Умни пари: Финансово грамотен ли е българинът?

Нова книга с ценни съвети излиза на пазара до дни
4 юли 2018 10:52,
23

Финансово грамотни ли сме и знаем ли как да управляваме парите си – на тези въпроси отговаря финансовият консултант, предприемач и инвеститор Стойне Василев в "България сутрин" по Bulgaria On Air.

Според него наравно с писането и четенето, в 21-и век финансовата грамотност е още едно нужно умение. Василев е автор на книгата "Умни пари", но дали ние сме умни с парите си?. Книгата излиза на пазара само след няколко дни и отговаря на най-важните въпроси – как да инвестираме.

"Книгата е цялостен курс по лични финанси и инвестиране. Има теми за кредитите, инвестициите. Ако повишим финансовата си грамотност, инвестирането става чисто техническо действие", обясни Василев.

Според него знанията по лични финанси в България не са големи, но изрази увереност, ще народът ни се ограмотява в това отношение постепенно. Съветът му е гражданите да намерят своя начин на управление на бюджета, а да не търсят универсални решения.

"Много хора допускат различни грешки и една от тях е да се харесаме на другите. Всеки трябва да определи приоритетите си и да ги следва", каза той в "България сутрин".

Стойне Василев обърна внимание на съмнението в специалистите, което демонстрират българите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
България е единствената страна в ЕС, която няма закон за защита на дребните вложители в акции !!!!!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност българинът е финансово грамотен, което не се харесва на тези, които искат да му присвоят парите, колкото и да са малко, и твърдят, че българина бил финансово неграмотен.
17
0
 
7
 
! Отговори
+ преди 5 години
Как трябва да си фин грамотен?Като влагаш парите си не само в банки,имот и дюшек,но трябва да си фин грамотен Като си купуваш акции,в ПИФ инвесттраш,вземащ кредит карта .... .Това е по ТЕХНЕМУ означава фин грамотен,да Те хванат за гол Шаран във фин мрежите им.
16
4
 
0
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
До - До 1,2не осъзнаваш ли,че в момента е.б***ът ***?!требва да си супер *** изначално....човече,това е невероятно че те има изобщо на таа планета!!!радвай се на бездушието си.Амин!
15
3
 
8
 
! Отговори
Шек преди 5 години
Младежо, на българина акъл не можеш да дадеш... Дано поне някой лев изкараш...
14
3
 
13
 
! Отговори
Св преди 5 години
Бях скоро в една жълто-черна банка, да закривам сметка, при което ми искаха 8(осем) лв. за да изтегля парите си и да се закрие. Тогава си направих онлайн банкиране, прехвърлих си парите в друга банка, която така или иначе ползвам и там няма такива безумни такси, за 80 ст. всичко. В същото време докато чаках, младо момиче я омайваха за кредитна карта била на временен договор, с ококорени очи невярвайки - "и мога да харча повече отколкото покривам със заплатата си???" супер. Като бърз кредит :).
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разни умници предлагат на българина да стане финансово грамотен как да инвестира 10 стотинки, при месечни приходи от 510 лева и месечни разходи от 540 лева.
12
3
 
15
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Почти 7 години живях в Западна Европа! Върнах се в България преди 1 година и да ви кажа честно видях и не малко положителни неща. Специално в сферата на управлението на личните разходи и финанси обаче Българинът е потресаващо неграмотен. Имам чувството, че в повечето моменти Българинът използва главата си САМО за ядене...!
11
3
 
15
 
! Отговори
Св преди 5 години
Един финансов консултант пълни зала с билет 30 лв. и им казва, че ще повиши финансовото им IQ с някаква глупост "По - добре е да си богат и красив, отколкото беден и грозен" , Лека вечер. Някакъв от залата "Ама що дадохме 30 лв., големи баламурници сме", и лектора - ето виждате ли, почвате да повишавате финансовата си култура, да не давате пари за глупости... Та това е основата на културата да надмогнем БГ манталитета си и да не се изхвърляме, па всеки прописал книги и продава, да ни дойде акъла
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера имах работа но НАП Варна.не можете на си представите каква грубост.надменност и как обсъждаха и се подиграваха в салона за обслужване на граждани как някакъв данъкоплатец отчел 15 лв.оборот за месеца и прекъсвал фирмената си нейност.тези данъчни служителки знаят ли защо са назначени и откъде идват заплатите им.защо се държат с гражданите сякаш сме престъпници и сме им виновни дето ги безпокоим.
9
2
 
5
 
! Отговори
тъпо заглавие преди 5 години
има грамотни има и неграмотни
8
4
 
23
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
За съжаление българина е изключително неграмотен (И) финансово.Дори ако се отклоним от познаването на основни финансови механизми можем да отбележим, че българина не умее да изполва ефикасно и малкото пари, които печели.На фона на размера на заплатите се харчат абсурдни суми за цигари, алкохол и газирани напитки.Все неща който освен, че може без тях са и вредни.Да не говорим за прищевки като ненужно скъпи дрехи или телефони.
7
3
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
и еврото да е 10 лева и някои още по-богати. ама тоя филм го гледа българина от 90-а до 97-а, нали ве, партиец?...........Ами, не сме имале късметят да ни ръководят такива като тебе, надпартийци. Тежко ни и горко щом, за да "не стане еврото 10 лв.", ни е необходим перманентен валутен борд, страна, в която няколко скандала с милиардни кражби от парите на данъкоплатците се разминават просто ей така - само с медийна шумотевица. Мда, много е грамотен финансово българинът.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Ако бяхме такива нямаше да сме във валутен борд; от 89г. досега трябваше да са станали 3-4 революции и куп политици да са в затвора....и еврото да е 10 лева и някои още по-богати. ама тоя филм го гледа българина от 90-а до 97-а, нали ве, партиец?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"финансова грамотност" трябва да имаш само когато харчиш ... за да не "изгърмиш патроните".това важи за всички, и най-вече за тези, които по дефиниция би трябвало "отпускат", а не да "раздават" заеми. Щом са "раздавали", а не "отпускали", значи са "финансово неграмотни" и/ или са решили да поиграят на рулетка.
4
8
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
80% сте неграмотни в абсолютно всяко отношение, не само във финансово. Това, обаче не ви пречи да се мислите за голямата работа и постоянно да се излагате с глупостите си.
3
3
 
4
 
! Отговори
Do 1 преди 5 години
В ЕС са 28 страни.......
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думите финансово, грамотен и българин нямат място в едно изречение. Ако бяхме такива нямаше да сме във валутен борд; от 89г. досега трябваше да са станали 3-4 революции и куп политици да са в затвора.
1
3
 
14
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Аве грамотен грамотен от 27 държави в ЕС на 27-мо място.