Обесиха 7 сектанти, поръчали ужаса в Токийското метро

"Върховната истина на Аум" убиха 13 и раниха 6 000 преди 23 години
Обновена: 6 юли 2018 15:59 | 6 юли 2018 15:50, Надежда Йосифова
26

Снимка: БТА

За първи път бяха изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум", съобщи Франс прес. Това стана 23 години след ужасяващата атака в Токийското метро със зарин, при която 13 души загинаха а повече от 6 хиляди бяха ранени.

"Смърт чрез обесване" получиха водачът Шоко Асахара и още 6 негови последователи. През март 1995 сектантите атакуваха токийското метро със зарин - нервнопаралитичен газ, открит от нацистите, припомня ДПА.

За нападението освен Асахара, бяха обвинени още 12 членове на "Върховна истина на Аум". Четири години по-късно бяха издадени смъртните присъди, които обаче бяха обжалвани.

Изпълнението на присъдите беше изненада, тъй като японските власти не информираха предварително, че днес членовете на сектата ще бъдат обесени. Първи е екзекутиран Шоко Асахара, чието истинско име е Чидзуо Мацумото.

Съгласно японското законодателство смъртните присъди се изпълняват в срок от шест месеца след тяхното окончателно потвърждаване. На практика обаче екзекуциите се бавят с години. Днешната се случва 19 години, след издаването на присъдата.

Предстои екзекутирането на останалите шестима членове на "Върховната истина на Аум", но не е ясно кога ще стане това, предава БТА.

Сектата се появява през 80-те години на 20-ти век като духовно движение, изповядващо смесица от будизъм, хиндуизъм и апокалиптични теории.

За десетина години тя успява да набере 10 хиляди последователи, включително учени, лекари, адвокати, както и други представители на елита, преди да извърши шокиращите атаки със зарин в токийското метро и още престъпления.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
дедо преди 8 месеца
В заглавието се споменава за 7 обесени, а излиза, че е обесен само един терорист. Срамота, палачите не могат да броят.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някои други интересни със спящи клетки са: RAF, Социалисти на Нагаланд, Армия на Господ (християнска от Мианмар), UVF, Революционна борба (Гърция), Черна ръка (Сърбия), Fianna Eireann и др.
24
6
 
0
 
! Отговори
БелитеНеМогатДаРитат преди 8 месеца
Франция мачка урусите.
23
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 месеца
За тероризъм не може да има друго наказание освен смърт!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Хайде изброй поне първите 10, та да ги научим."
----
Национален освободителен фронт на Трипура
Anti-Balaka
Kataeb front
Организация "Молитва в името на Исус"
Нова народна армия (Филипини)
ASALA
La Cagoule
Elisabeth Van Dyck Commando
Militante gruppe (Германия, Италия, Швейцария)
Група 22 Октомври
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В света има над 500 християнски терористични организации.

––––––––––––––––––

Хайде изброй поне първите 10, та да ги научим.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Водачът на култа прилича на Цветанов с брада и дълга коса. Дано!
19
1
 
22
 
! Отговори
У наше бг село преди 8 месеца
А в БГ сектите процъфтяват и никой не им пречи. Ежедневно някоя глупавичка и зомбирана, самотна журналистка взима интервю от някой "гуро" и после защо българи хукнали да се лекуват при шамани в Бразилия, та чак Спартана щяха да пращат да спасяват кукувците. Напълни се с "духовна" из.мет
18
4
 
16
 
! Отговори
Православен преди 8 месеца
И в България пълно със секти... "Демокрацията" ни ги довлече.
17
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В света има над 500 християнски терористични организации. Но просто живеете в християнска държава и чинно ви оставят да пасете по ливадите, като ви спестяват информация. Промиват си ви мозъците а вие колкото по-изпрани ставате, толкова по-трудно е да възприемате.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега са си спомнили покрай новичок и британската секта.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коя е религията, питам?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Японците са се размекнали явно.До един период смътното наказание там е било чрез обезглавяване.
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Редно е да отбележим, че терористите са се сдобили с БОВ с помощта на Юрий Лужков, който беше дългогодишен кмет на Москва и роднина на жената на Веселин Марешки.
12
2
 
22
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 месеца
Спомням си го Шоко Асахара и съм чел какво представлява сектата му и наследниците му, които още всяват страх в обществото там. Поради изключително либералния закон за религиите в Япония /знам, че ви втълпиха, че Исляма там е забранен- пълна глупост/, Шоко успя да изгради страховит култ, който дълго преди атентата в метрото, беше извършил чудовищни престъпления, но бе недосегаем, заради този закон. Отне им две години преди да посмеят да го арестуват. Кога ще се случи това в ЕС, бе кратуняци!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БХК да обяви Шоко Асахара за велик мъченик!
10
4
 
19
 
! Отговори
Еврогейски Съюз преди 8 месеца
Категорично се противопоставяме на подобно нехуманно отношение към терористите. Те заслужават да се поправят и да бъдат пуснати на свобода след преодоляване на временния си амок, за да довършат и оцелелите в името на толерантността и европейските ценности.
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-много са пострадалите от секта в масовото самоубийство в Джоунстаун жертви на "Народният храм" с предводител комуниста Джим Уорън Джоунс на 18 ноември 1978 г.
Така че пак комунистите са на първо място по избити и в това отношение.
8
8
 
20
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
Предателите и еничарите от герб да гледат, ако не ги е страх да продължават все така, но нека зная че преди бесенето ще има дране и давене.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така се прави, а не както в жалкия ЕС.