Премиерът от Солун: Направихме балканско председателство!

Отнасяме се със Сърбия като държава от ЕС, заяви Борисов
4 юли 2018 22:10,
49
Премиерът от Солун: Направихме балканско председателство!
Снимка: БТА

Много е важно да имаме памет, когато нещо добро се направи на Балканите, защото обикновено се мразим. Радвам се, че колегите казаха, че сме направили балканско председателство. Не проявихме егоизъм по време на председателството. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата в Солун с Александър Вучич, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила.

"Ние можем много да настояваме да приемат Сърбия, но трябва да се изпълнят определени критерии. Няма един мост между България и Сърбия. На Алексис му казах, че ако незабавно не започнем да имаме финансиране за Бургас-Александруполис, ще закъснеем много", допълни Борисов, цитиран от "24часа".

"Ние винаги сме се отнасяли със Сърбия като държава от ЕС", каза още премиерът.

Премиерът посочи още, че трафикът на "Дунав мост-2" е близо 4 пъти повече от очакваното.

"Обединихме се да поканим комисар Крецу, ние искаме да вдигнем брутния вътрешен продукт и да се състезаваме къде заплатите са по-високи. Това е истинско балканско съревнование, а не кой има повече танкове. Трябва ни приятелство, компромис и разбиране, за да са доволни всички в региона", постоя премиерът.

Полагаме големи усилия и се надявам пак заедно да продължим напред и септември да имаме среща. Курц, за радост, наложи същите теми по време на председателството на Австрия, завърши Борисов.

Лидерите на Сърбия, България, Гърция и Румъния се срещнаха тази вечер в Солун. Основната тема беше съвместните инфраструктурни проекти в региона.

Това е четвъртата поредна среща в този формат. Първият Съвет за сътрудничество между лидерите на четирите държави се проведе в резиденция "Евксиноград", а неин домакин беше министър-председателят Бойко Борисов.

Утре премиерът Борисов заминава за Сараево, където ще разговаря с председателстващия съвета на министрите в Босна и Херцеговина Денис Звездич. А председателят ще бъда награден и със златен плакет Европейска личност на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари