ежегодно от сегашните ниски акцизи.

В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментираха икономистът Красен Станчев, пулмологът д-р София Ангелова и депутатът от НФСБ Йордан Апостолов.

"Това са нови устройства, за които науката все още няма данни и не знаем каква е степента на увреждане. Моето становище е, че безвредно пушене няма. Но когато седите до човек, който пуши, вие усещате аромат на изгоряло - в края на цигарата този натъпкан тютюн е изгорял. Когато нещо гори, се отделят токсични вещества. Наблюдавам в моя кабинет, че когато се повиши акцизът и цените на цигарите, хората се отказват", каза д-р Ангелова в "България сутрин".

Йордан Апостолов подкрепи специалистката, като показа писмо от СЗО, получено в Министерство на здравеопазването, в което цитира пасаж, потвърждаващ, че всички форми на употреба на тютюн, са вредни. Апостолов каза още, че регионалният офис на СЗО подкрепя всички действия на правителството.

"Бюджетът губи около 2,50 лв. от всяка кутия. Това е многомилиарден бизнес, по данни на СЗО вносителите и производителите на тези продукти правят рекламна кампания, убеждаваща хората, че изделията са безвредни, а това не е така", предупреди Апостолов и зададе риторичен въпрос към вносителите, които биха могли да запазят цената на нагреваемите цигари за сметка на печалбата си.

"Тази година акцизите са по-високи с 12%. Ние сравняваме два продукта, единия от които е по-вреден от другия. Онова, което е вредно за здравето и морала, би трябвало да се облага с акциз. Винаги е съществувала една и съща практика на облагане. Очевидно е, че този който предоставя на пазара това, което се гори, печели. Бюджетът нищо не губи, защото още нищо не е взел. Когато поискате да си купите такива цигари ще отидете до Сърбия", изложи аргументите си икономистът Красен Станчев.

"Този законопроект е безсмислен. Този приход в бюджета който искате да получите, няма да стане. 30 млн. правителството ги харчи за 3 часа. Или на 2000 човека заплатите", продължи Станчев.

Д-р Ангелова поясни, че в Рамковата конвенция за контрол на тютюна е записано, че 1% от средствата трябва да отива за превенция.

"Ние призовахме пушачите да дойдат на профилактични прегледи, подкрепени от г-жа Фандъкова. Ако 1% от акциза бъде по предназначение, ще бъде по-полезно за пушачите", посъветва Ангелова.

Красен Станчев бе категоричен, че няма начин да се накара някого да потребява нещо, когато то става по-скъпо. "Действието е дебелашко - спира се по-здрава практика на пушене в интерес на "Булгартабак", завърши той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
joro_d преди 5 години
Да ама нали се сещаш, че тези цигари се предлагат онлайн от 25 до 30 долара. Познай колко ще се увеличат приходите, като спра да си ги купувам от България.
68
0
 
1
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
тн Бюджет се формира само с ограбвани десетки милиарди от бедния Български народ вкл чрез незаконни 20% ДДС.Ограбените милиарди се прахосват предимно за нагло престъпни остро корупционни обекти по оперативни програми. за раждане и отглеждане на деца пари не дават..Пушачите пушат защото са заразени от мед мафията подава издишания дим.Вместо да лекуват заразените терористи на власт ги ограбват зверски.
67
0
 
0
 
! Отговори
Европа иска затвори преди 5 години
Искаме по 100 000 години затвор за разпространителите на тежко терористични цигарени опаковки с ракови надписи и снимки на заразени и разболяни.МАсовите убиици инсталирват все по жестоко вредни съоръжения във всяка опаковка вкл холограмни скенери.Увреждането на жертви купили цигари е нелечимо заради black dead cancer съоръжения нарочно инсталирани в цигарени опаковки/черночумни канцерогенни /ДА се сезира комисията за защита на потребителите ,,Терористи разрпостраняват рак с цигарени опаковки
66
0
 
0
 
! Отговори
Цинизъм преди 5 години
Дигнахте цигарите с 20 ст., нали Дянков казваше, че до 2022 нямало да се вдига акциза.Вдигнахте хляб, води, токове, газ, парно, бензин с 31%.Писна ми от вас.Защо в Сърбия и Беларус е 2.50 вносни цигари и 60 местни.Защо в Беларус ток, вода и данък смет са 65 месечно, а в БГ 300?Докога ще съдирате хорате.Разберете, че с 500 лв пенсия хората не могат да плащат само ток, вода и парно.Да не за лекарства и храна.Некадърни сте, щом разчитате само на данъци и акцизи.Намалете нещо бе,НАМАЛЕТЕ
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато дон свиньон управлява чеез борисовица, няма да прокопса България!
64
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Шиши!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анти-Анти преди 5 години
До Анти-ПрофХубаво е когато под вола търсиш теле. Дано да го намериш. Лоби-моби.Интересно ми е дали ще даваш парите си на когото и да било ако спреш да пушиш. Сега имаш легенда за пушенето си. Нещо което те успокоява. Мислиш че си хванал Господ за шлифера. Нали разбираш, че каквито и да било лаiна да пушиш все си си роб на тютюна. Може би сега като дърпаш фазомера имаш златен нашйник, щото онзи от традиционните беше сребърен. Нали знаеш каква е командата?"Беж да ни дадеш парите си робе" Успех!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анти-Проф преди 5 години
До ПрофРазбирачо, точно защото един къс стандартна цигара няма нищо общо с един къс HEETS!! Поради простата причина, че тютюна е с 90 % по-малко от на стандартната цигара!!Т.е. няма как да се облага с различна ставка по-малко количество суровина!! Няма такава нормативна уредба засега!Това означава все едно кола с двигател 70 коня, да се облага с по-висок данък от тази дето е 150 конски сили!!Или 1 кг тутун да е с по-нисък акци от 100 грама!!Чаткаш ли или още се правиш на умен??? Лоби за ДП е вс
61
1
 
2
 
! Отговори
Проф преди 5 години
До fghПрофесоре акциза е за 1000 къса. къса може къса да е малък, може и да е дълъг. Нали знаеш че има различна дължина на цигарите
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?"---Щом не е бюджетът, познай от 3 пъти КОЙ. :)
59
3
 
9
 
! Отговори
fgh преди 5 години
"Когато нещо гори, се отделят токсични вещества."Алоооо, измислената докторка да предложи да сложат акциз и на мингите, които горят гуми, на всички автомобили да сложат екотакси-за изгорелите газове, да има такси и за тези, които се топлят на твърдо гориво!! Всичките доводи срещу IQOS са откровено ***, защото няма нито един разумен!Няма логика да облагат по-малко количество тютюн (в една кутия IQOS има само 6,1 гр. тютюн, а в кутия цигари 23гр.) с по-висока ставка, защото акциза е на кг!!
58
0
 
6
 
! Отговори
Демокрация преди 5 години
Същото е и за никотиновите лепенки и от тях ли правителството ще печели? Щото ние от това печелене не сме разбрали нищо.
57
0
 
16
 
! Отговори
Куку преди 5 години
Като почнат да се превземат и да обясняват колко са вредни цигарите ... Ами забранете производството, продажбата и употребата им. Като на наркотиците. Ама май не става, че много пари се губят.
56
1
 
4
 
! Отговори
Позор преди 5 години
По думи на поддръжниците на повишението, бюджетът губи 20 млн. лева ежегодно от сегашните ниски акцизи.По тази логика тогава да дигаме всички акцизи и данъци народа печели по 200лв. на месец с кръв и пот на челото 3млн. работещи по 200лв. то тогава 60млрд. губи бюджета давайте дигайте да земите до последната стотинка дано вие да се НАЯДЕТЕ.
55
1
 
4
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Тук е редно да пише "платен репортаж". Просто цигарените производители ще печелят по-малко. Щото няма да посмеят да вдигнат цените...
54
0
 
14
 
! Отговори
8 преди 5 години
пък ако всички като по чудо спрат цигарите, тия същите пак ще реват като кyчки, шото янма има милиардчета за крадене от акцизи. Не им пука изобщо за здравето - искат паричките
53
0
 
5
 
! Отговори
от сиднейАвстралия преди 5 години
Добрее, поздрави на Акцизите от ав$тралияяя
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прасетооооо!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спечели КОЙ!Ще спечели КОЙ!Ще спечели КОЙ!Ще спечели КОЙ!
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от непушачите сте наистина психично болни. Знам, че не го осъзнавате, но е факт.