Слънцето – наш приятел, наш враг: Как да предпазим очите?

Лекар съветва: Никога не купувайте очила от пазари и сергии
5 юли 2018 09:54, Боряна Павлова
7

2669 гледания   |  Още видео

UV лъчите могат да причинят сериозни поражения на зрението и анатомията на окото. Това се отнася за деца и възрастни, а слънчевите алергии стават все по-разпространени.

Поради тази причина офталмологът д-р Виолета Чернодринска съветва да не купуваме очила от пазари, сергии и други нерегламентирани източници, от където няма как да са с добра UV защита.

"Аз лично препоръчвам на моите пациенти от оптика да си купят очилата или ако си купят ментета, във всички случаи да влязат в някоя оптика и да проверят слънцезащитните им стъкла", каза д-р Чернодринска. От студиото на "България сутрин" тя препоръча на родителите да слагат очила на децата си още от най-ранна възраст, когато това е възможно и най-вече на децата със светли очи.

"Прави ми впечатление, че алергиите в следствие на слънчевата светлина се засилват много и им пада възрастта", подчерта офталмологът д-р Виолета Чернодринска пред Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че през лятото колкото и да е трудно, малките деца не трябва да са навън в най-горещите обедни часове и препоръча на всички родители да слагат шапки и очила на своите деца, когато са на плаж.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Ezp преди 8 месеца
Обикновеното стъкло не пропуска UV лъчи.Само кварцовото пропуска...
Аман от лобисти
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има една поговорка : Алчният плаща двойно. Та така с Ганьо купува разни китайски *** и после му се развалят очите запомнете от мен евтиното никога не може да бьде хубаво било то очила или кола.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прекаленото използване на слънчеви очила също е противопоказно.
По този начин очите стават "лениви и мързеливи". Природата е дала на човек естествена защита в очите срещу слънчевите лъчи. Модата и суетата наложиха масово използване на слънчеви очила, без това да е реално нужно.
Я се замислете преди да бъдат измислени слънчевите очила хората да не би да са имали проблеми с очите. От две години ползвам слънчеви очила само при шофиране когато слънчето пече директно в очите ми.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България всичко е менте, включително и сксъпите марки в Оптиките.
По-добре да си купя менте за 15 лв, отколкото менте за 380 лв.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да дам 300 лв и да им се счупи болтчето от третия път,не го разбирам.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз нося само Рейбан по 300€
1
3
 
19
 
! Отговори
ф преди 8 месеца
То пък в оптиките не са фалшиви.Ако струват 60 лв ги продават за 180.